pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητσοτάκης: Υπερόπλο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης

27/05/2020 - 9:13μμ
«Plan B» για την αναχαίτιση του κορονοϊού φτιάχνει η κυβέρνηση – Έκτακτη σύσκεψη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε καταφέρει μέσα από την αντίδραση σε αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του σε συζήτηση που διοργάνωσαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia και το Ινστιτούτο Brookings για την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για τις προκλήσεις που έπονται.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε. «Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό» πρόσθεσε. «Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και οι χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

«Ηρωική ηγεσία»
Τον Κ. Μητσοτάκη προλόγισε ο πρόεδρος του Brookings, στρατηγός John R. Allen, ο οποίος έκανε λόγο για «ηρωική ηγεσία». Ο κ. Allen μίλησε «για τις γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις» του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «συγκεντρώνουν μεγάλο θαυμασμό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο». «Μέσα σε 10 μήνες από την εκλογή του ως πρωθυπουργού κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και διακυβέρνησης και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς» ανέφερε ο στρατηγός Allen. «Και πραγματικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τη μάχη τους με τον Covid-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση» πρόσθεσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδας σε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία: Την ταχύτητα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες, την οποία ανέλαβαν οι ειδικοί, την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προφυλαχθούν και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων από τον κορονοϊό. Tόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, λαμβάνοντας πολύ νωρίς αποφάσεις, ειδικά για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Έδωσε ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του καρναβαλιού της Πάτρας, η οποία ελήφθη πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα, παρά την κριτική που ασκήθηκε τότε.

Επισήμανε ότι μετά από τις συζητήσεις με ειδικούς της Δημόσιας Υγείας ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα όδευε προς κάποιας μορφής lockdown. «Έλαβα την απόφαση να το κάνουμε νωρίς παρά αργά και νομίζω ότι ξεκάθαρα ήταν η σωστή απόφαση. Τα μοντέλα μας λένε ότι εάν είχαμε καθυστερήσει έστω κατά μία ή δύο εβδομάδες η πορεία της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά μας»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι πολύ καλό να απολαμβάνεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείρισης της κρίσης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας, όπως και η πιο πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Αναφορικά με την Τουρκία, σημείωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e- ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλα τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 5 Ιουνίου

30/05/2026 - 5:55μμ
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπάνα» 200 εκατ. ευρώ στην Temu από την Κομισιόν

28/05/2026 - 3:09μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι πληρωμές για τα κοινωνικά επιδόματα Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ – Στα 275 εκατ. ευρώ οι καταβολές

28/05/2026 - 8:34πμ
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανταλλάσσει χειραψία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη στη Βουλή, Δευτέρα 25 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρίτη θητεία για Στουρνάρα στην ΤτΕ: Προειδοποίηση για πληθωρισμό και γεωπολιτικούς κινδύνους

25/05/2026 - 4:49μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζεστό» χρήμα σε εκατομμύρια δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου

25/05/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Τέλος στα άδικα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

24/05/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ σε 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους

23/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο με παρεμβάσεις για στέγαση, συντάξεις και χρέη

22/05/2026 - 9:32πμ
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

21/05/2026 - 7:51μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψηφιακό φίλτρο» για τα χρέη στην Εφορία – Πώς θα αξιολογούνται οι οφειλέτες

18/05/2026 - 12:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συντονιστής του προγράμματος U-Report της UNICEF φορά προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έμπολα στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Marie Jeanne Munyerenkana)

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προκρίνει πειραματικές θεραπείες και νέα εμβόλια για το στέλεχος που πλήττει το Κονγκό

6 λεπτά πριν
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τη Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (πηγή: Ο Ντελάλης)

Τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης συγκίνησαν το Φεστιβάλ της ΠΟΕ – Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χανιά: Προφυλακιστέοι μητέρα και σύντροφος για την κακοποίηση της 3χρονης

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Szilard Koszticsak)

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη χρονιά η Παρί!

1 ώρα πριν
Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη μουσική παράσταση «Η Άλωση της Πόλης – Εάλω η Πόλις υπό το πρίσμα της ποντιακής μούσας», Τρίτη 26 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Alvanoudis)

«Εάλω η Πόλις» μέσα από την ποντιακή μουσική παράδοση – Ξεχωριστή εκδήλωση από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign