pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνδυνος διάβρωσης των ακτών στην Πιερία, τον Θερμαϊκό και τη δυτική Χαλκιδική

2/10/2020 - 11:59μμ
Χαλκιδική: Πέντε τηλεμετρικοί σταθμοί θα παρακολουθούν το ύψος της βροχής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης κατά μήκος του παράκτιου μετώπου της Κεντρικής Μακεδονίας αποκάλυψαν, τους τελευταίους μήνες, οι μετρήσεις που διενεργούν δύο ψηφιακοί πλωτήρες συνδεδεμένοι με δορυφόρο, στις θαλάσσιες περιοχές του Μακρύγιαλου Πιερίας και της Επανομής, καθώς και οι αναλύσεις δειγμάτων από τον πυθμένα της θάλασσας και την άμμο σε 18 περιοχές της Περιφέρειας.

Με βάση τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων, τις μεταβολές στη μορφολογία της ακτογραμμής και τον παρόντα βαθμό διάβρωσης των ακτών, έχει εκτιμηθεί ότι θα υπάρξουν ζητήματα τρωτότητας την περίοδο 2050-2099, και με καταιγίδα κατηγορίας 5 στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και Χαλκιδικής καθώς και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές που αναφέρονται στην ΠΕ Πιερίας είναι οι Νέοι Πόροι, ο Πλαταμώνας, η Παραλία Παντελεήμονα, η Λεπτοκαρυά, το Λιτόχωρο, η Ολυμπιακή Ακτή, η Παραλία Κατερίνης, η Αλυκή και ο Μακρύγιαλος.

Στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης είναι η Περαία, πριν από την Επανομή, η περιοχή μεταξύ Επανομής και Νέας Ηράκλειας, καθώς και οι περιοχές του Σταυρού, της Παραλίας Βρασνών και της Ασπροβάλτας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στις περιοχές που κινδυνεύουν από διάβρωση περιλαμβάνονται η Νέα Καλλικράτεια, η παραλία Νέας Τρίγλιας, η περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Ν. Ποτίδαιας, η Ελάνη, η Σκάλα Φούρκας, οι Μόλες Καλύβες, οι περιοχές κοντά στο Πευκοχώρι, το Πολύχρονο, τη Νικήτη και την Ελιά Νικήτης, καθώς και ο Τριπόταμος, το Μετόχι Αγ. Παύλου και η Ουρανούπολη.

Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου Διάβρωσης των Ακτών, μιας δομής που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και φορείς περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Με αφορμή την πραγματοποίηση σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι υπήρξε συμφωνία για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ιδρυθεί ένα δίκτυο όλων των συναρμόδιων οργανισμών και υπηρεσιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβρώσεων.

Για το φαινόμενο των διαβρώσεων τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επί σειρά ετών ανθρώπινων παρεμβάσεων.

«Ειδικότερα, οι παράκτιες περιοχές στην Πιερία, τον Θερμαϊκό κόλπο και τη δυτική Χαλκιδική αντιμετωπίζουν ήδη αυξανόμενα προβλήματα διάβρωσης, με τις ακτές να οπισθοχωρούν, με την έκταση και το ρυθμό να εξαρτώνται από πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, εάν δεν επέμβουμε εγκαίρως για να τις αποτρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» υπογράμμισε. Σημείωσε, παράλληλα, ότι το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου Διάβρωσης των Ακτών, που έχει αποκτήσει πλέον ουσιαστική υπόσταση, είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο των μεταβολών στο σύνολο του παράκτιου μετώπου που εκτείνεται στα όρια της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών γεωγραφικών συστημάτων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση δορυφορικών αλλά και επίγειων δεδομένων.

Γνωστοποίησε, τέλος, ότι πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να διατεθεί σε ευρεία χρήση η βάση δεδομένων με στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς. «Το Παρατηρητήριο έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες για ευρεία αξιοποίηση της γεωγραφικής βάσης δεδομένων, μέσω της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας για την ενημέρωση του κοινού, όπως και την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών προϊόντων και εργαλείων προσομοίωσης του φαινομένου της παράκτιας διάβρωσης και φυσικά το σχεδιασμό των απαραίτητων έργων για τη θωράκιση των ακτών μας», επισήμανε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π.Γ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη της θαλάσσιας περιοχής της Πύλου (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Πύλου – Αισθητός σε Πελοπόννησο, δυτική Ελλάδα και Αττική

14/06/2026 - 10:01μμ
Συρμός του μετρό της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Αθήνας: Κλείνουν νωρίτερα πέντε σταθμοί της Γραμμής 3 από τη Δευτέρα

14/06/2026 - 3:51μμ
Αστυνομικοί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 25χρονος Τούρκους, στη Νεάπολη Εξαρχείων (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: Καρτέρι θανάτου στον 25χρονο Τούρκο – Τον πυροβόλησαν πισώπλατα

14/06/2026 - 2:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κωνσταντίνα Λαμπροπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ράλι Δωδώνης: Αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία του και τραυμάτισε παιδί

14/06/2026 - 12:19μμ
Το σημείο όπου βράθηκε νεκρός ο άνδρας, στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Εμμ. Μπενάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια: 25χρονος Τούρκος ο νεκρός στην Καλλιδρομίου – Τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο

14/06/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Συνέχεια με Ειδικά Μαθήματα – Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

14/06/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός σήμερα, Κυριακή, με άνοδο της θερμοκρασίας – Έως 32 βαθμούς ο υδράργυρος

14/06/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακουργηματική δίωξη στον παππού του 18 μηνών κοριτσιού που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ

14/06/2026 - 12:12πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός 35χρονος από πυροβολισμούς στα Εξάρχεια – Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ

13/06/2026 - 9:52μμ
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη-FlyOver: Κατεδαφίστηκε το δεύτερο τμήμα της γέφυρας Πανοράματος

13/06/2026 - 7:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

ΑΕΚ: Ξεκινά το ταξίδι του τροπαίου – Θα ταξιδέψει και στην Κωνσταντινούπολη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε το Κουρασάο

6 ώρες πριν
Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)

Η Τροία στο Κολοσσαίο: Πώς η Τουρκία προβάλλει διεθνώς έναν από τους πιο εμβληματικούς μύθους του αρχαίου κόσμου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ, SUP, Surfing)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάνοε καγιάκ: Χάλκινο μετάλλιο ο Στέφανος Δημόπουλος

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Αποθεωτική υποδοχή του Βασίλη Σπανούλη στη Θεσσαλονίκη από τους φίλους του Άρη

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign