pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ελλάδα μετά το Ιόνιο θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της και νότια της Κρήτης (βίντεο)

27/08/2020 - 1:22πμ
Η Ελλάδα μετά το Ιόνιο θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της και νότια της Κρήτης (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προαναγγελία της επόμενης κίνησης της Ελλάδας, μετά την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, έκανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κλείνοντας τη συζήτηση για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην Ολομέλεια. Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει «η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο και νοτίως της Κρήτης. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό– τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο».

Όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει «η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο και νοτίως της Κρήτης. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό– τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης»
Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει, επίσημα, ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο πήραν «ανησυχητική τροπή» και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να στείλουν «σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». «Ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα», είπε.

Επεσήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο NATO. Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

«Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο»
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει, κατά λάθος, γνωστός ο διάλογος της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, ο Μπορέλ ρώτησε την Κραμπ-Καρενμπάουερ πώς εξελίχθηκαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα.

Η Γερμανίδα υπουργός απάντησε χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό. «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπόρελ απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο Ερντογάν την Παρασκευή», του απάντησε η Καρενμπάουερ.

«Η Ελλάδα έχει δίκιο»
«Ψήφο εμπιστοσύνης» έδωσε στην Ελλάδα ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για εξωτερικά θέματα Μίχαελ Γκάλερ. Στο θέμα των ερευνών της Τουρκίας για φυσικό αέριο μπροστά από ελληνικά νησιά, ο Μίχαελ Γκάλερ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η «Ελλάδα έχει δίκιο. Έχουμε μια κατάσταση όπου, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, είναι καταρχάς σαφές ότι και τα νησιά έχουν επίσης “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, και κατά συνέπεια πρόκειται για “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα έχει χρέος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση», τόνισε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

Στην ερώτηση του γερμανικού ραδιοφώνου εάν βλέπει παραβίαση των ελληνικών συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Γκάλερ απαντά: «Ναι! Το πλοίο “Oruç Reis” βρίσκεται σε ύδατα τα οποία οπωσδήποτε δεν ανήκουν στην Τουρκία, αλλά στην “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” της Ελλάδας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.:  (ΥΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτηση πεζογέφυρας από το ΓΕΕΘΑ

24/05/2026 - 1:40μμ
Ο αδικοχαμένος αεροπόρος Κώστας Ηλιάκης που χάθηκε πάνω από το Αιγαίο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ Γιώργος Λαμπράκης)
ΑΜΥΝΑ

Κώστας Ηλιάκης: 20 χρόνια στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας

23/05/2026 - 12:14μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην τελετή εγκαινίων του συγκροτήματος νέων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ) στο Αγαθονήσι (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Ευάγγελος Καραΐσκος / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Νίκος Δένδιας: Αναμένω εξηγήσεις από τον Ουκρανό ΥΠΑΜ για το drone – Μήνυμα και προς την Άγκυρα

14/05/2026 - 8:11μμ
Αλιευτικό σκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Άνδρος: Ψάρευαν ανοιχτά του νησιού και «έπιασαν» υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού!

14/05/2026 - 12:32μμ
Αεροπορική επίδειξη στην παραλία του Φλοίσβου για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από τη συγκρότηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως ανεξάρτητου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Η Πολεμική Αεροπορία γιόρτασε 95 χρόνια δόξας με ένα μοναδικό airshow στον Φλοίσβο

10/05/2026 - 11:40μμ
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωϊκού καταδρομέα της ΕΛΔΥΚ, Μανώλη Μπικάκη, στον Αμύγδαλο του Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Μανώλης Μπικάκης: Αποκαλυπτήρια προτομής για τον «ξεχασμένο ήρωα» καταδρομέα της Κρήτης που σταμάτησε τον Αττίλα

10/05/2026 - 10:44μμ
(Πηγή: Γρ. Τύπου Απ. Τζιτζικώστα)
ΑΜΥΝΑ

Ο Έβρος ως «ασπίδα» της Ευρώπης: Επίσκεψη του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα στον φράχτη

10/05/2026 - 5:31μμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΑΜΥΝΑ

Συναγερμός για το ουκρανικό drone στη Λευκάδα – Στο μικροσκόπιο των Ενόπλων Δυνάμεων το σκάφος με τα 100 κιλά εκρηκτικά

10/05/2026 - 1:02μμ
Ο Νίκος Δένδιας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.  Σάββατο 9 Μαΐου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας για το drone στη Λευκάδα: «Ξέρουμε ποιοι είναι και τι περιέχει» – Πολιτικό μήνυμα για άμυνα και νέες απειλές

9/05/2026 - 4:16μμ
Στιγμιότυπο από ένα από τα ερασιτεχνικά βίντεο με το ουκρανικής κατασκευής θαλάσσιο drone
ΑΜΥΝΑ

Θρίλερ με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα: «Έτοιμο για επίθεση καμικάζι» λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

8/05/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι γυναίκες της οικογένειας Ταπανιάν από την Μπάφρα του Πόντου (1900). Πηγή: Μουσείο Λογοτεχνίας και Τέχνης (Γερεβάν), Συλλογή Μαρί Ατματζιάν

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την αρμενική ιστοριογραφία

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Άγιος Νικόλαος: 11χρονος έπεσε σε ακάλυπτο τριών μέτρων

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Στην Αστόρια η νέα έκθεση της Ελληνοαμερικανίδας Eva Mallis με εικόνες από την καρδιά του Queens

1 ώρα πριν
Εικόνα βασισμένη στα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στην ταινία «Mora»

«ΘΑΛΑΣΣΑ»: Το οπτικοακουστικό ιστορικό ντοκουμέντο που φωτίζει την ιστορία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ και Ιράν σε νέα φάση έντασης στις διαπραγματεύσεις: Η Τεχεράνη ζητά εγγυήσεις, ο Τραμπ αυστηροποιεί τους όρους της συμφωνίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το 11ο «Τη Περιστέρι το Λάλεμαν» – Και όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign