pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεκδικούν να γίνουν τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια στην Καλαμαριά – Εκδήλωση στην Αρετσού

19/06/2020 - 10:02μμ
Διεκδικούν να γίνουν τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια στην Καλαμαριά – Εκδήλωση στην Αρετσού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Περίπου 355.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και τον Καύκασο «υποδέχθηκαν» τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς την περίοδο 1916-1924. Για περίπου 22.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, ο χώρος που λειτούργησε στην παραλία της Αρετσούς ήταν το τελευταίο τους «σπίτι», αφού εκεί άφησαν τη στερνή τους πνοή.

Κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι πρόσφυγες που έφταναν στη Θεσσαλονίκη οδηγούνταν στην Καλαμαριά για απολύμανση και καραντίνα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στον τοπικό πληθυσμό. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες μέσα στα πρόχειρα παραπήγματα, με αποτέλεσμα να θερίζουν ο τύφος και η δυσεντερία.

Εκατό και πλέον χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας των Απολυμαντηρίων, απόγονοι των προσφύγων και κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν τη δημιουργία ενός τόπου ιστορικής μνήμης. Το απόγευμα της Παρασκευής η Επιτροπή Πρωτοβουλίας πραγματοποίησε εκδήλωση στην παραλία της Αρετσούς, στον δημοτικό κινηματογράφο «Αύρα».

«Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχει, εδώ στην Καλαμαριά, μνημείο που να αναδεικνύει τις θυσίες και τη συνέχεια του ελληνισμού. Συμφωνώ και εγώ και συνυπογράφω τις προσπάθειες», είπε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, μεταφέροντας και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διεκδικεί την ανέγερση μνημείου, γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, με στόχο την ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και την ευαισθητοποίηση των επίσημων φορέων.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την μνήμη να φθίνει. Πρέπει να κάνουμε ένα μνημείο αντάξιο της ιστορικότητας του τόπου, δεν πρέπει να μας εμποδίσει τίποτε να κάνουμε αυτό το έργο και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας είναι ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Λαμτζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το μνημείο θα μπορούσε να ενταχθεί στα σχέδια ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. «Η γνώση της ιστορίας –ακόμη και οι δυσάρεστες πτυχές–, διδάσκει, είναι η βάση για την καλύτερη πορεία στο μέλλον, για τους λαούς και τα έθνη», είπε κατά το χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2019 και αγκαλιάστηκε ευρύτερα και πλέον μπορούν να κινηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση οι απαιτούμενες διαδικασίες, «ώστε το αίτημα της Επιτροπής να γίνει πράξη».

Συγκινημένος ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ανανίας Τσιραμπίδης, είπε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ότι σε ένα από τα παραπήγματα του Απολυμαντηρίου έζησε για ένα επτάμηνο η γιαγιά του, η Άννα, «που έχασε από τις αρρώστιες και τις κακουχίες στενούς συγγενείς της».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων.

Στη μνήμη των προσφύγων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο ήχος της ποντιακής λύρας από συγκρότημα με παραδοσιακές φορεσιές.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ακολούθησε τις οδηγίες που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για τον λόγο αυτόν η παρουσία των προσκεκλημένων ήταν περιορισμένη ενώ τηρήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παρασκευή του κεσκεκιού στα «Ξύλινα» της Καισαριανής (φωτ.: Δήμος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καισαριανή: Η μικρασιατική μνήμη μπήκε στα καζάνια – Το κεσκέκι ένωσε πάνω από 1.500 ανθρώπους

22/09/2026 - 1:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Στη νέα πλατεία Μικράς Ασίας τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

21/09/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Ιωάννης Παππάς/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ρόδος: Με τιμή και συγκίνηση η Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

21/09/2026 - 9:05μμ
(Φωτ.: Νέος Αγών/youtube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καρδίτσα κράτησε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

21/09/2026 - 4:46μμ
Στο Μνημείο Ηρώων της Νέας Κίου, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Κίος δεν ξεχνά: Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

21/09/2026 - 3:13μμ
(Φωτ.: cretalive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηράκλειο: Στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού η μνήμη όσων χάθηκαν και ξεριζώθηκαν

21/09/2026 - 11:42πμ
(Φωτ.: SamosToday-Radio Cafe 102.4/A.T.K.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάμος: Απέναντι από τις χαμένες πατρίδες, η μνήμη μένει ζωντανή – Με θέα τα μικρασιατικά παράλια, τιμήθηκαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας

21/09/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: xanthinews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

20/09/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

20/09/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: radio-lehovo.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φλώρινα: «Πλατεία Μικρασιατών» στη μνήμη των ξεριζωμένων – Η ονοματοθεσία 104 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

20/09/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο πρεσβύτερος μπροστά από το φωτογραφικό στούντιό του στη Γάζα, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (πηγή: Κεγκάμ Τζεγκαλιάν ο νεότερος)

Τρία κόκκινα κουτιά διέσωσαν τη Γάζα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν είναι ο «ασθενής μηδέν» του πολέμου

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση για το Ιράν που φιλοξένησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Τουρκική Προεδρία)

Η «αρμονία» Τραμπ-Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα των ΗΠΑ στην Τουρκία

3 ώρες πριν
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Πάγωσαν» οι συνομιλίες Αθήνας – Βρετανικού Μουσείου

3 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (φωτ.: Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας)

Χριστοδουλίδης από τον ΟΗΕ προς Ερντογάν: Η διχοτόμηση δεν θα γίνει αποδεκτή

4 ώρες πριν
Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη (φωτ.: Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Καπετανίδεια 2026: Η Δραπετσώνα τίμησε τον εθνομάρτυρα δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV