pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρόεδρος Ελλήνων Αρμενίας: Πολεμάμε κι εμείς για την πατρίδα μας και την ελευθερία μας

6/10/2020 - 8:11μμ
Πρόεδρος Ελλήνων Αρμενίας: Πολεμάμε κι εμείς για την πατρίδα μας και την ελευθερία μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων που μάχονται την προκλητική επιθετικότητα Αζέρων και Τούρκων στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) βρίσκονται πολλοί ομογενείς που πολεμούν για την πατρίδα όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, και σήμερα είναι πολίτες της. Σήμερα υπολογίζεται πως ζουν στην Αρμενία 1.000 ομογενείς ποντιακής καταγωγής, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας και στις επαρχίες Σιράκ, Λορί, και στην παραμεθόριο περιοχή του Ταβούς, αλλά και στην πρωτεύουσα Ερεβάν. Μικρότερη ελληνική κοινότητα υπάρχει και στο Αρτσάχ που δοκιμάζεται τις τελευταίες μέρες, για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, το ηθικό του αρμενικού πληθυσμού και των εκεί ομογενών μας, σχολίασε στο protothema.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα.

«Στην Αρμενία, τον αγώνα αυτόν τον λένε “Αγώνα για ύπαρξη”. Και όντως εδώ δεν πρόκειται απλά για ένα κομμάτι εδάφους, όπως λένε οι Αζέροι, αλλά για μια πατρίδα, μία κληρονομία και έναν πολιτισμό» επισημαίνει η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αρμενίας, αναφέροντας με νόημα πως στο Αρτσάχ, όπως είναι η αρμενική-ιστορική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν υπάρχει το παραμικρό που να παραπέμπει σε αζέρικη και ισλαμική κληρονομιά.

«Πηγαίνετε στο Αρτσάχ και δείξτε μου την αζέρικη-ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά. Δεν θα βρείτε τίποτα, όμως θα βρείτε παλιά αρμένικα μοναστήρια και khachkars (χαρακτηριστικοί αρμένικοι μεσαιωνικοί σταυροί). Οι Αρμένιοι δεν έχουν να αποδείξουν ποιανού είναι η χώρα αυτή», δηλώνει.


Μαρία Λαζάρεβα (φωτ.: protothema.gr)

Το ηθικό των Αρμενίων στην Αρμενία και στο Αρτσάχ, αλλά και των ομογενών που ζουν εκεί, είναι πολύ υψηλό και άπαντες ανεξαιρέτως είναι έτοιμοι να τρέξουν στην πρώτη γραμμή. «Δεν υπάρχει καθόλου φόβος ούτε στην ελληνική κοινότητα ούτε σε ολόκληρη την Αρμενία. Δυστυχώς ο πόλεμος και οι συγκρούσεις δεν είναι καινούργιο πράγμα στη ζωή μας. Ακόμα και τελευταίες μέρες που ο στόχος των Αζέρων είναι ο άμαχος πληθυσμός, που βομβαρδίζονται τα χωριά μας και οι πόλεις, ο λαός είναι ατρόμητος και ενωμένος» λέει η Μ. Λαζάρεβα.

Η ίδια κάνει γνωστό πως πολλοί ομογενείς, πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της ––μη αναγνωρισμένης διεθνώς– Δημοκρατίας του Αρτσάχ, μάχονται στο πλευρό των αρμενικών δυνάμεων.

«Οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στην Αρμενία είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Οπότε αυτό είναι και το δικό μας καθήκον, να προστατεύουμε την πατρίδα μας. Ναι, μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων πολεμούν στρατιώτες και εθελοντές ελληνικής καταγωγής. Όμως τώρα δεν ξεχωρίζονται Έλληνες, Ρώσοι, Κούρδοι, Γιαζίντι και άλλες εθνικές μειονότητες της Αρμενίας. Είμαστε ένας λαός και όλοι μας προστατεύουμε την κοινή μας πατρίδα» επισημαίνει με νόημα.

Με την ευκαιρία επικοινωνίας της με την ελληνική κοινή γνώμη μέσω του protothema.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας στέλνει το δικό της μήνυμα αυτές τις δύσκολες ώρες τόσο για τους Αρμένιους όσο και για τους ομογενείς στην Αρμενία και στο Αρτσάχ.

«Κανένας λαός στον κόσμο δεν μπορεί να καταλάβει την κατάσταση και την μοίρα των Αρμενίων όπως οι Έλληνες. Οπότε φίλοι και αδέλφια μας Έλληνες, σε αυτόν τον αγώνα εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Επαναλαμβάνω, αυτός ο πόλεμος δεν είναι για έδαφος, αλλά για ελευθερία, για ειρήνη, οπότε ο αγώνας μας είναι δίκαιος», τονίζει.

Παναγιώτης Σαββίδης

  • Πηγή: protothema.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνίδες νύφες κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ το 1921 (φωτ.: Courtesy of the Statue of Liberty National Monument and Ellis Island, National Park Service, photo STLI 24332. Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν οι Ελληνίδες έφταναν στην Αμερική για να παντρευτούν – Τον σύζυγο τον είχαν δει μόνο σε φωτογραφία

23/07/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Greektown Detroit/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, γεύσεις και πολιτισμό στην ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ

23/07/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: youtube/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Υπόσχεση για μνημείο στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα και τους ήρωες της Κύπρου από υποψήφιο κυβερνήτη

23/07/2026 - 12:09πμ
Μετά το τέλος της ανοιχτής συζήτησης «Οι παραδόσεις των Ελλήνων της Ουκρανίας: Μια κληρονομιά που ενώνει». 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Έλληνες της Ουκρανίας κρατούν ζωντανή την ταυτότητά τους μέσα στον πόλεμο

22/07/2026 - 4:50μμ
Ο ομογενής ογκολόγος Ιβάν Στυλίδης, διευθυντής του Εθνικού Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Ογκολογίας «Νικολάι Μπλόχιν» στη Μόσχα (φωτ.: Ογκολογικό Κέντρο «Νικολάι Μπλόχιν»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιβάν Στυλίδης: Από βοηθός χειρουργείου στα 17, στην κορυφή της ρωσικής ογκολογίας

22/07/2026 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης των φοιτητών Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου «Ταράς Σεβτσένκο» του Κιέβου. Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικά μέσα στον πόλεμο: Απόφοιτοι στο Κίεβο μετέφρασαν Παπαδιαμάντη

21/07/2026 - 11:58μμ
(Πηγή: facebook.com/fcaousa.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

52 χρόνια από την κυπριακή τραγωδία: Η Νέα Ιερσέη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής το 1974

20/07/2026 - 8:53μμ
Από το 2025 και την εκδήλωση μνήμης στο Τζιβνούφ για τους Έλληνες τραυματίες και πολιτικούς πρόσφυγες που νοσηλεύτηκαν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 250 μετά τον Εμφύλιο (φωτ.: kamienskie.info)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζιβνούφ: Η μυστική αποστολή που ένωσε Ελλάδα και Πολωνία – 77 χρόνια μετά

20/07/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Δεν ξεχνάμε»: Η Κύπρος ζει στη μνήμη της ομογένειας του Σίδνεϊ, 52 χρόνια μετά την εισβολή

20/07/2026 - 10:45πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
OKN - Orthodox Korea Network)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τζόντζου στη Νότια Κορέα

19/07/2026 - 1:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: bingngu93 / pixabay.com)

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε παιδί: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της συμπληρωματικής πληρωμής

10 δευτερόλεπτα πριν
Αέρας πριν από την καταιγίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Κακοκαιρία με καταιγίδες, χαλάζι και μπουρίνια σήμερα – Στο κόκκινο Σποράδες και Εύβοια

28 λεπτά πριν
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα  8 χρόνια από φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 104 φαναράκια αφέθηκαν στην θάλασσα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Μάτι, οκτώ χρόνια μετά: 104 ονόματα στο προσκλητήριο των νεκρών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας iQFOiL Youth και Junior: Ασημένιο μετάλλιο η Παναγή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Νίκη για τον Παναθηναϊκό στην Ουγγαρία

9 ώρες πριν
Το ξενοδοχείο Madimak στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις φλόγες, στις 2 Ιουλίου 1993, όταν πλήθος εξτρεμιστών ισλαμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες σε πολιτιστικό φεστιβάλ (πηγή: internethaber.com)

Τουρκία: Αποζημίωση στις οικογένειες των 33 Αλεβιτών της σφαγής της Σεβάστειας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign