pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη

10/09/2020 - 1:38μμ
Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πρώτη σπίθα της έντασης φαίνεται ότι άναψε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης στον ελαιώνα, στη δεξιά πλευρά του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, εκεί όπου είχε στηθεί χώρος απομόνωσης κρουσμάτων Covid-19 με 80 κρεβάτια. Το χάσμα στην επικοινωνία, η δυσπιστία ασυμπτωματικών φορέων οι οποίοι δεν ήθελαν να μπουν σε καραντίνα, και ο φόβος άλλων μεταναστών ότι κινδυνεύουν από τον ιό εάν γειτνιάζουν οι σκηνές τους με ασθενείς, οδήγησαν σύμφωνα με μαρτυρίες σε ταραχές, με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία κατέκαψε κοντέινερ και παραπήγματα.

Παρότι έχει συμπληρωθεί μισός χρόνος από τότε που η χώρα μας έλαβε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού, στην περίπτωση της Μόριας –όπου ήταν πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν κανονισμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής– οι ελληνικές Αρχές φαίνεται ότι λειτούργησαν αποσπασματικά και καθυστερημένα.

Σε μια παλιά αποθήκη
Τον περασμένο Μάιο η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στέγασε σε μια παλιά αποθήκη έξω από τη Μόρια μια δομή 24ωρης λειτουργίας για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19.

Την στελέχωσε με 75 άτομα προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και διαμεσολαβητές). Διέθετε 40 κλίνες με δυνατότητα επέκτασης στις 60.

Μέχρι και τα τέλη Ιουλίου είχαν υποδεχθεί 55 ανθρώπους εκεί, οι οποίοι αν και παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, έπειτα από τα σχετικά τεστ ήταν αρνητικοί στον ιό και επέστρεψαν στις σκηνές τους. Η δομή κάλυπτε ένα σημαντικό κενό της ελληνικής πολιτείας και θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το νοσοκομείο του νησιού σε περίπτωση ανάγκης. Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυτιλήνης όμως, έπειτα από καταγγελίες πολιτών, επέβαλε πρόστιμο 35.000 ευρώ στην ανθρωπιστική οργάνωση κρίνοντας ότι τα λυόμενα ήταν αυθαίρετα. Η δομή είχε ανοίξει εν γνώσει του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Προσπαθήσαμε επί έναν μήνα να βρούμε λύση. Δεν είμαστε υπεράνω των νόμων, εξηγήσαμε ότι η δομή ήταν προσωρινή και ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας», λέει στην Καθημερινή η Καρολάιν Βίλεμεν, υπεύθυνη της κλινικής Covid-19 των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Εξαιτίας και πιθανών νομικών συνεπειών, η οργάνωση αποφάσισε να κλείσει τη δομή της.

Στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε μια νέα υγειονομική μονάδα στη Μόρια, η οποία εξοπλίστηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης. Διέθετε 62 κρεβάτια νοσηλείας και άλλα τέσσερα σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είχε σύγχρονα μηχανήματα, αλλά δεν στελεχώθηκε με προσωπικό. Εκεί έγιναν πριν από λίγες ημέρες 2.000 τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά το πρώτο θετικό κρούσμα που είχε εντοπιστεί στον καταυλισμό. Από τους ελέγχους προέκυψαν 35 νέα κρούσματα.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είχε αντιταχθεί στα εγκαίνιά της.

Παρά το σημαντικό υγειονομικό έργο που θα μπορούσε να επιτελέσει αυτός ο χώρος, κατά τον Κ. Μουτζούρη η δημιουργία του μονιμοποιούσε το κέντρο υποδοχής. Εδώ και καιρό ο ίδιος ζητούσε να κλείσει τελείως η Μόρια.

«Προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να τους μιλήσουμε για τον ιό, την απομόνωση, το πλύσιμο των χεριών», τονίζει στην «Κ» ο Ομίντ Αλιζαντά, Αφγανός ο οποίος όπως λέει έλαβε πτυχίο Φαρμακευτικής το 2014 στην πατρίδα του, και τους τελευταίους εννέα μήνες ζει στη Μόρια. Τον περασμένο Μάρτιο μαζί με άλλα δέκα άτομα δημιούργησε μια ομάδα με σκοπό να προετοιμάσει τους διαμένοντες στον καταυλισμό για την πανδημία και τα μέτρα πρόληψης, να λύσει απορίες και να διαλύσει πιθανές θεωρίες συνωμοσίας.

Μέχρι πρόσφατα λέει ότι οι προσπάθειές τους απέδιδαν, ήταν όμως πρακτικώς αδύνατο να φτάσει το μήνυμά τους σε 12.000 ανθρώπους. Δεν γνωρίζει πώς ξεκίνησε η φωτιά. Λέει ότι υπήρξαν εντάσεις από ασυμπτωματικούς φορείς και ότι οι Αρχές δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Το χώρο απομόνωσης στον ελαιώνα είχε φτιάξει η μη κυβερνητική οργάνωση «Refugee 4 Refugees». Στις 6 Σεπτεμβρίου φιλοξενούσαν ήδη εκεί 11 άτομα.

Γιάννης Παπαδόπουλος

  • Πηγή: kathimerini.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορεία στο Κερατσίνι για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκεντρώσεις και πορείες για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

18/09/2025 - 8:35μμ
Κτηνοτροφική μονάδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των προβάτων: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – «Σταματήστε τις θανατώσεις»

18/09/2025 - 2:38μμ
Καμένη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Αλμυρού (πηγή: taxydromos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία, στους Αγίους Θεοδώρους Αλμυρού

18/09/2025 - 1:00μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη στα δικαστήρια Πάτρας των δύο κατηγορούμενων για εμπρησμό (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ελεύθεροι οι δύο νεαροί για τη φωτιά στο Γηροκομειό

18/09/2025 - 12:36μμ
Ουρές στη στάση του τραμ στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI /Λυδία Σιώρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα μαζικής μεταφοράς: «Αποκαλυπτήρια» της νέας πλατφόρμας καταγγελιών

18/09/2025 - 12:12μμ
Ένα από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στην καραμπόλα στη Βουλιαγμένης (πηγή: Πρώτο Θέμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονική καραμπόλα στη Βουλιαγμένης – Βίντεο από το τροχαίο

18/09/2025 - 10:54πμ
Κάμερα στο σημείο όπου βρισκόταν ο κάδος ανακύκλωσης ρούχων στη Γλυφάδα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυφάδα: Νεκρός 40χρονος που εγκλωβίστηκε σε κάδο ανακύκλωσης

18/09/2025 - 10:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Αγριεύουν» οι βοριάδες και πέφτει λίγο η θερμοκρασία

18/09/2025 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

17/09/2025 - 10:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

17/09/2025 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)

Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ήρωες του Πόντου και της Κύπρου με κοινές αξίες και ίδια μοίρα

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»: Νέα πολιτιστική σεζόν με νέο χοροδιδάσκαλο

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

«Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης: Αρχίζουν τα φετινά τμήματα χορού, χορωδίας και ποντιακού θεάτρου

1 ώρα πριν
Πορεία στο Κερατσίνι για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Συγκεντρώσεις και πορείες για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον Ιούλιο του 2024 (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας του ομογενειακού Συλλόγου (πηγή: facebook.com/ Argo WN)

Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»: Αρχίζουν τα μαθήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign