pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σημαντικά τα αποτελέσματα της φετινής αρχαιολογικής έρευνας στο Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα

19/08/2020 - 11:05μμ
Σημαντικά τα αποτελέσματα της φετινής αρχαιολογικής έρευνας στο Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Διαφορετικές χρονολογικές φάσεις του λατρευτικού κέντρου της αρχαίας αχαϊκής πόλης Ελίκης, που καταστράφηκε από σεισμό το 375 π.Χ., αντιπροσωπεύουν σημαντικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στο Ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων στα Νικολέικα Αιγιάλειας, 7,5 χλμ ανατολικά της σύγχρονης πόλης του Αιγίου».

Αυτά πληροφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο του διετούς ερευνητικού προγράμματος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση των δρ Ερωφίλης Κόλια (προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας) και δρ Αναστασίας Γκαδόλου (προϊσταμένης του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού).

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης διαβάζουμε: «Συγκεκριμένα, στη θέση έχει ανασκαφεί ένας αψιδωτός γεωμετρικός ναός του 710-700 π.Χ., ένας πλίνθινος βωμός του 760-750 π.Χ., που ήταν το κέντρο της λατρείας πριν από την κατασκευή του αψιδωτού ναού, καθώς και η κεράμωση από έναν μεταγενέστερο ναό του 550 π.Χ. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση των διαφόρων φάσεων του σημαντικού αυτού λατρευτικού κέντρου της αρχαίας πόλης Ελίκης, καθώς και των κοινωνικοπολιτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας της εποχής μέσα από τη μελέτη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων και των προσφορών προς τη λατρευόμενη θεότητα».

Τα ευρήματα κατά την τελευταία ερευνητική περίοδο, που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου, αφορούν, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «τμήματα της κεράμωσης του αρχαϊκού ναού, καθώς και τμήμα από την κόμμωση (βόστρυχοι) πήλινης μορφής που πιθανότατα προέρχεται από τον πήλινο αετωματικό διάκοσμο του αρχαϊκού ναού. Σε χαμηλότερο επίπεδο ανασκάφηκε τοίχος με κατεύθυνση Β-Ν, πιθανώς τμήμα κτηρίου του 8ου αι. π.Χ., και ανατολικά αυτού στρώμα με συμποτικά αγγεία (κανθάρους, σκύφους, οινοχόες και αμφορίσκο), μαζί με οστά ζώων και ίχνη καύσης, πιθανότατα υπολείμματα λατρευτικών δείπνων, στοιχείο ιδιαίτερο σημαντικό για τη μελέτη των λατρευτικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της κοινότητας. Επίσης, βρέθηκαν χάλκινα αντικείμενα και σιδερένιες αιχμές δοράτων, αλλά και τμήματα ωμοπλίνθων με κονίαμα που διασώζει κόκκινο χρώμα», σημειώνεται.

Πτυχές της τεχνολογίας της εποχής
Επίσης διευκρινίζεται ότι «η εργαστηριακή μελέτη των παραπάνω μεταλλίνων και δομικών στοιχείων, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται να διαλευκάνει πτυχές της τεχνολογίας της εποχής. Το παραπάνω σε συνδυασμό με τη μελέτη των οστών ζώων από εξειδικευμένο ζωοαρχαιολόγο (Ελένη Ψαθή) και την μελέτη των υπολειμμάτων καρπών και άλλων οργανικών στοιχείων που προήλθαν από την επίπλευση των χωμάτων της ανασκαφής από εξειδικευμένους αρχαιοβοτανολόγους (καθ. Εύη Μαργαρίτη και υποψήφια διδάκτορα Κυριακή Τσίρτση), καταδεικνύουν τη διεπιστημονικότητα της συγκεκριμένης αρχαιολογικής έρευνας, αναγκαία για τη συλλογή όσων περισσότερων επιστημονικών στοιχείων είναι δυνατό, ώστε να μελετηθεί η αρχαία κοινωνία που ίδρυσε και λειτούργησε το σημαντικό αυτό λατρευτικό και θρησκευτικό κέντρο. Η σχεδιαστική και φωτογραμμετρική αποτύπωση όλων των ανασκαφικών στρωμάτων πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Μαλκάκη για την πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στη φετινή ανασκαφική έρευνα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί του ΥΠΠΟΑ Γεωργία Ήβου, Παναγιώτα Σκιαδοπούλου, Σωτηρία Στουγγιώτη, Αριστέα Δημητρίου, Βασιλική Παπαγιάννη και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, καθώς και απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σημαντική για την έρευνα στάθηκε η υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, αλλά και η οικονομική και υλική συνδρομή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αιγιαλείας, της εταιρείας Singer France και του ΟΠΑΚΕ του ομίλου Cosmote.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)    (EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Συγκίνηση για την απώλεια της μεγάλης πρωταγωνίστριας – Το ιατρικό ανακοινωθέν και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

15/07/2026 - 12:00μμ
Karaoke από την Allwyn
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

13/07/2026 - 12:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

World Cup πόλο – Super Final: Στα ημιτελικά η Εθνική

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Greektown Detroit/Facebook)

Ένα καλοκαίρι γεμάτο μουσική, γεύσεις και πολιτισμό στην ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, υπό πίεση τα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ Eurokinissi)

Μάτι: Οκτώ χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την τραγωδία

1 ώρα πριν
Διαδήλωση κατά του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1908, στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (πηγή: Dwight, Harry Griswold (1915) Constantinople, Old and New, New York & London: Harper Brothers, p. 465)

Θεσσαλονίκη: Η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 και το μυστικό κίνημα

2 ώρες πριν
(Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)

Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ολοκληρώθηκε το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας των «Ακριτών του Πόντου»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign