pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αργά και βασανιστικά εκεί που θέλει η Τουρκία

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

25/06/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ρυθμική διπλωματία» ονόμαζε ο Αχμέτ Νταβούτογλου αυτό που σήμερα κάνει η Τουρκία. Αναζητά παράθυρα ευκαιρίας, αναμένει την ευνοϊκή συγκυρία και συμπράττει άλλοτε με τις ΗΠΑ άλλοτε με τη Ρωσία, ενώ άλλες φορές αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες για προσέγγιση με το Ισραήλ ή και… διαλλακτικότητα έναντι της Ελλάδας.

Μοναδικός σταθερός άξονας είναι η εξυπηρέτηση του τουρκικού εθνικού συμφέροντος, όπως αυτό διατυπώνεται μέσω των νεοοθωμανικών προταγμάτων.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία λαμβάνει ελάχιστα ρίσκα και προχωρά μόνο όταν είναι βέβαιη ότι μπορεί. Το 2013 δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να αγοράσει κινεζικά πυραυλικά συστήματα αξίας 3,4 δισ. δολαρίων εγείροντας την αντίδραση των ΗΠΑ, η σφοδρότητα της οποίας την οδήγησε στην ανάκληση της απόφασης εξαγοράς το 2015. Για την αμερικανική γραφειοκρατία είναι ξεκάθαρο ότι η κινεζική απειλή είναι η πλέον επιτακτική, και προς τούτο τα περισσότερα λόμπι προσανατολίζονται στην εξισορρόπησή της. Είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Ομπάμα η οποία μετέφερε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ακόμη και στην Αυστραλία κλειδώνοντας την περίμετρο της Κίνας, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Τραμπ η οποία διατηρεί αυτές τις δυνάμεις ενισχύοντας παράλληλα τη ρητορική της σε επίπεδο στρατηγικής απονομιμοποίησης της Κίνας με φράσεις όπως «κινεζοϊός» αναφορικά με τον SARS-CoV-2.

Συνεπώς, η κινεζική επιλογή ήταν απλώς απαράδεκτη για τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Τι συμβαίνει όμως με τη ρωσική επιλογή; Οι ΗΠΑ αναζητούν το στρατηγικό πλαίσιο και τα μέσα για την εξισορρόπηση της Κίνας, και προς αυτόν το σκοπό η γραφειοκρατία είναι διχασμένη. Η Ρωσία αποτελεί έναν εχθρό ο οποίος είναι εφάμιλλος της Κίνας και δεν θέλουμε καμία διπλωματική επαφή μαζί του; Ή μήπως συνιστά έναν τρίτο παράγοντα ο οποίος ενδεχομένως να μην καταστεί σύμμαχος, αλλά η διατήρησή του σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο στην περιφερειακή κλίμακα ισχύος να εξυπηρετεί τον μείζονα σκοπό των ΗΠΑ;

Το δεύτερο ενδεχόμενο φαίνεται να ενστερνίζεται η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι η Γερουσία, μιας και το αμερικανικό σύστημα έχει πολλαπλά «σημεία ελέγχου» στη λήψη των αποφάσεων.

Αυτή εκλήφθη ως η ευνοϊκή συγκυρία για την Τουρκία να προωθήσει την ιδέα παραλαβής του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, με την παύση της από το πρόγραμμα των F35 να αποτελεί ημίμετρο εν σχέσει με το τι θα είχε συμβεί σε μια άλλη χρονική συγκυρία. Αν τον Νοέμβριο εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ας μην κάνει σε κανέναν εντύπωση να οξυνθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις και «προς επιβράβευση» να έρθει η επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35, και ενώ θα έχει ήδη παραλάβει τους S-400… Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι η διαρκής ισχυροποίηση δίχως να πέφτει «θύμα» των Συμπληγάδων των Μεγάλων Πλανητικών Δυνάμεων.

Στο περιφερειακό επίπεδο τα δεδομένα είναι διαφορετικά, μιας και οι περιφερειακές συνθήκες άνισης ανάπτυξης συμπαρασύρουν την Τουρκία προς μια συγκεκριμένη επιθετική τακτική, αλλά με το βλέμμα στην πλανητική κατανομή ισχύος, καθώς οι «μη εγκεκριμένες» ενέργειες μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αποδομήσουν. Έτσι, φθάνει –διά της Λιβύης– να θεωρεί την Πελοπόννησο… «νησί», να συνάπτει συμφωνίες με την Τρίπολη για ΑΟΖ μόλις 6 ν.μ. νότια της Κρήτης, να πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από τον Έβρο και να εργαλειοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς εξυπηρέτηση της γενικότερης στόχευσης κατατριβής της Ελλάδας.

Μετά το εν λόγω «δόγμα του σοκ», το να έρχεται ο Τσαβούσογλου μόλις πριν από λίγες μέρες και να λέει «θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα» μπορεί να ακούγεται και σαν η μέγιστη ανατροπή.

Όμως αυτό δεν ήθελε πάντα η Τουρκία; Έναν διάλογο για τα πάντα σε διμερές επίπεδο, χωρίς κανόνες Διεθνούς Δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου θα φθάσουμε να συζητούμε ακόμη και για την επήρεια της Εύβοιας. Μας φθάνουν, δηλαδή, σε ένα σημείο στο οποίο εντέλει θα χαρούμε επειδή θα έχουμε διατηρήσει τα αυτονόητα και θα έχουμε απεμπολήσει άλλα επίσης αυτονόητα.

Ακόμη και αν γίνει αποδεκτή η προοπτική του διαλόγου, σημασία έχουν τα εξής: 1) Να αποδεχθεί η Τουρκία τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, καθώς δίχως αυτές δεν μπορεί να υπάρξει μια κοινή γλώσσα συνεννόησης, 2) Να αναγνωρίσει την ισχύ των διεθνών συνθηκών ρητά και κατηγορηματικά, αποσύροντας τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» και περιοριζόμενη στο μοναδικό ανοιχτό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, 3) Να σταματήσει την εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών και την υποβοήθηση τζιχαντιστών να εντάσσονται σε αυτές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

23/06/2026 - 9:47πμ
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

20/06/2026 - 10:05πμ
Η Ανάσταση του Κυρίου διά χειρός Κωνσταντίνου Παρθένη (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος ΣΤ’)

16/06/2026 - 10:09πμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στο Καζακστάν και την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε στην Αστάνα (πηγή: youtube.com/euronews)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία είναι επικίνδυνη αλλά και αντιμετωπίσιμη

13/06/2026 - 9:47πμ
Η εις Άδου κάθοδος σε μικρογραφία βυζαντινού χειρογογράφου. Ο Ιησούς απλώνει το χέρι στον Αδάμ
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Ε’)

9/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνική σχέση Τραμπ-Μπάρακ-Ερντογάν

7/06/2026 - 4:03μμ
Εικόνα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση (φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία πάγωσε τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

6/06/2026 - 9:32πμ
«Η κάθοδος στον Άδη», άγνωστου Ρώσου αγιογράφου, 1200-1250 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Δ’)

2/06/2026 - 9:30πμ
Σκισμένη σημαία κυματίζει από τον αέρα σε κτήριο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το δις εξαμαρτείν…

31/05/2026 - 6:47μμ
Νωπογραφία από άγνωστο καλλιτέχνη στην Εκκλησία της Μονής Μολντοβίτσα απεικονίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άλωση αρχίζει από μέσα

30/05/2026 - 10:11πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/STEPHAN BRASHEAR)

Μουντιάλ 2026: «Κλείδωσε» την πρόκριση η Βοσνία με νίκη 3-1 επί του Κατάρ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/BOB FRID)

Μουντιάλ 2026: Η Ελβετία στην κορυφή του 2ου ομίλου με «υπογραφή» Μανζάμπι – Νίκη 2-1 επί του Καναδά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχ. Χήρας)

Το Μπέη Χαμάμ επιστρέφει στη ζωή της Θεσσαλονίκης – Το ιστορικό μνημείο μετατρέπεται σε νέο πυρήνα πολιτισμού

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ε.Π.Ω.Φ Ωραιόκαστρο)

Η παράσταση «Ας εν’ καλά η μάνα σ’» συγκινεί το κοινό – Επόμενος σταθμός η Πτολεμαΐδα για τη θεατρική ομάδα της ΕΠΩΦ

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θρίλερ με τα 370.000 ευρώ στον Βόλο – Εντοπίστηκαν 276.790 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο συγγενή του 34χρονου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/EUROKINISSI)

Με τρακτέρ στην καρδιά της Λάρισας οι αγρότες – Μαζική κινητοποίηση για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και το αυξημένο κόστος παραγωγής

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign