pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη

10/09/2020 - 1:38μμ
Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πρώτη σπίθα της έντασης φαίνεται ότι άναψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στον ελαιώνα, στη δεξιά πλευρά του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, εκεί όπου είχε στηθεί χώρος απομόνωσης κρουσμάτων Covid-19 με 80 κρεβάτια. Το χάσμα στην επικοινωνία, η δυσπιστία ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα, και ο φόβος άλλων μεταναστών ότι κινδυνεύουν από τον ιό εάν γειτνιάζουν οι σκηνές τους με ασθενείς, οδήγησαν σύμφωνα με μαρτυρίες σε ταραχές, με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία κατέκαψε κοντέινερ και παραπήγματα.

Παρότι έχει συμπληρωθεί μισός χρόνος από τότε που η χώρα μας έλαβε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού, στην περίπτωση της Μόριας –όπου ήταν πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν κανονισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής– οι ελληνικές Αρχές φαίνεται ότι λειτούργησαν αποσπασματικά και καθυστερημένα.

Σε μια παλιά αποθήκη
Τον περασμένο Μάιο η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στέγασε σε μια παλιά αποθήκη έξω από τη Μόρια μια δομή 24ωρης λειτουργίας για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19.

Την στελέχωσε με 75 άτομα προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και διαμεσολαβητές). Διέθετε 40 κλίνες με δυνατότητα επέκτασης στις 60.

Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου είχαν υποδεχθεί 55 ανθρώπους εκεί, οι οποίοι αν και παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, έπειτα από τα σχετικά τεστ ήταν αρνητικοί στον ιό και επέστρεψαν στις σκηνές τους. Η δομή κάλυπτε ένα σημαντικό κενό της ελληνικής πολιτείας και θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το νοσοκομείο του νησιού σε περίπτωση ανάγκης. Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης όμως, έπειτα από καταγγελίες πολιτών, επέβαλε πρόστιμο 35.000 ευρώ στην ανθρωπιστική οργάνωση κρίνοντας ότι τα λυόμενα ήταν αυθαίρετα. Η δομή είχε ανοίξει εν γνώσει του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Προσπαθήσαμε επί έναν μήνα να βρούμε λύση. Δεν είμαστε υπεράνω των νόμων, εξηγήσαμε ότι η δομή ήταν προσωρινή και ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας», λέει στην Καθημερινή η Καρολάιν Βίλεμεν, υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Εξαιτίας και πιθανών νομικών συνεπειών, η οργάνωση αποφάσισε να κλείσει τη δομή της.

Στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε μια νέα υγειονομική μονάδα στη Μόρια, η οποία εξοπλίστηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης. Διέθετε 62 κρεβάτια νοσηλείας και άλλα τέσσερα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είχε σύγχρονα μηχανήματα, αλλά δεν στελεχώθηκε με προσωπικό. Εκεί έγιναν πριν από λίγες ημέρες 2.000 τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά το πρώτο θετικό κρούσμα που είχε εντοπιστεί στον καταυλισμό. Από τους ελέγχους προέκυψαν 35 νέα κρούσματα.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε αντιταχθεί στα εγκαίνιά της.

Παρά το σημαντικό υγειονομικό έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτός ο χώρος, κατά τον Κ. Μουτζούρη η δημιουργία του μονιμοποιούσε το κέντρο υποδοχής. Εδώ και καιρό ο ίδιος ζητούσε να κλείσει τελείως η Μόρια.

«Προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τους μιλήσουμε για τον ιό, την απομόνωση, το πλύσιμο των χεριών», τονίζει στην «Κ» ο Ομίντ Αλιζαντά, Αφγανός ο οποίος όπως λέει έλαβε πτυχίο Φαρμακευτικής το 2014 στην πατρίδα του, και τους τελευταίους εννέα μήνες ζει στη Μόρια. Τον περασμένο Μάρτιο μαζί με άλλα δέκα άτομα δημιούργησε μια ομάδα με σκοπό να προετοιμάσει τους διαμένοντες στον καταυλισμό για την πανδημία και τα μέτρα πρόληψης, να λύσει απορίες και να διαλύσει πιθανές θεωρίες συνωμοσίας.

Μέχρι πρόσφατα λέει ότι οι προσπάθειές τους απέδιδαν, ήταν όμως πρακτικώς αδύνατο να φτάσει το μήνυμά τους σε 12.000 ανθρώπους. Δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε η φωτιά. Λέει ότι υπήρξαν εντάσεις από ασυμπτωματικούς φορείς και ότι οι Αρχές δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Το χώρο απομόνωσης στον ελαιώνα είχε φτιάξει η μη κυβερνητική οργάνωση «Refugee 4 Refugees». Στις 6 Σεπτεμβρίου φιλοξενούσαν ήδη εκεί 11 άτομα.

Γιάννης Παπαδόπουλος

  • Πηγή: kathimerini.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μάλγαρα, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή στα μπλόκα: Σε αναβρασμό ο πρωτογενής τομέας – Τι απαντά το υπουργείο

1/12/2025 - 1:32μμ
(Φωτ.: freepik)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη δύο επίδοξων διαρρηκτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

1/12/2025 - 10:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abir Sultan)
ΕΛΛΑΔΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Καλές» οι πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

1/12/2025 - 9:03πμ
Μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Λάρισα, την Ελασσόνα, τον Τύρναβο, την Αγιά, τα Φάρσαλα και την Μαγνησία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο της Εθνικής Οδού στη Νίκαια Λάρισας, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα

1/12/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κάνει ποδαρικό ο Δεκέμβριος

1/12/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Συνελήφθη 27χρονος που χτύπησε με το όχημά του έναν 23χρονο

30/11/2025 - 11:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Χειρόφρενο για 48 ώρες τραβούν οι οδηγοί σε όλη τη χώρα

30/11/2025 - 10:14μμ
Τα... εργαλεία ήρθαν μεταχειρισμένα αλλά και δοκισμένα από την Αλβανία (φωτ.: Αγγέλα Φωτοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κάτι ψήνεται στη Θεσσαλονίκη: Χειροποίητες πίτες από άλλη εποχή, νόστιμες και ψημένες στο σάτσ’

30/11/2025 - 5:59μμ
Παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών έξω από την Καρδίτσα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ένταση με τα ΜΑΤ και στην Καρδίτσα

30/11/2025 - 3:59μμ
Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των αγροτών στον Πλατύκαμπο (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια με τα ΜΑΤ στα μπλόκα των αγροτών στον Πλατύκαμπο – Τουλάχιστον μια προσαγωγή και χημικά

30/11/2025 - 2:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπλόκο αγροτών και κτηνοτρόφων στα Μάλγαρα, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Επιστροφή στα μπλόκα: Σε αναβρασμό ο πρωτογενής τομέας – Τι απαντά το υπουργείο

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/John G. Mabanglo)

Αιματοκύλισμα σε παιδικό πάρτι στην Καλιφόρνια

34 λεπτά πριν
Πολυκατοικίες σε γειτονιά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Επιστροφή ενοικίου: Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στο Ε1 – Τι πρέπει να δηλώσουν οι δικαιούχοι

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook /Διογένης Αϊνατζής)

«Ο φίλος-ι-μ’ ο Πάντζον»: Στην Αριδαία παρουσιάστηκε το νέο ποντιακό παιδικό παραμύθι

1 ώρα πριν
Μακρόν-Ζελένσκι στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA / Nicolas Tucat / POOL)

Στο Παρίσι ο Ζελένσκι για κρίσιμες συνομιλίες – Οι πιέσεις στο Κίεβο και η αισιοδοξία Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)

Μνήμη και Τιμή στον Βλαδίμηρο Τριανταφύλλοβ: Όσα έγιναν στην εκδήλωση για τον Πόντιο που σημάδεψε τη στρατιωτική ιστορία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign