pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερντογάν, Ισλάμ, Κεμάλ και Αγια-Σοφιά

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

31/05/2020 - 2:44μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα από τα προβλήματα που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, είναι η αδυναμία σωστής ανάγνωσης, ερμηνείας και κατανόησης των ενεργειών της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μόνιμη επωδός των πολιτικών μας, οι οποίοι αντί να ερμηνεύσουν σωστά τις ενέργειες της Τουρκίας που στρέφονται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων, τις αποδίδουν σε «εξαγωγή της κρίσης» που αντιμετωπίζει κάθε φορά η γειτονική χώρα και για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης.

Επειδή, δε, παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τον τουρκικό Τύπο, για να ευσταθεί μια τέτοια ερμηνεία, ότι δηλαδή οι κινήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας στοχεύουν στην τουρκική κοινή γνώμη, θα πρέπει κάθε φορά οι τουρκικές εφημερίδες να έχουν πρωτοσέλιδο τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, για να ικανοποιήσουν τις λαϊκές μάζες. Και ω του θαύματος, τις περισσότερες φορές, τα θέματα αυτά δεν τα βρίσκεις ούτε στις εσωτερικές σελίδες.

Έναυσμα για το άρθρο αυτό αποτέλεσε η απόφαση του Ερντογάν να διοργανώσει μια φιέστα στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, ανήμερα της Άλωσης της Πόλης και οι ερμηνείες που δόθηκαν από πολιτικούς και αρθρογράφους. Να πούμε λοιπόν και τη δική μας ερμηνεία, παραθέτοντας τις απόψεις και την κρυφή ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ και του Ερντογάν:

Για το πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας, που σήμερα εκπροσωπείται κυρίως από το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε ένα όργανο των ξένων και συγκεκριμένα των Άγγλων και του σιωνιστικού παράγοντα.

Γι’ αυτό, ο Κεμάλ, καθοδηγούμενος από τα συγκεκριμένα κέντρα, δέχτηκε την αποϊσλαμοποίηση της Τουρκίας και την αποκοπή της από το οθωμανικό της παρελθόν.

Για το λόγο αυτό κατήργησε το χαλιφάτο και εγκατέλειψε την οθωμανική γραφή, για το λόγο αυτό διέλυσε τα ισλαμικά τάγματα, για το λόγο αυτό επέβαλε τον δυτικό τρόπο ζωής, ακόμα και στη φορεσιά των Τούρκων. Και όλα αυτά με τη βία.

Επίσης, σύμφωνα με την κρυφή ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ, ο Μουσταφά Κεμάλ και το κόμμα του (CHP, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα), έγραψαν τη νέα ιστορία που διάσκεται από το 1923 σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Τουρκία, η οποία ιστορία αρχίζει τις αρχές του 20ού αιώνα και κυρίως το 1919, με την εμφάνιση του Κεμάλ στο πολιτικοστρατιωτικό προσκήνιο και τελειώνει με τον θάνατό του. Με άλλα λόγια, μετά το 1923, με την ίδρυση της νέας Τουρκίας, ο Κεμάλ και οι κεμαλιστές, φρόντισαν να αποκόψουν τους Τούρκους από το «ένδοξο» παρελθόν τους και από την πιο νέα –άρα και καλύτερη– θεόσταλτη θρησκεία του κόσμου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της χώρας και ορατό τον κίνδυνο του διαμελισμού της.

Όλες αυτές τις δεκαετίες οι κεμαλιστές καταπίεζαν τους πολίτες της Τουρκίας, επιβάλοντας με τη βία την κεμαλική ιδεολογία και απαγορεύοντας και την ελεύθερη πολιτική έκφραση του πολιτικού Ισλάμ.

Πρώτα ο Νετζμετίν Ερμπακάν με το Κόμμα της Ευημερίας και τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, με το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έρχονται να «γκρεμίσουν» τον κεμαλισμό, που λειτουργούσε επί σχεδόν έναν αιώνα ως μια θρησκευτική σέχτα, με τον Μουσταφά Κεμάλ περίπου ως θεότητα, για να παλινοθρώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Χαλιφάτο και να καταστήσουν το Ισλάμ ξανά καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Γι’ αυτό, ο πραγματικός αντίπαλος του Ερντογάν, δεν είναι τα κόμματα και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, αλλά ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ, που η μορφή του είναι παντού και εξουσιάζει ακόμα σοβαρά τμήματα του κράτους και της κοινωνίας. Ένα από τα εγκλήματα που διέπραξε ο Κεμάλ, ήταν να κλείσει την Αγία Σοφία το 1931 στην ισλαμική προσευχή και να τη μετατρέψει σε μουσείο με διάταγμα που υπέγραψε το 1935. Αποτελεί ιερή υποχρέωση των πιστών μουσουλμάνων να ξανανοίξουν την Αγία Σοφία και να την ξανακάνουν τζαμί, γιατί αυτό θα έχει έναν τεράστιο συμβολισμό, για την εκ νέου Άλωση της Πόλης, από τα ενεργούμενα της Δύσης και του σιωνισμού.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η κρυφή ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία και με βάση αυτό κινείται ο Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την αποκαθήλωση του Κεμάλ και την παλινόρθωση του Χαλιφάτου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να ερμηνεύσουμε μια σειρά ενεργειών του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εν προκειμένω, τη φιέστα που διοργάνωσε στην Κωνσταντινοιύπολη και την Αγιία Σοφία, τις 29 Μαΐου 2020, μαύρη επέτειο της Άλωσης της Πόλης από τους Οθωμανούς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά: Τζον Χάσλερ, Έλεν Μουνς και Τίμο Μπόπαρτ, στην ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομίας 2026. Το βραβείο απονέμεται στους Ρόμπερτ Χολ και Μάικλ Γούντφορντ (φωτ.: EPA / Anders Wiklund)

Νόμπελ Οικονομίας 2026: Στους Χολ και Γούντφορντ για τη σταθεροποίηση της οικονομίας

6 λεπτά πριν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ (φωτ.: EPA /  Chris Ratcliffe / POOL)

Βόμβα Μπέρναμ: Ρωσική παρέμβαση στο δημοψήφισμα για το Brexit

31 λεπτά πριν
Εργοτάξιο για το μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κυψέλη: Χωρίς ημερομηνία επανεκκίνησης ο μετροπόντικας – Παρεμβάσεις σε τρία κτήρια

54 λεπτά πριν
Σύννεφα στον ουρανό της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καταιγίδες και ανέμους έως 9 μποφόρ

1 ώρα πριν
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Social media: «Κόφτης» στους κάτω των 15 από το 2027 – Ποιους αφορά και πώς θα ελέγχεται η ηλικία

2 ώρες πριν
Το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Πτολεμαΐδα, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του, 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας)

Πτολεμαΐδα: Μια Πόντια μάνα κρατά ζωντανή τη μνήμη της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV