pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες που επισκέφτηκαν την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

28/06/2020 - 5:16μμ
Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες που επισκέφτηκαν την Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι κατά το παρελθόν επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι-σύμβολο της πίστης του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, φαίνεται πως παρακολουθούσε κρυφά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αυτό αναφέρει σημερινό (28/6) δημοσίευμα του nordicmonitor.com.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, παραδέχθηκε ότι μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.

«Οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας… για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» δήλωσε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.

Οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη για το θάνατο καθολικού ιερέα
Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των φερόμενων παράνομων επιχειρήσεων για την αναβίωση του ποντιακού στοιχείου στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας. Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιταλό κληρικό, με την υποψία συμμετοχής του σε δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην αναγέννηση της ποντιακού στοιχείου της περιοχής, προτού δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία πρόβαλε τις υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να συμμετείχε σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για να αναβιώσει την πρότερη κατάσταση στον Πόντο» ως λόγο για να λάβει άδεια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το 2006, από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.

Ο Ζενίτ θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήταν ο αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών που χτύπησε συναγερμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Είχε καταθέσει αναφορά, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους ανωτέρους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο έλαβε γνώση από έναν πληροφοριοδότη. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αγνοήθηκαν από τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ενγκίν Ντιντς δεν ενήργησε με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο Ζενίτ, ο οποίος αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία αλλά πήρε προαγωγή το 2013. 

  • Πηγή: nordicmonitor.com
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

31/01/2026 - 11:51πμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Νέα απαγόρευση από τις τουρκικές Αρχές – Κλειστό το ιστορικό μονοπάτι που αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας

31/01/2026 - 10:27πμ
Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: Με κοπή βασιλόπιτας και Γενική Συνέλευση μπαίνει ο Φεβρουάριος

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

50 λεπτά πριν
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

1 ώρα πριν
Παρόμοιες εικόνες θα δούμε αύριο σχεδόν σε όλη τη χώρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν περισσότερο

2 ώρες πριν
Ο λογότυπος της ομάδας «Σεβάστεια»

Λονδίνο: Η ομάδα ποντιακών χορών «Σεβάστεια» σβήνει το πρώτο της κεράκι και το γιορτάζει με σεμινάριο και γνήσιο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign