pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεκδικούν να γίνουν τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια στην Καλαμαριά – Εκδήλωση στην Αρετσού

19/06/2020 - 10:02μμ
Διεκδικούν να γίνουν τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια στην Καλαμαριά – Εκδήλωση στην Αρετσού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περίπου 355.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και τον Καύκασο «υποδέχθηκαν» τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς την περίοδο 1916-1924. Για περίπου 22.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, ο χώρος που λειτούργησε στην παραλία της Αρετσούς ήταν το τελευταίο τους «σπίτι», αφού εκεί άφησαν τη στερνή τους πνοή.

Κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι πρόσφυγες που έφταναν στη Θεσσαλονίκη οδηγούνταν στην Καλαμαριά για απολύμανση και καραντίνα ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στον τοπικό πληθυσμό. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες μέσα στα πρόχειρα παραπήγματα, με αποτέλεσμα να θερίζουν ο τύφος και η δυσεντερία.

Εκατό και πλέον χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας των Απολυμαντηρίων, απόγονοι των προσφύγων και κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν τη δημιουργία ενός τόπου ιστορικής μνήμης. Το απόγευμα της Παρασκευής η Επιτροπή Πρωτοβουλίας πραγματοποίησε εκδήλωση στην παραλία της Αρετσούς, στον δημοτικό κινηματογράφο «Αύρα».

«Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να υπάρχει, εδώ στην Καλαμαριά, μνημείο που να αναδεικνύει τις θυσίες και τη συνέχεια του ελληνισμού. Συμφωνώ και εγώ και συνυπογράφω τις προσπάθειες», είπε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, μεταφέροντας και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διεκδικεί την ανέγερση μνημείου, γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, με στόχο την ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και την ευαισθητοποίηση των επίσημων φορέων.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την μνήμη να φθίνει. Πρέπει να κάνουμε ένα μνημείο αντάξιο της ιστορικότητας του τόπου, δεν πρέπει να μας εμποδίσει τίποτε να κάνουμε αυτό το έργο και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας είναι ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Λαμτζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το μνημείο θα μπορούσε να ενταχθεί στα σχέδια ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. «Η γνώση της ιστορίας –ακόμη και οι δυσάρεστες πτυχές–, διδάσκει, είναι η βάση για την καλύτερη πορεία στο μέλλον, για τους λαούς και τα έθνη», είπε κατά το χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2019 και αγκαλιάστηκε ευρύτερα και πλέον μπορούν να κινηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση οι απαιτούμενες διαδικασίες, «ώστε το αίτημα της Επιτροπής να γίνει πράξη».

Συγκινημένος ο πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ανανίας Τσιραμπίδης, είπε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ότι σε ένα από τα παραπήγματα του Απολυμαντηρίου έζησε για ένα επτάμηνο η γιαγιά του, η Άννα, «που έχασε από τις αρρώστιες και τις κακουχίες στενούς συγγενείς της».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων.

Στη μνήμη των προσφύγων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο ήχος της ποντιακής λύρας από συγκρότημα με παραδοσιακές φορεσιές.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας ακολούθησε τις οδηγίες που ισχύουν λόγω πανδημίας του Covid-19 και για τον λόγο αυτόν η παρουσία των προσκεκλημένων ήταν περιορισμένη ενώ τηρήθηκαν οι απαιτούμενες αποστάσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από τις διαδηλώσεις στήριξης στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/TOLGA BOZOGLU)

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ένας χρόνος από τη σύλληψή του – Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό του μέλλον

23 λεπτά πριν
Ludovico Lipparini, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (1840, χαλκογραφία από το πρωτότυπο έργο του Civico Museo Sartorio, Τεργέστη). Συλλογή Χρήστου Ζερεφού. (φωτ. αρχείου: Ακαδημία Αθηνών)

Η Επανάσταση του 1821 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

1 ώρα πριν
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

2 ώρες πριν
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign