pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλαμαριά: Κάτοικοι «υιοθέτησαν» οικόπεδο και το μετέτρεψαν σε υπαίθριο καφενείο

8/09/2020 - 11:48μμ
Καλαμαριά: Κάτοικοι «υιοθέτησαν» οικόπεδο και το μετέτρεψαν σε υπαίθριο καφενείο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Υιοθέτησαν» ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο του Δημοσίου που αποτελούσε εστία μόλυνσης στην περιοχή τους και το μετέτρεψαν σε έναν μικρό παράδεισο, ένα «υπαίθριο καφενείο», όπου συναντιούνται καθημερινά με ασφάλεια, εν μέσω της πανδημίας Covid-19. Μια παρέα συνταξιούχων από την Καλαμαριά βοήθησε στην υλοποίηση της ιδέας που είχε ο γείτονάς τους Νίκος Μανουσαρίδης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Μηχανοργάνωσης του ΑΠΘ, και μαζί δημιούργησαν το δικό τους «καταφύγιο» από την πανδημία.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Περνώντας μπροστά απ’ αυτό το οικόπεδο για να πάρω το αυτοκίνητό μου ή να πάω στην εκκλησία, το έβλεπα εγκαταλελειμμένο», εξήγησε στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» o Νίκος Μανουσαρίδης, εξηγώντας πως «κανένας δεν του έδινε σημασία, και ο δήμος θεσμικά δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει».

«Το σημείο αυτό ήταν ένας τόπος με σκουπίδια, σακούλες και άγρια χόρτα. Με τα μέτρα για τη μη διάδοση της πανδημίας, αποφάσισα να φέρω ένα μηχάνημα για να το καθαρίσουμε, και αφού ειδοποιήσαμε το δήμο, ήρθαν και μάζεψαν τα σκουπίδια, τα κλαδιά και τα μπάζα που συγκεντρώθηκαν, και στη συνέχεια φτιάξαμε παγκάκια για να μπορούμε να πίνουμε τον καφέ μας και να καθόμαστε να κουβεντιάζουμε με ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν ήταν μόνος. Τον βοήθησε μια παρέα συνταξιούχων.

«Συμπαραστάτες μου είναι τρεις συνταξιούχοι, ο Σόλων (ο πεθερός μου), ο Παναγιώτης και ο Φλωριάς, δύο εκ των οποίων μάλιστα είναι και πάνω από 80 ετών. Έβαψαν τους τοίχους, κατασκευάσαμε μαζί παγκάκια, καρέκλες, φέραμε χαλίκια, φυτέψαμε λουλούδια, και βέβαια κάναμε και τον μπαξέ μας», σημείωσε.

«Ερχόμαστε εδώ και βρισκόμαστε, κρατώντας όμως τις αποστάσεις. Ήταν πολύ δύσκολα με την καραντίνα, κι εδώ μπορούμε να συναντηθούμε με ασφάλεια, να ανταλλάξουμε καμιά κουβέντα», ανέφεραν στο «Πρακτορείο FM», ο Φλωριάς Λαγκούσης και ο φίλος του Σόλων Ουσατζόπουλος, εξηγώντας πώς διαμόρφωσαν το μέρος ώστε να αποτελέσει το σημείο της καθημερινής τους συνάντησης: «Φυτέψαμε δέντρα, φέραμε νερό, κι εδώ πλέον μπορούμε να πάρουμε την ανάσα μας. Είναι ένα υπαίθριο καφενείο, καθώς πλέον δεν μπορούμε να πάμε σε καφενείο κι εδώ βρισκόμαστε και συζητάμε».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο «κηπουρός» της παρέας είναι ο Παναγιώτης Θεοδοσιάδης. «Εγώ ανέλαβα τον κήπο από την ημέρα που ξεκινήσαμε. Έχουμε αγγουράκια, ντομάτες, πιπεριές καυτερές, και την ημέρα που γιόρταζε ο Άγιος Παντελεήμων, η εκκλησία μας, μαζευτήκαμε εδώ και κεραστήκαμε. Έρχομαι κάθε πρωί, μεσημέρι και απόγευμα για να προσέχω τον κήπο, καθώς θέλουν φροντίδα τα φυτά», μας λέει.

Ο δήμαρχος της Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, όταν ενημερώθηκε γι’ αυτή την ιδιαίτερη πρωτοβουλία, επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο και «αγκάλιασε» την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής. «Είχα τη χαρά να επισκεφθώ αυτόν το χώρο, ένα τριγωνικό οικόπεδο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Στο δήμο μας έχουμε αρκετά οικόπεδα που δεν ανήκουν στο δήμο και σε ιδιώτες, αλλά ανήκουν στην Πρόνοια, στο ΙΚΑ και στο ελληνικό Δημόσιο. Οι κάτοικοι πήραν αυτή την πρωτοβουλία καθώς το οικόπεδο ήταν μια εστία μόλυνσης, κι έγινε πλέον ένας χώρος όπου μαζεύονται, βρίσκονται, και ανακτούν κάτι από τις ημέρες πριν από την πανδημία. Έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον, μπορούν να κάνουν μια κουβέντα, τηρώντας πάντα και τις απαιτούμενες αποστάσεις».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από την πλευρά του, ο Ν. Μανουσαρίδης, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα, εξήγησε πως δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα από τους δήμους. «Κάποια στιγμή», σημείωσε, «στο γραφείο μου στο ΑΠΘ αγόρασα τέσσερις βασιλικούς, αξίας δύο ευρώ, και τους φύτεψα. Από αυτά τα φυτά έβγαλα και αλλά φυτά, με αποτέλεσμα να έχω φυτέψει 34 βασιλικούς με κόστος δύο ευρώ. Προσπάθησα, στο πανεπιστήμιο, να το περάσω αυτό και στους συναδέλφους μου. Φανταστείτε 4.000 υπάλληλους, να βάλει καθένας από αυτούς τέσσερις βασιλικούς. Σκεφτόμουν ότι ακόμα και το αεροπλάνο που θα περνάει πάνω από τη Θεσσαλονίκη, θα μοσχοβολάει το άρωμα του βασιλικού!».

Πεποίθησή του είναι πως αυτά τα δύσκολα, όπως τόνισε, χρόνια, «όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε κάτι στον τόπο μας» και να κάνουμε ό,τι μπορούμε καθώς οι μικρές πράξεις μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή μας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Γιώτης, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

26/03/2026 - 11:39μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

26/03/2026 - 10:18μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Διακοπή κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ λόγω μεγάλης φωτιάς στη Χαλάστρα

26/03/2026 - 9:29μμ
(Πηγή: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Εξιχνιάστηκε υπόθεση ληστείας στο Κολωνάκι, με λεία άνω των 200.000 ευρώ σε κοσμήματα και μετρητά

26/03/2026 - 7:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η κακοκαιρία «Deborah» – Πού και πότε θα …χτυπήσει

26/03/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινά μη διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα

26/03/2026 - 6:13μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Επίθεση με τσεκούρι σε αστυνομικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης

26/03/2026 - 5:18μμ
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη Δικαιοσύνη 77χρονη για επίθεση στον 82χρονο σύζυγό της

26/03/2026 - 3:55μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία

26/03/2026 - 2:31μμ
Tα κτήρια στην περιοχή του Αγίου Όρους είναι μνημειακά, ιστορικά, που δεν έχουν τα εχέγγυα της δομικής επάρκειας (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι για Άγιο Όρος: «Δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ούτε να αποκλειστεί αν θα υπάρξει ισχυρότερος σεισμός» – Τα δύο προβλήματα της περιοχής

26/03/2026 - 12:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου. Στα αριστερά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λαμπρό εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο

2 ώρες πριν
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign