pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

11 Ιουνίου 1835 πέθανε ο ναύαρχος του 1821, Ανδρέας Μιαούλης

11/06/2020 - 5:13μμ
11 Ιουνίου 1835 πέθανε ο ναύαρχος του 1821, Ανδρέας Μιαούλης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο τόπος της γέννησης του Ανδρέα Μιαούλη δεν είναι επακριβώς γνωστός. Ορισμένοι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1769 στα Φύλλα της Εύβοιας, απ’ όπου η οικογένεια του μετοίκησε στην Ύδρα, ενώ άλλοι στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Βώκος ή Μπώκος. Για το παρωνύμιο Μιαούλης υπάρχουν δύο εκδοχές: Η μία ότι του το κόλλησαν οι ναύτες του, όταν τους έδινε τη διαταγή «Μία ούλοι!», για να κωπηλατούν συγχρόνως. Η δεύτερη, από ένα τουρκικό μπρίκι που αγόρασε, με την ονομασία «Μιαούλ».

Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν σχεδόν αγράμματος, σύμφωνα με τον ιστορικό Καρλ Μέντελσον-Μπαρτόλντι, εντούτοις υπερείχε σε ευφυΐα και ναυτική τέχνη. Είχε αναπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος μέχρι υπερβολής, που πολλές φορές έφθανε στα όρια της σκληρότητας για τους υφισταμένους του.

Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Για την ακρίβεια, ήταν ένας από τους πιο ονομαστούς κουρσάρους της Ανατολικής Μεσογείου. Έκανε σεβαστή περιουσία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, όταν έσπαγε τον ναυτικό αποκλεισμό των Άγγλων υπό τον ναύαρχο Νέλσον και ανεφοδίαζε τις ισπανικές πόλεις.

Το 1816 ο Ανδρέας Μιαούλης παρέδωσε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο γιο του Δημήτριο και ο ίδιος ασχολήθηκε με το εμπόριο.

Κατά την κήρυξη της Επανάστασης στην Ύδρα, στις 28 Απριλίου 1821, ο Μιαούλης υπέγραψε μαζί με άλλους πλοιοκτήτες έγγραφο με το οποίο διέθεταν τα πλοία τους, αλλά και θα αναλάμβαναν τις δαπάνες για τις ναυτικές επιχειρήσεις του Αγώνα. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει ναύαρχος του υδραϊκού στόλου και στις 28 Σεπτεμβρίου έρχεται αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τουρκική ναυτική μοίρα στην Πύλο. Τον Φεβρουάριο του 1822 καταστρέφει μια τουρκική φρεγάτα και προξενεί ζημιές σε άλλα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας. Τον Οκτώβριο του 1823, επικεφαλής του ελληνικού στόλου, νικά τους Τούρκους στο Αρτεμίσιο και τους Ωρεούς.

Μετά την καταστροφή των Ψαρών (20-22 Ιουνίου 1824), σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην εξουδετέρωση της τουρκικής δύναμης που είχε παραμείνει στο νησί και στην ανακατάληψή του, στις 3 Ιουλίου. Στις 29 Αυγούστου 1824 ο Μιαούλης, επικεφαλής του ενωμένου ελληνικού στόλου, καταναυμαχεί τον τουρκοαιγυπτιακό στον Γέροντα. Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 27 πλοία, ανάμεσά τους και η επιβλητική φρεγάτα «Ασία».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, το 1826, τα ελληνικά πλοία υπό τις διαταγές του βοηθούν με την παροχή εφοδίων τους πολιορκουμένους. Τις παραμονές της Εξόδου, ο Μιαούλης αποτυγχάνει επανειλημμένως να διασπάσει τον αποκλεισμό της πόλης και διαμηνύει στους κατοίκους ότι δεν είναι δυνατή καμιά βοήθεια από τη θάλασσα.

Το 1827, με απόφαση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, η αρχηγία του στόλου ανατίθεται στον λόρδο Κόχραν και ο Μιαούλης υποβιβάζεται σε πλοίαρχο.

Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας, αναθέτει στον Μιαούλη την αρχηγία του Στόλου του Αιγαίου. Η συνεργασία Μιαούλη-Καποδίστρια κράτησε ως τον Αύγουστο του 1829, όταν οι δύο άνδρες ήλθαν σε σύγκρουση για την πολιτική του Καποδίστρια απέναντι στους Υδραίους πλοιοκτήτες, που ζητούσαν προνομιακή μεταχείριση σε αντάλλαγμα της συμβολής τους στον Αγώνα.

Ο Μιαούλης, ηγέτης πλέον της αντικαποδιστριακής παράταξης, οξύνει την κατάσταση και ο Καποδίστριας διατάσσει τον αποκλεισμό της Ύδρας από τα πλοία του εθνικού στόλου που ναυλοχούν στον Πόρο. 

Ο Μιαούλης μαθαίνει το σχέδιο και καταλαμβάνει τη φρεγάτα «Ελλάς». Την 1η Αυγούστου 1831 ο Ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ (εικ. δεξιά) επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση και ο Μιαούλης διατάσσει την πυρπόληση των πλοίων του στόλου. Η ανατίναξη της φρεγάτας «Ελλάς» και της κορβέτας «Ύδρα» προκαλούν την πανελλήνια κατακραυγή. Μετά την εκλογή του Όθωνα, ο Μιαούλης με τον Κίτσο Τζαβέλα και τον Δημήτριο Πλαπούτα ορίστηκαν μέλη της επιτροπής που πήγε στο Μόναχο για να προσφέρει το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Επί Όθωνος, ο Μιαούλης αναλαμβάνει αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου με το βαθμό του ναυάρχου, ενώ το 1834 διορίζεται Σύμβουλος Επικρατείας και γενικός επιθεωρητής του Στόλου.

Ο Ανδρέας Μιαούλης πέθανε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1835. Ετάφη στον Πειραιά, στη δεξιά ακτή του λιμανιού, που ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Αργότερα έγινε ανακομιδή των οστών του σε τάφο που βρίσκεται στην είσοδο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

  • Πηγή: sansimera.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Ένοχος και για απόπειρα αφαίρεσης αποδεικτικού υλικού ο 44χρονος που προκάλεσε το διπλό θανατηφόρο τροχαίο

3/07/2026 - 10:50μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάμερα κατέγραψε τον δράστη να τοποθετεί τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη

3/07/2026 - 10:22μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΑΟΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων – Πάνω από 400.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

3/07/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη οδηγός ταξί που χρέωσε 175€ για διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Αθήνας

3/07/2026 - 8:01μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάνδρι: Κλινικά νεκρός 17χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι ξενοδοχείου – Συνελήφθη υπάλληλος περιπτέρου

3/07/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μιχάλης Μόσιος: Το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο ηθοποιό

3/07/2026 - 4:10μμ
(Φωτ.: ΕΛ.ΑΣ.)
ΕΛΛΑΔΑ

Θράκη: Δύο Τούρκοι συνελήφθησαν με 50 πιστόλια «φαντάσματα» κρυμμένα σε φορτηγό

3/07/2026 - 3:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Διαθέσιμες οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών για τα ΤΕΦΑΑ

3/07/2026 - 2:18μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ομόφωνη καταδίκη Μελά και Ρέππα για δύο πλημμελήματα – Παραπομπή κακουργήματος για την τρίτη κατηγορία

3/07/2026 - 1:50μμ
Εξόδιος ακολουθία του Βασίλη Λεβέντη. Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026   (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Λεβέντης: Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τον αποχαιρετούν στο τελευταίο του ταξίδι

3/07/2026 - 1:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Στους «16» για πρώτη φορά η Αίγυπτος – Απέκλεισε στα πέναλτι την Αυστραλία

4 ώρες πριν
(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

«Τρεις τόποι, μια ψυχή»: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου «Η ανέμη» τιμά την Κρήτη, τον Πόντο και τη Θράκη

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θάνος Ντόκος για τη ρωσική «φάρσα»: Έβλεπα τον Ουμέροφ όπως βλέπω εσάς

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ρόδος: Ένοχος και για απόπειρα αφαίρεσης αποδεικτικού υλικού ο 44χρονος που προκάλεσε το διπλό θανατηφόρο τροχαίο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Κάμερα κατέγραψε τον δράστη να τοποθετεί τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του Σάββα Αναστασιάδη

6 ώρες πριν
Παραχώρηση φωτογραφίας από τον Θεόδωρο Κουμαρτζή/ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την Ευρωπό Κιλκίς στο Λονδίνο: Η αρχαία ελληνική λύρα κερδίζει το διεθνές ενδιαφέρον

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign