pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες που επισκέφτηκαν την Παναγία Σουμελά στον Πόντο

28/06/2020 - 5:16μμ
Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες που επισκέφτηκαν την Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι κατά το παρελθόν επισκέφθηκαν το ιστορικό μοναστήρι-σύμβολο της πίστης του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, φαίνεται πως παρακολουθούσε κρυφά η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μαρτυρία πρώην αξιωματικού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Αυτό αναφέρει σημερινό (28/6) δημοσίευμα του nordicmonitor.com.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 20 Ιουνίου 2016 στο 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ, έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος υπηρετούσε στην Τραπεζούντα, παραδέχθηκε ότι μία από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν τους Έλληνες που επισκέφθηκαν την συγκεκριμένη περιοχή του Πόντου για τα αξιοθέατα.

«Οι δραστηριότητες στον Πόντο αποτελούν κομμάτι της εντολής μας… για παράδειγμα, τα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα που επισκέπτονται τη Μονή Σουμέλα» δήλωσε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολουθούσαν τους Έλληνες επισκέπτες της περιοχής.

Οι Έλληνες του Πόντου ζούσαν στην περιοχή και είχαν ένα αυτόνομο κράτος εκεί μέχρι τον 13ο αιώνα. Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες και ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά, εντούτοις, θεωρούνται εδώ και καιρό ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας από διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση.

«Η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι η αντιελληνική παράνοια τροφοδοτήθηκε συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, ξοδεύοντας σημαντικούς πόρους, για να εντοπίσει και να κατασκοπεύσει τους Έλληνες επισκέπτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη για το θάνατο καθολικού ιερέα
Το Nordic Monitor είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι η παρακολούθηση από την τουρκική κυβέρνηση των φερόμενων παράνομων επιχειρήσεων για την αναβίωση του ποντιακού στοιχείου στην Τουρκία οδήγησε στη δολοφονία του 61χρονου Αντρέα Σαντόρο, ενός καθολικού ιερέα στην εκκλησία Σάντα Μαρία της Τραπεζούντας. Ένα έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών έδειξε ότι οι τουρκικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Ιταλό κληρικό, με την υποψία συμμετοχής του σε δραστηριότητες που θα βοηθούσαν στην αναγέννηση της ποντιακού στοιχείου της περιοχής, προτού δολοφονηθεί από έναν εθνικιστή έφηβο στις 5 Φεβρουαρίου 2006. Η αστυνομία πρόβαλε τις υποψίες ότι ο Σαντόρο ενδέχεται να συμμετείχε σε «αυτονομιστικές δραστηριότητες για να αναβιώσει την πρότερη κατάσταση στον Πόντο» ως λόγο για να λάβει άδεια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων το 2006, από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.

Ο Ζενίτ θεωρείται μια ξεχωριστή περίπτωση. Ήταν ο αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών που χτύπησε συναγερμό σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στις 19 Ιανουαρίου 2007. Είχε καταθέσει αναφορά, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, ενημερώνοντας τους ανωτέρους του για ένα σχέδιο δολοφονίας για το οποίο έλαβε γνώση από έναν πληροφοριοδότη. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές αγνοήθηκαν από τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούσε ο Ντινκ, και ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας Ενγκίν Ντιντς δεν ενήργησε με βάση τα όσα είχε αποκαλύψει ο Ζενίτ, ο οποίος αργότερα μετατέθηκε σε άλλη επαρχία αλλά πήρε προαγωγή το 2013. 

  • Πηγή: nordicmonitor.com
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ιστορικό ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Μαχμούτ’ς και τ’ Ανεφορίτα τ’ αιίδια» σε κόμικ από τον Γ. Κωνσταντινίδη

8/11/2025 - 9:54πμ
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογές στις 16 Νοεμβρίου στον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»

7/11/2025 - 10:36πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

6/11/2025 - 11:28μμ
Νέα ημερομηνία εκλογών στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Παραδοσιακές γεύσεις και ποντιακό μεράκι στο πανηγύρι των Ταξιαρχών

6/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/real-napster)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Τι ήταν τα «τουμπία» και τι πίστευαν Έλληνες και Τούρκοι

6/11/2025 - 9:13μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης / Στέγη ποντιακού πολιτισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Έναρξη μαθημάτων ποντιακής λύρας με τον Γιάννη Σανίδη

6/11/2025 - 3:30μμ
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

6/11/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Ακόμα δύο μετάλλια η Ελλάδα

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: instagram dimikritsas)

Ντίμης Κρίτσας: Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 102 ετών, ο «άρχοντας» της κομψότητας

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα μη Ολυμπιακών στυλ πάλης: Ασημένια μετάλλια για Βαγιώτη και Μπαλντούνα

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)

Τραγωδία στην Τουρκία: Έξι νεκροί από πυρκαγιά σε αποθήκη αρωματοποιίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)

Το «Ροδάφνον» έχει απόψε ραντεβού με την ποντιακή διασκέδαση

2 ώρες πριν
(Πηγή: ΟΠΑΠ)

Ο 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας γίνεται γιορτή εμπειριών από τον ΟΠΑΠ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign