pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει «αλλαγή νοοτροπίας»

4/06/2020 - 2:00μμ
ΗΠΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα βλέπει «αλλαγή νοοτροπίας»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις Αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, το ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.

Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί δηλώνουν «παρών», εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.

«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως η ζωή σας μετράει, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που όπως είπε έχουν γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

Ο τέως πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς: «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας, σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας, και να δεσμευτεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.

«Με κάποιον τρόπο, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, πρόσφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Η τοποθέτησή του ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτή του διαδόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και επικεντρώνεται στις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο ρεπουμπλικανός απείλησε να αναπτύξει το στρατό για να κατασταλούν οι «ταραχοποιοί» και οι «αναρχικοί», μίλησε για «τρομοκρατία», απαίτησε από δήμαρχους και κυβερνήτες πολιτειών να φανούν «σκληρότεροι».

Την Τρίτη και χθες Τετάρτη άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο σε τόνο πολύ διαφορετικό από αυτόν του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ κατά την παρέμβασή του.

Ο τέως πρόεδρος, που είδε πολλά παρόμοια συμβάντα να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αμφισβήτησε ότι κάποιος οφείλει να επιλέγει «την ψήφο ή τη διαδήλωση», τη «συμμετοχή ή την πολιτική ανυπακοή». Αυτά τα δύο δεν είναι αλληλοαποκλειόμενα, μπορεί να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου, επέμεινε. Απέρριψε επίσης τη θέση όσων στέκονται στις διαδηλώσεις, όπως ο διάδοχός του.

Προέτρεψε δε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις «να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στην Καλλικράτεια – Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων

4/07/2026 - 7:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Αγροτοδασική πυρκαγιά στον οικισμό Λειψύδριο

4/07/2026 - 5:45μμ
Ιρανές θρηνούν για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο Μεγάλο Τέμενος Μοσάλα, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θάνατος στην Αμερική» και δάκρυα στην Τεχεράνη: Η κηδεία του Χαμενεΐ γίνεται επίδειξη ισχύος

4/07/2026 - 4:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Μεγάλη κινητοποίηση στον Αττάβυρο

4/07/2026 - 3:06μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά από ναυάγιο με μετανάστες – Έως έξι αγνοούμενοι

4/07/2026 - 2:49μμ
Καπνός από τη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Start tv Kerkira)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κέρκυρα: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στην Αχαράβη

4/07/2026 - 2:26μμ
Οδηγοί ταξί στην Άγκυρα κερνούν λουκούμια, ως δείγμα τουρκικής φιλοξενίας λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Η «βιτρίνα» του Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα της Τουρκίας

4/07/2026 - 1:14μμ
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη των ακραίων καυσώνων – Οι πιο ευάλωτες περιοχές

4/07/2026 - 12:26μμ
Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο η διαδρομή των δραστών μετά τη φονική επίθεση με γκαζάκια – Καταθέτει νέος μάρτυρας

4/07/2026 - 12:02μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος κατά την άφιξή του στο Μεντόρα της Βόρειας Ντακότα, με το τρένο Freedom 250, για τα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Θεόδωρου Ρούζβελτ (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από το όρος Ράσμορ: «Η Αμερική απειλείται από τον κομμουνισμό – Θα τους διώξουμε»

4/07/2026 - 11:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στην Καλλικράτεια – Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων

1 ώρα πριν

Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού: Ένα πλούσιο διήμερο ποντιακό γλέντι προ των πυλών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Wimbledon: Αποκλείστηκε από την Παολίνι η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κιλκίς: Αγροτοδασική πυρκαγιά στον οικισμό Λειψύδριο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουλίου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign