pontosnews.gr
Κυριακή, 8/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές

25/05/2020 - 8:46μμ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο. «Μένουμε Όρθιοι» είναι ο τίτλος του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν από την πανδημία».

Περιγράφοντας την πραγματική οικονομία, έκανε λόγο για «επιχειρήσεις που δεν μπορούν, κυβέρνηση που δεν θέλει και εργαζόμενους που δεν αντέχουν», ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το κράτος να ρίξει χρήμα στην αγορά, καθώς η ιδιωτική οικονομία είναι «βαριά χτυπημένη» και «εξαιρετικά διστακτική».

Η διάρκεια του προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ προγράμματος είναι οι επόμενες τέσσερις μήνες, οι οποίοι συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο. Περιλαμβάνει ένα πακέτο με δημοσιονομικές επεκτάσεις 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία και σε κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, βασικός άξονας του προγράμματος είναι η στήριξη της εργασίας, και όχι η στήριξη της αναστολής της. Συνεπώς για τις επιχειρήσεις προτείνεται:

  • Για αυτές που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Για αυτές που επανεκκινούν, αλλά με βαρύτατα πλήγματα στον τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή: Κάλυψη για τους επόμενους τέσσερις μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»
«Προϋπόθεση για την παραπάνω στήριξη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την ίδια ακριβώς εργασιακή σχέση», έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη στήριξη του εισοδήματος. Γι’ αυτό ανακοίνωσε το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος, ουσιαστικά ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας βοήθειας, το οποίο θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Παράλληλα, προέκρινε τα ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας: ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να «διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δεν μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών». Δεν παρέλειψε δε να προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Στόχος τα 3 εκατ. «εσωτερικοί» τουρίστες
Όπως ήταν φυσικό, ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, προτείνοντας ένα «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», με στόχο 3 εκατ. πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Το πρόγραμμα που προτείνει περιλαμβάνει και την κατάργηση του φόρου διαμονής και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον συντελεστή του 6%.

Μέτρα για τους αγρότες
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα –αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς–, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών, από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους έως και το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ. ευρώ και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

«Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, σε ενημέρωση για το συμβάν στη Χίο. Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Δεν προκύπτει ενέργεια pushback στο συμβάν της Χίου

6/02/2026 - 4:45μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, 7 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 11 Φεβρουαρίου – Στην Άγκυρα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

5/02/2026 - 2:21μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη Χίο – Πλεύρης: Μόνοι υπεύθυνοι οι δολοφόνοι διακινητές

4/02/2026 - 1:12μμ
Στιγμιότυπο από τον προαύλιο χώρο της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρονοδιάγραμμα, κρίσιμα άρθρα και τα «αγκάθια» της διαδικασίας

3/02/2026 - 1:39μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη για αναθεώρηση του Συντάγματος – Τον Μάρτιο η τελική εισήγηση

2/02/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό πένθος για το ΠΑΣΟΚ – Έφυγαν από τη ζωή οι Νίκος Ακριτίδης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης

31/01/2026 - 8:42μμ
Το μνημείο πεσόντων Ιμίων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίμια: Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησαν την 30ή επέτειο – Στο επίκεντρο των δηλώσεων η θωράκιση της χώρας

31/01/2026 - 3:16μμ
Ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος φταίει για τα Ίμια; Χαμός στη Βουλή ανάμεσα στον Μακάριο Λαζαρίδη και το ΠΑΣΟΚ

28/01/2026 - 6:39μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ψήφισα τη ρύθμιση για την επιμέλεια των παιδιών μαζί με ακόμα 179 βουλευτές και έκανα άμεσα χρήση

23/01/2026 - 5:21μμ
Κοπάδι στην ορεινή Ηλεία (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Σταθερά κατά του εμβολιασμού η Ελλάδα

22/01/2026 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποστηρικτές των Χούθι στην Υεμένη καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων (φωτ.: EPA/Yahya Arhab)

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και απορρίπτει κάθε ξένη κυριαρχία – «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνώνται από Παλαιστίνιους»

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Καλλιφύτου)

Πόντιοι μασκαράδες δίνουν ραντεβού στην Καλλίφυτο

43 λεπτά πριν
Το πρωτοσέλιδο της ιρανικής εφημερίδας «Ebtekar» φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση πολέμου – Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει τις πράξεις μας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκοποβολής Εφήβων και Νεανίδων: «Χάλκινα» τα ελληνικά τουφέκια στη Βουλγαρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)

Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης ετοιμάζει ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν

Έκτακτο: Βρέθηκαν δύο άνδρες χωρίς τις αισθήσεις τους κοντά στη Νέα Βύσσα Έβρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign