pontosnews.gr
Κυριακή, 23/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές

25/05/2020 - 8:46μμ
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: Έκτακτο επίδομα, στήριξη επιχειρήσεων και δωρεάν διακοπές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ζάππειο. «Μένουμε Όρθιοι» είναι ο τίτλος του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν από την πανδημία».

Περιγράφοντας την πραγματική οικονομία, έκανε λόγο για «επιχειρήσεις που δεν μπορούν, κυβέρνηση που δεν θέλει και εργαζόμενους που δεν αντέχουν», ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το κράτος να ρίξει χρήμα στην αγορά, καθώς η ιδιωτική οικονομία είναι «βαριά χτυπημένη» και «εξαιρετικά διστακτική».

Η διάρκεια του προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ προγράμματος είναι οι επόμενες τέσσερις μήνες, οι οποίοι συμπίπτουν με την τουριστική περίοδο. Περιλαμβάνει ένα πακέτο με δημοσιονομικές επεκτάσεις 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία και σε κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, βασικός άξονας του προγράμματος είναι η στήριξη της εργασίας, και όχι η στήριξη της αναστολής της. Συνεπώς για τις επιχειρήσεις προτείνεται:

  • Για αυτές που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Για αυτές που επανεκκινούν, αλλά με βαρύτατα πλήγματα στον τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές: Πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή: Κάλυψη για τους επόμενους τέσσερις μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος.

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»
«Προϋπόθεση για την παραπάνω στήριξη είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την ίδια ακριβώς εργασιακή σχέση», έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη στήριξη του εισοδήματος. Γι’ αυτό ανακοίνωσε το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος, ουσιαστικά ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας βοήθειας, το οποίο θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Παράλληλα, προέκρινε τα ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας: ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να «διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δεν μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών». Δεν παρέλειψε δε να προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Στόχος τα 3 εκατ. «εσωτερικοί» τουρίστες
Όπως ήταν φυσικό, ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, προτείνοντας ένα «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», με στόχο 3 εκατ. πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος.

Το πρόγραμμα που προτείνει περιλαμβάνει και την κατάργηση του φόρου διαμονής και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον συντελεστή του 6%.

Μέτρα για τους αγρότες
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα –αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς–, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών, από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους έως και το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκατ. ευρώ και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

«Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αιολικό πάρκο στα Δίδυμα Ερμιονίδας (Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

22/08/2026 - 12:29μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Μάνος: Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην υπουργό στην Κηφισιά

20/08/2026 - 2:53μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Παρέμβαση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δίκης

19/08/2026 - 7:22μμ
Ματ Χάγκενγκρουμπερ, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γεν. Προξ. ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ

19/08/2026 - 5:57μμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πηγή: google.com/maps)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην Αθήνα μετά τις απειλές του Ιράν για χτυπήματα στην Ευρώπη

19/08/2026 - 4:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

18/08/2026 - 6:23μμ
(Φωτ.: MotionTeam / Φανή Τρυψάνη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

18/08/2026 - 3:47μμ
Η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα (φωτ.: facebook.com/pninat.yannay)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ: Νέα πρέσβης στην Αθήνα η Πνινάτ Γιανάι – Οι στόχοι της στην Ελλάδα

17/08/2026 - 3:44μμ
Ο χάρτης δείχνει το «Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Φέτιγιε-Κας». Το πάρκο εκτείνεται στις επαρχίες Μούγλων και Αττάλειας και καλύπτει έκταση 21.706,03 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πηγή: resmigazete.gov.tr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θαλάσσια πάρκα: Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο και αντίδραση αντιπολίτευσης

17/08/2026 - 1:19μμ
(Φωτ.: Google Maps)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Παράνομα τα τουρκικά «θαλάσσια πάρκα» – Δεν δημιουργούν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

16/08/2026 - 10:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης)

Παναγία η Μηχανιώτισσα: Η προστάτιδα των προσφύγων και η συγκλονιστική διαδρομή της εικόνας

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile/Πολιτιστικός Σύλλογος Λεκάνης «Οι Ρίζες»)

Γιορτή Πατάτας 2026 στη Λεκάνη Καβάλας: Παράδοση, ποντιακό γλέντι και τοπικές γεύσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη)

Κρήτη: Η μυρωδιά από το εφτάζυμο ταξιδεύει στο χρόνο και πλημμυρίζει την Κασταμονίτσα

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/CRUX)

Ισχυρός σεισμός 5,9 ρίχτερ στο Τόκιο – Φόβοι για κατολισθήσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νέα Σμύρνη: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε είσοδο πολυκατοικίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV