pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πατριάρχης για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας από την Κύζικο της Μικράς Ασίας (βίντεο)

23/08/2020 - 8:52μμ
Ο Πατριάρχης για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας από την Κύζικο της Μικράς Ασίας (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φώτιση καρδιάς και πνεύματος των ιθυνόντων ζήτησε, σήμερα, από τον Θεό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά.

Από τα ερείπια της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας Φανερωμένης στην Κύζικο της Μικράς Ασίας, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία για την Απόδοση της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Πατριάρχης εξέφρασε επιπλέον τον πόνο των χριστιανών για το γεγονός.

«Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπίσεως του Λόγου του Θεού, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο. Εκφράζουν το οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος. Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για τη ψυχή και ‘’ανεξάντλητο χαρά” για τα μάτια, όπως θα έλεγε και ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία.

Χαρακτηριστικά σημείωσε «παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων».

Αρχικά ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο φετινό προσκύνημα, για το οποίο είπε ότι «ήρθαμε και φέτος στο ιερό τούτο τόπο. Την ιστορική Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου για να τιμήσουμε εν λειτουργική συνάξει την πανέορτον ημέραν της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα εννιάμερα, όπως τα αποκαλεί η ευσέβεια του λαού μας. Βρισκόμαστε σε ιερά σεβάσματα τα οποία δεν τα αγγίζει ο πανδαμάτωρ χρόνος», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια μίλησε για την παλιά αίγλη που είχαν τα μέρη της Κυζίκου και της Αρτάκης, για τα οποία είπε πως «δεν υπάρχουν εδώ οι ακμάζουσες εδώ κοινότητες, οι ναοί και τα μοναστήρια, σχολεία και τα άλλα πολλά ευαγή ιδρύματα μας» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει, όμως, το ακατάληπτο πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Η γλυκιά πνοή την οποία αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε στα μέρη αυτά τα ευλογημένα».

«Κανείς δεν είναι εδώ απλός επισκέπτης. Είμαστε όλοι ταπεινοί προσκυνητές και κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Παναγίας Παρθένου αν ερχόμαστε τα τελευταία έτη στον ιερόν τούτο ναό», είπε, μεταξύ άλλων, ενώ σκιαγραφώντας το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου υπογράμμισε πως αυτή αποτελεί τον πυρήνα της πίστης και της ευσέβειας των Ορθοδόξων.

Αναφερόμενος στους νέους, επισήμανε πως «Πρέπει να βοηθήσουμε τους νέους και τις νέες να συνειδητοποιήσουν το μέγα προνόμιο και το υψηλό χρέος να είναι φορείς και συνεχιστές της πατρώας παρακαταθήκης της Ρωμιοσύνης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Απόγονοι Μικρασιατών / Melina Iliadou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μια εικόνα στο facebook ξυπνά μνήμες, γεύσεις και αρώματα Μικρασίας

18/01/2026 - 8:02μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Ένα βαποράκι από τη Σμύρνη δίνει άρωμα άλλης εποχής στο Μουσείο «Μικρασιατικής Εκστρατείας»

17/01/2026 - 10:03πμ
Παρουσίαση στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν τα αρχεία μιλούν: Το ΓΑΚ Λέσβου φέρνει τη μικρασιατική μνήμη στα σχολεία

14/01/2026 - 4:04μμ
Τσίγκινο συρόμενο λεωφορείο του Ανανία Ανανιάδη. Προορισμός «ΑΘΗΝΑΙ». Κατασκευάστηκε το 1950 και είναι χρωμολιθογραφία σε τσίγκο (πηγή: facebook.com/profile.php?id=100057228169372/ Volos Greek toys Museum)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανανίας Ανανιάδης: Από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας στις καρδιές των παιδιών με τις κούκλες από πεπιεσμένο χαρτί και τα τσίγκινα παιχνίδια του

14/01/2026 - 10:18πμ
Αρχειοθετημένες μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (φωτ.: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών θωρακίζει ένα σπουδαίο αρχείο μνήμης 

13/01/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: facebook / Maria Ekmekcioglu)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρία Εκμεκτσίογλου: Στο νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία

12/01/2026 - 1:20μμ
Το όραμα της γερόντισσας Άννας Μακκαβαίου (πηγή: mikrasiatwn.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου, η Μικρασιάτισσα

12/01/2026 - 9:07πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ζωζώ Νταλμάς: H πρόσφυγας από την Πόλη που έγινε ντίβα του Μεσοπολέμου και συνδέθηκε με τον Μουσταφά Κεμάλ

9/01/2026 - 9:18μμ
Εμπορευματικό πλοίο στον Βόσπορο περνά μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νεανικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα «Κωνσταντινούπολη – Μ. Ασία»

9/01/2026 - 8:09μμ
Τελετουργική φωτιά και γύρω της τα Σάγια, στη Νέα Καρβάλη. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όταν η Νέα Καρβάλη ανάβει τα Σάγια: Ένα καππαδοκικό έθιμο που δεν έσβησε ποτέ

8/01/2026 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μαξίμου – Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές

18 λεπτά πριν
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κυριακή Μάλαμα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νίκος Ασλανίδης: Στην Ολομέλεια της Βουλής η περιπέτειά του στην Τουρκία

45 λεπτά πριν
Η Χρυσούλα Καρατζόγλου σε εκδήλωση των «Κομνηνών» Δράμας

Η ΠΟΕ εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της Χρυσούλας Καρατζόγλου

1 ώρα πριν
Η Γεύση Σταφυλίδου εντός και εκτός γηπέδου (πηγή: kerkidasport.gr)

Όταν η ποντιακή λύρα συναντά το ποδόσφαιρο: Η Γεύση Σταφυλίδου εν δράσει

2 ώρες πριν
Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign