pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να μιμηθεί τον Έρβιν Σρέντινγκερ

10/09/2020 - 8:33μμ
Brexit: Το Λονδίνο παροτρύνει τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα φαινόμενα απατούν. Εδώ δεν πρόκειται για το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας και της ΕΕ μετά το 2021, αφού περάσει δηλαδή η μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι Βρετανοί θα παραμένουν στην ενιαία αγορά μετά το διαζύγιο με την Ευρώπη. Η ουσία της σημερινής κρίσης, με άρωμα εκδίκησης, βρίσκεται στην Ιρλανδία και στις σχέσεις ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.

Είναι σαν η αυτοκρατορία, χάρη στο Brexit, να θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο επί της παλιάς της αποικίας.

Όλα παίζονται στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, που διέπονται από τις Συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής και μετατρέπονται πλέον σε εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η σχέση που θέλει ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες, και του δίνει την ελευθερία να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με όλο τον κόσμο, θέτει ένα δίλημμα: ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραιτηθεί από τον ενιαίο χαρακτήρα της εσωτερικής του αγοράς, επιτρέποντας την ύπαρξη συνόρων στη θάλασσα της Ιρλανδίας ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και το Όλστερ, ή θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη που θα παραιτηθεί από τον ενιαίο χαρακτήρα της εσωτερικής της αγοράς, επιτρέποντας την οικονομική επανένταξη της Ιρλανδικής Δημοκρατίας στην παλιά αυτοκρατορική δύναμη.

Η Τερέζα Μέι προσπάθησε να λύσει αυτό το δίλημμα με τη βοήθεια του χρόνου και της τεχνολογίας.

Οι συνεχείς αναβολές κρατούσαν το Λονδίνο στο εσωτερικό της τελωνειακής ένωσης, ενώ εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται. Στο μεταξύ, ένα τεχνολογικό όνειρο με τη μορφή του μονόκερου θα αντικαθιστούσε τα φυσικά σύνορα με ψηφιακά και αόρατα, μέσω ελέγχων στην αφετηρία και τον προορισμό. Ο Τζόνσον και οι φίλοι του συμφώνησαν με όλα αυτά, προτού αναλάβουν οι ίδιοι την εξουσία μετά τη σκανδαλώδη κοινοβουλευτική ήττα της Μέι και αποφασίσουν να διαπραγματευτούν με τις Βρυξέλλες ένα νέο και οριστικό Brexit σύμφωνα με τα γούστα τους.

Ο ιρλανδικός προστατευτικός μηχανισμός εξαφανίστηκε, αλλά ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να αποτρέψει κι αυτός τα σκληρά σύνορα ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες και να διατηρήσει τόσο το χαρακτήρα της ενιαίας αγοράς όσο και τη βρετανική τελωνειακή ένωση. Μυστήριο.

Η διατήρηση του Όλστερ εντός και εκτός ταυτοχρόνως είναι δυνατή μόνο αν το σύνολο παραμείνει στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς ή τουλάχιστον στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Και τα δύο αυτά σενάρια όμως έχουν αποκλειστεί από τον Τζόνσον.

Εκτός κι αν προσφύγει στον Έρβιν Σρέντινγκερ, τον φυσικό που υποστήριξε τη δυνατότητα μια γάτα κλεισμένη σε ένα κλουβί με μια δηλητηριώδη παγίδα να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή – χάρη στην κβαντική θεωρία.

Η θεωρία του Τζόνσον είναι πιο στοιχειώδης. Πρόκειται για την υπονόμευση δύο διεθνών συνθηκών, των Συμφωνιών της Μεγάλης Παρασκευής και της συμφωνίας του Brexit. Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να δεχθούν κάτι τέτοιο, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο τόσο για τη Βρετανία όσο και για τον πρωθυπουργό της.

Lluís Bassets
Αρθρογράφος της El País.

  • Πηγή: El País / ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: 95χρονη αυτοπυρπολήθηκε στο δρόμο – Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Αττικόν»

14/01/2026 - 6:30μμ
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

14/01/2026 - 5:37μμ
Πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας εκπροσώπων των μπλόκων των αγροτών που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / offnetwork.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανοίγουν δίαυλο με το Μαξίμου: Απόφαση για διάλογο, χωρίς συλλαλητήριο

14/01/2026 - 5:11μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

20χρονος καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για υλικό παιδικής πορνογραφίας

14/01/2026 - 3:39μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

14/01/2026 - 3:15μμ
Στιγμιότυπο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, όταν καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ Γιώργος Σαουνάτσος μετά το μπλακ άουτ στις αερομεταφορές

14/01/2026 - 2:01μμ
Σκασμένα λάστιχα σε τρακτέρ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αποστόλης Ντόμαλης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φθορές στα τρακτέρ δύο αγροτών που πήγαν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Προβοκάτσια για να σπάσει το μπλόκο της Νίκαιας καταγγέλει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ

14/01/2026 - 1:02μμ
Ο Γιώργος Βασιλείου σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώργος Κωνσταντίνου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου σε ηλικία 94 ετών

14/01/2026 - 12:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

9 λεπτά πριν
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

32 λεπτά πριν
H φρεγάτα «Κίμων» εν πλω στη Μεσόγειο, 14 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού)

Στην Ελλάδα η φρεγάτα «Κίμων»: Επίσημη εν πλω υποδοχή, παρουσία Τασούλα, Μητσοτάκη και Δένδια

56 λεπτά πριν
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

1 ώρα πριν
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Διαβάζοντας ξανά τη Νεοελληνική Ιστορία – «Διορθωτικά μαθήματα» του Γ.Θ. Μαυρογορδάτου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αιγάλεω: 95χρονη αυτοπυρπολήθηκε στο δρόμο – Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Αττικόν»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign