pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άμεση ανάλυση – Η τουρκική «ανάγνωση» της απόσυρσης του «Oruç Reis»

14/09/2020 - 3:38μμ
Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruç Reis
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την άποψη ότι στα ελληνοτουρκικά ακολουθούν κρίσιμες εβδομάδες μετά την προσωρινή διακοπή των εργασιών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruç Reis» προβάλλουν καλά ενημερωμένες πηγές της Καθημερινής στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, η Άγκυρα δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις και τις ιδιαίτερες θέσεις της στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παραπάνω εισήγηση-ρητορική έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας της νέας «οπισθοχώρησης» της Τουρκίας, έτσι όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) χαρακτηρίζει τη διακοπή των εργασιών του «Oruç Reis». Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται την νέα απόφαση και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι είναι έτοιμη να «οπισθοχωρήσει» στα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγη ώρα απέκλεισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χθες βρέθηκε στα νότια παράλια της Τουρκία και στη συνέχεια μετέβη στα Κατεχόμενα για να παρακολουθήσει μεγάλη στρατιωτική άσκηση.

Η ανάγνωση της Άγκυρας
Σε ό,τι αφορά την οπτική γωνία της Άγκυρας για το μέλλον των τουρκικών κινήσεων στην Αν. Μεσόγειο, ξεχωρίζουν δύο σημεία.

Πρώτον, καλά ενημερωμένες πηγές ποντάρουν σε υποτιθέμενο «ρήγμα» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα της Αν. Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών. Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ενός της ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο λαμβάνουν μέρος χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Μάλτα, και του οποίου ηγείται η Γερμανία. Οι συγκεκριμένες χώρες φέρουν διαφορετικές απόψεις και αντιδρούν στις «επιθετικές κινήσεις» της Γαλλίας σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά. Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της διευθέτησης των προβλημάτων μέσα από διάλογο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία αποσύροντας προσωρινά το «Oruç Reis» ενισχύει το στρατόπεδο του διαλόγου και απομακρύνει από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο-κίνδυνο επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα.

Σε καθεστώς αναμονής-προετοιμασίας
Δεύτερον, οι τουρκικές πηγές επιμένουν στο γεγονός ότι οι αρχικοί τουρκικοί σχεδιασμοί για την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει σε καμία περίπτωση.

Τα τουρκικά σκάφη, συμπεριλαμβανόμενου του νέου γεωτρύπανου «Kanuni», προετοιμάζονται για νέες αποστολές στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα της χώρας.

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός διατηρεί το καθεστώς ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα στην Αν. Μεσόγειο.

Νίκος Στέλγιας

  • Πηγή: kathimerini.com.cy.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Σοκάρει ο σύζυγος της εκπαιδευτικού – «Μένω στο υπόγειο. Αρνείται να πάει στον ψυχίατρο»

25/01/2026 - 10:18μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 75χρονος που έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου

25/01/2026 - 8:23μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 75χρονος έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο – Νοσηλεύεται με βαριά τραύματα

25/01/2026 - 5:38μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Κακοκαιρία στο Ρίο, 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  apohxos.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

25/01/2026 - 12:11μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΠΙΕΔ: Ο Βλάσης Αγτζίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Λεβαίας)

Με ποντιακό γλέντι θα κόψουν βασιλόπιτα στη Λεβαία

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σέρρες: Σοκάρει ο σύζυγος της εκπαιδευτικού – «Μένω στο υπόγειο. Αρνείται να πάει στον ψυχίατρο»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Γκέλα στο Περιστέρι ο Παναθηναϊκός – Πήρε βαθμό στο «Βικελίδης» ο Λεβαδειακός

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign