pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει πρόεδρο τον Ιμάμογλου

30/05/2020 - 3:56μμ
Τουρκία: Δημοσκόπηση δείχνει πρόεδρο τον Ιμάμογλου

(Φωτ.: Twitter / Ekrem Imamoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εάν διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία, μόνο τέσσερα πολιτικά κόμματα θα ξεπερνούσαν το εκλογικό όριο του 10% ενώ οι προεδρικές εκλογές θα αναδείκνυαν ως πρώτο πολίτη της χώρας τον Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Eurasia Research η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 2.460 ατόμων σε όλη την Τουρκία μεταξύ 20 και 23 Μαΐου. Όσο για τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τερμάτιζε δεύτερος.

Στην ερώτηση ποιόν από τους δυο θα ψηφίζατε για πρόεδρο, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, το 45.5% επέλεξε τον δήμαρχο της Πόλης και το 40,4%, τον νυν πρόεδρο.

Στην ερώτηση αν ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν ξανά υποψήφιος για την προεδρία αν θα τον ψήφιζαν, το 46,9% των ερωτηθέντων απάντησε «Όχι» και το 39,2 % «Ναι» ενώ το 14,9% απάντησε »εξαρτάται ποιοι θα είναι οι άλλοι υποψήφιοι». Σύμφωνα με τον διευθυντή της Eurasia Research, «το ποσοστό αυτών που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τον Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι ορισμένα μέλη του MHP αντίθετα από ό,τι έκαναν κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δεν θα ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές».

Τα σενάρια εάν γίνονταν κοινοβουλευτικές εκλογές
Στο πρώτο σενάριο προκύπτει η δημοτικότητα μεμονωμένων κομμάτων σε περίπτωση που πραγματοποιούνται τώρα βουλευτικές εκλογές. Όπως φαίνεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα συγκέντρωνε μόνο το 34,49 % των ψήφων, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν ενισχυμένο με 30,65 % των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα έμπαινε στο Κοινοβούλιο με 10,37% και θα ακολουθούσε από κοντά το ΙΥΙ (Καλό) Κόμμα με 10,25%.

Όμως ο νυν εταίρος του ΑΚΡ, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης θα έμενε εκτός Βουλής, έχοντας την προτίμηση μόνον του 8,15% των ερωτηθέντων, και το παλιό Ισλαμιστικό κόμμα της Ευδαιμονίας μόλις και θα συγκέντρωνε το 0,46%. Σχετικά με το νεοσύστατο Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην ανώτατου στελέχους του ΑΚΡ Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και το Κόμμα Δημοκρατία και Πρόοδος (DEVA) του επίσης ανώτατου στελέχους του ΑΚΡ Αλί Μπαμπατζάν, αυτά θα ελάμβαναν αντίστοιχα 2,33% και 3,03% των ψήφων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το AKP θα είχε 268 βουλευτές στο επόμενο κοινοβούλιο ενώ το κόμμα CHP, HDP και İYİ θα είχαν αντίστοιχα 213, 73 και 46 βουλευτές.

Σενάριο Νο2
Οι υπεύθυνοι της έρευνας θεωρούν ότι το επόμενο σενάριο είναι πολύ πιο πιθανό από το πρώτο. Σύμφωνα με το δεύτερο αυτό σενάριο, οι διακομματικές συμμαχίες που σχηματίστηκαν κατά τις τελευταίες εκλογές, λόγω του νέου προεδρικού συστήματος που απαιτεί 50+1 πλειοψηφία για την εκλογή κυβέρνησης, θα διατηρηθούν. Με αυτό το δεδομένο, η Λαϊκή Συμμαχία, η οποία περιλάμβανε το AKP, το MHP και το ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP), σε περίπτωση που γίνονταν εκλογές τώρα, θα συγκέντρωνε το 42,71% των ψήφων, ενώ η “Εθνική Συμμαχία” που περιλάμβανε το CHP, το Κόμμα İYİ και το Κόμμα της Ευδαιμονίας, θα συγκέντρωνε το 40,65%. Αυτό το σενάριο εμφανίζει το HDP να συγκεντρώνει το 10,9 % των ψήφων και άρα να εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Εάν σχηματιστεί συμμαχία μεταξύ του DEVA και του Κόμματος του Μέλλοντος, τα δυο αυτά κόμματα μαζί θα συγκέντρωναν το 5,44% των ψήφων. Ως εκ τούτου, η Λαϊκή Συμμαχία θα είχε 284 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, ενώ η Εθνική Συμμαχία, 261. Το HDP από την άλλη πλευρά, θα είχε 55 βουλευτές.

Τρίτο σενάριο
Ένα τρίτο σενάριο βλέπει 5 κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίζουν συμμαχία: το CHP, το Κόμμα İYİ, το Κόμμα Ευδαιμονίας, το DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος. Σε μια τέτοια πιθανότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Λαϊκή Συμμαχία (δηλαδή τα κόμματα του Ταγίπ Ερτογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί) θα συγκέντρωνε το 45,91% των ψήφων (με 301 βουλευτές), ενώ η αντιπολιτευόμενη συμμαχία θα συγκέντρωνε το 42,56% των ψήφων (με 245 βουλευτές).

Σενάριο Νο4
Ο διευθυντής της Avrasya, Κεμάλ Οζκιράζ, θεωρεί ως «το πιο λογικό» και αυτό είναι μια εκλογική συμμαχία όλων των κεντροδεξιών κομμάτων της Τουρκίας. Αυτό το σενάριο βλέπει το Καλό Κόμμα, το κόμμα Ευδαιμονίας,, το DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος να σχηματίζουν μια κεντροδεξιά συμμαχία που θα συγκέντρωνε το 17,99 % των ψήφων. Εάν το CHP και το HDP σχημάτιζαν μια αριστερή συμμαχία, θα ελάμβαναν το 37,9%. Σε αυτή την περίπτωση η Λαϊκή Συμμαχία θα λάμβανε 44,9%. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Λαϊκή Συμμαχία θα είχε 265 βουλευτές στο κοινοβούλιο, ενώ η συμμαχία CHP-HDP 234 και η κεντροδεξιά συμμαχία, 101 βουλευτές.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αριάνα Φερεντίνου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

2/11/2026 - 11:21μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

2/11/2026 - 10:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

2/11/2026 - 10:25μμ
Μέρος των κατασχεθέντων για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά» (πηγή: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Παιδική Χαρά»: «Έφαγα εγώ 20 χιλιάρικα;» – Οι διάλογοι πριν από τις απολογίες

2/11/2026 - 7:19μμ
Δρόμος του Αρχάγελλου μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Agneta: Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί – Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

2/11/2026 - 6:55μμ
Η νέα πρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα μιλά σε δημοσιογράφους, στη Σόφια. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Borislav Troshev)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος η Ιλιάνα Γιότοβα

2/11/2026 - 6:32μμ
Καταψύκτες σε κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας ICA, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στη χώρα (πηγή: X / @InsiderGeo)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάκαραν και τα… ψυγεία: Κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ

2/11/2026 - 6:08μμ
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Στις 11 οι συλλήψεις στην Πολεοδομία – Η ανακοίνωση του δήμου

2/11/2026 - 4:56μμ
Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο  σε δρόμο του Αρχάγελλου, μετά την κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Μεγάλες καταστροφές στον Αρχάγγελο – «Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο»

2/11/2026 - 3:16μμ
Ουράνιο τόξο, όπως το είδαν σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Agneta: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

2/11/2026 - 2:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσαρόβα)

Super League: Πρώτη νίκη για Ατρόμητο – Ισοπαλία στη Νίκαια

10 ώρες πριν
Περήφανοι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στην τελετή μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου στο «Ιωνικό Κέντρο», Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης: Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματός του στο «Ιωνικό Κέντρο»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV