pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δένδιας για ΑΟΖ: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία

10/06/2020 - 12:00μμ
Βολές Δένδια κατά Βερολίνου για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα», δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία, «μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της –και με την Τουρκία– και να καθορίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών».

Όπως επισήμανε ο Ν. Δένδιας, «κάτι που προσπάθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι για τέσσερις δεκαετίες, έγινε τώρα. Το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματά του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι το εξαιρετικό».

Ανέφερε ότι στις 18 Ιουνίου‬ θα επισκεφθεί την Αίγυπτο με στόχο να υπάρξει ανάλογη συμφωνία, ενώ η Ελλάδα θέλει άμεσα να συζητήσει πάλι το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία, με την οποία είχε υπάρξει συμφωνία το 2009 και την ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Όσον αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί όπου και όποτε θέλει η Ελλάδα. Ερωτηθείς δε σχετικά με το τουρκικό casus belli, απάντησε πως «απειλή πολέμου δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο». Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το χαρακτήρισε «κατασκεύασμα, το οποίο σε νομική σχολή δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος», και συμπλήρωσε πως μια συμφωνία με την Αίγυπτο «θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα λογικής ύπαρξης, γιατί νομική ύπαρξη δεν έχει, είναι ανυπόστατο».

Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι
Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή το σενάριο να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι «δεν φαίνεται να υπάρχει». Όπως σημείωσε, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί μετά από αίτημα της Ελλάδας στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ίδιος θα βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του. «Θα είμαστε μαζί στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει από καμία πλευρά», πρόσθεσε.

«Είναι κρίμα δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, να είναι δύο χώρες οι οποίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Και σ’ αυτό υπάρχει μια υπευθυνότητα, η Τουρκία δεν συνεργάζεται», τόνισε. Επισήμανε ακόμη πως καμία ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστο να επιτρέψει την αμφισβήτηση των εθνικών δικαιωμάτων. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να υποχωρήσει από δεδομένα, νόμιμα κατά το Διεθνές Δίκαιο, εθνικά συμφέροντα, κάνει πολύ μεγάλο λάθος».

Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τη γειτονική χώρα να μη βάζει διαρκώς θέματα στο τραπέζι, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα.

Για παράδειγμα, η Συνθήκη της Λοζάνης ορίζει ότι το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ναυτικά μίλια όσον αφορά τις νήσους. «Υπάρχουν κάποια νησάκια έξω από τα τρία μίλια, που η Τουρκία λέει ότι είναι δικά της», υπογράμμισε, και συμπλήρωσε: «Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί το εργοστάσιο ‪αύριο το πρωί,‬ μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει;».

Η Αγία Σοφία
Όσον αφορά την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «αποτελεί μια κιβωτό για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, αλλά και μια κιβωτό συνολικά του ανθρώπινου πνεύματος και των κατακτήσεών του», σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ένα τεράστιο όφελος για την Τουρκία που αυτό το μνημείο είναι στο έδαφός της. Είπε ακόμη ότι ο Μουσταφά Κεμάλ είχε μια αντίληψη των πραγμάτων, πώς θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση και τον σύγχρονο κόσμο, και αυτό υπηρέτησε με το να κάνει μνημείο την Αγία Σοφία. «Το έκανε γιατί αυτό υπηρετούσε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας. Με τον ίδιο τρόπο υπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας σήμερα», συμπλήρωσε.

Τέλος, σχετικά με τον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές ήταν «μεγάλη αποτυχία και μεγάλο της λάθος και τελικά δεν απέδωσε τίποτα», ενώ «αναγκάζει την Ελλάδα να κάνει φράχτη, γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα το επιχειρήσει και πάλι».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Σταμούλη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

30/10/2025 - 11:05μμ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας (δ) συζητά με τον διευθυντή του naftemboriki.gr Μιχάλη Ψύλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Έχουμε το καλύτερο αντι-drone σύστημα για τα Bayraktar – Ξεκινά το 2026 η εθελοντική στράτευση γυναικών

30/10/2025 - 4:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΑΜΥΝΑ

ΥΕΘΑ: Εικόνες και μηνύματα από την τελετή αποκαλυπτηρίων της νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου

30/10/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Ιερολοχίτες: Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων στο Πεδίο του Άρεως

24/10/2025 - 6:00μμ
Πρέσβεις, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι αξιωματούχοι Ελλάδας-Τουρκίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΘΑ/STR)
ΑΜΥΝΑ

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Στη Σμύρνη συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας

23/10/2025 - 11:17μμ
Το υποβρύχιο «Πιπίνος» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΥΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

28η Οκτωβρίου: Ανοιχτά για το κοινό πλοία και υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

23/10/2025 - 5:51μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση «Δούρειος Ίππος-25» στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

20/10/2025 - 7:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΑΜΥΝΑ

Στρατός Ξηράς: Κατάταξη με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025

17/10/2025 - 10:27μμ
(Φωτ.: haf.gr)
ΑΜΥΝΑ

ΓΕΑ: Επετειακή εκδήλωση τιμής στην ελληνική και τη βρετανική Πολεμική Αεροπορία

17/10/2025 - 5:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)
ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ: Σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των οπλιτών θητείας – Τι προβλέπεται στην ΚΥΑ

16/10/2025 - 4:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αρχική εικόνα της ιστοσελίδας-«μαϊμού»

Δήμος Αθηναίων: Καταγγελία για ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί παραπλανητικά το όνομα του δήμου

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή

5 ώρες πριν
Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

6 ώρες πριν
Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

6 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Πλησιάζει η ώρα για τον χειμερινό χορό

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πειραιάς: Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 72χρονη – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign