pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη – 19 Μαΐου 2020: Άσβεστη μνήμη και συγκίνηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)

19/05/2020 - 10:30μμ
Θεσσαλονίκη - 19 Μαΐου 2020: Άσβεστη μνήμη και συγκίνηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χωρίς να ακολουθηθεί το «πρωτόκολλο» των περασμένων ετών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και δίχως τη μαζική συμμετοχή πολιτών που κάθε χρόνο δίνουν βροντερό παρών και εκπληρώνουν ένα ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

101 χρόνια μετά τα τρομερά γεγονότα που στέρησαν τη ζωή σε 353.000 ανθρώπους, κανείς δεν έχει ξεχάσει. Το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται σθεναρά αναδείχθηκε και φέτος. Έστω κι αν σήμερα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, βρέθηκαν λίγοι εκπρόσωποι φορέων του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα και μια μικρή μερίδα πολιτών, ενώ δεν έγινε και η καθιερωμένη πορεία.

Τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό τηρήθηκαν τόσο κατά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα της Γενοκτονίας, όσο και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ομιλιών και της κατάθεσης στεφάνων. Τα μέλη της ΠΟΕ είχαν φροντίσει να υπάρχουν μπλε γραμμές στο πλακόστρωτο ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στο αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη διεθνοποίηση του ζητήματος αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εντατικής υποστήριξής του από την ελληνική πολιτεία, μέσω της διπλωματίας. «Θα ήμασταν βεβαίως αγνώμονες, αν παραβλέπαμε την παρουσία του πρωθυπουργού και τη στήριξή του στο διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία, που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία μας, το Δεκέμβριο. Προσδοκούμε, ότι αυτή η συνεργασία μας θα εντατικοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, με απτά αποτελέσματα. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικών μας, πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και των πολιτών και των πολιτικών», υπογράμμισε.

«Η γείτονα μας, Τουρκία, θα πρέπει να αναγκαστεί επίσημα να ζητήσει συγγνώμη για τη Γενοκτονία που προκάλεσε στους Ποντίους και στους εν γένει λαούς της Ανατολής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) Βασίλης Μωυσίδης και πρόσθεσε : «Επιτέλους, να πάψει αυτή η πληγή να παραμένει ανοιχτή, να βρουν δικαίωση οι 353.000 άταφοι νεκροί μας».

Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση 101 χρόνων από τη 19η Μαΐου του 1919. Στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι «τίποτε δεν ξεχάστηκε, ούτε θα ξεχαστεί» και πρόσθεσε πως όσα χρόνια και εάν περάσουν «ο πόνος παραμένει αβάσταχτος».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, στους νεκρούς, στους εκτοπισμένους, στις 815 κοινότητες, στα 960 σχολεία, στις 1.130 εκκλησίες που καταστράφηκαν στον μαρτυρικό Πόντο.

«Οι χιλιάδες νεκροί δεν ήταν παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου, όπως θέλουν ορισμένοι να πιστεύουν, ή προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα», αλλά θύματα ενός «προμελετημένου σχεδίου, που αποσκοπούσε στον αφανισμό όλου του χριστιανικού πληθυσμού της ΝΑ Μικράς Ασίας» είπε ο κ. Καράογλου. «Αποτελεί ιερό μας καθήκον να συνεχίσουμε να ποτίσουμε τις ρίζες του ελληνισμού με το νερό της εθνικής αυτογνωσίας. Το να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας δεν είναι ρεβανσισμός. Είναι υποχρέωση. Γιατί οι κοινωνίες με αποδυναμωμένη εθνική συνείδηση θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική τους ύπαρξη…. Αθάνατοι, οι 353.000 ήρωες του Πόντου», τόνισε.


Βίντεο με όσα έγιναν σήμερα στην εκδήλωση της ΠΟΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος τόνισε «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας» και συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη η Τουρκία «να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες», να ζητήσει «συγγνώμη» και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Το ζητάμε, όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο χαιρετισμός της Βούλας Πατουλίδου που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ιστορία 3.000 ετών «προκάλεσε φθόνο» και «αυτός ο φθόνος έφτασε στο τέλος να αριθμεί ζωές». Η αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην ανάγκη όλοι οι νεώτεροι να γνωρίζουν, να θυμούνται και να μεταφέρουν και στο εξωτερικό την ιστορική αλήθεια. «Να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη» τόνισε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που υποδέχθηκε πολλούς πρόσφυγες. «Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσά μας που να μην έχει στο αίμα του προσφυγιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Άρα η Θεσσαλονίκη, ίσως όσο καμιά άλλη πόλη, κουβαλά αυτές τις αναμνήσεις. Αλλά κουβαλάει και αυτό το χρέος. Να μην ξεχνά, όχι μόνο την επέτειο, αλλά όλα αυτά που έγιναν εκατό χρόνια πίσω. Έχουμε χρέος, απέναντι σε όλους αυτούς τους προγόνους μας, να δουλέψουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Όλη, η ανθρωπότητα να αναγνωρίσει αυτή την τρομερή Γενοκτονία».


Ο Κ. Ζέρβας καταθέτει στεφάνι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το μοιρολόι με την ποντιακή λύρα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, ενώ στο τέλος κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αγίας Σοφίας, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, αναρτήθηκε πανό για τη Γενοκτονία και ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

7/02/2026 - 4:43μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με άποψη της Σινώπης
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακίτσας Κοτζακίδη: Πέντε-έξι μέρες μονάχα καρύδια τρώγαμε

7/02/2026 - 1:37μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Σταθερά στο τιμόνι η Σοφία Σαββίδου

7/02/2026 - 12:28μμ
(Φωτ.: LiveMedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Παρχαρίδη – Παρακολουθήστε τη νεκρώσιμη Ακολουθία από το ναό της Αγίας Σοφίας

7/02/2026 - 11:03πμ
Στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη 19η Μαΐου του 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη. Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης η νεκρώσιμος Ακολουθία – Στο Πρωτοχώρι το ύστατο χαίρε

6/02/2026 - 10:00μμ
Ξεριζωμένοι Πόντιοι στην αποβάθρα της Τραπεζούντας περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να έρθουν στην Ελλάδα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Ένας κύκλος σεμιναρίων με θεσμική φιλοδοξία

6/02/2026 - 6:33μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» έκοψε βασιλόπιτα και εύχεται «Καλοχρονίαν και καλοτυχίαν»

6/02/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Τραντέλλενες» στον παλμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών

6/02/2026 - 10:28πμ
(Πηγή: Google maps)
ΠΟΝΤΟΣ

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

5/02/2026 - 9:30μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης των «Αργοναυτών» στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καλόν χρονίαν» είπαν οι «Αργοναύτες» Κιλκίς – Οι Πόντιοι της πόλης μπήκαν δυνατά στο 2026

5/02/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορισμένα από τα αντικείμενα που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του 66χρονου (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Άνω Λιόσια: Χειροπέδες σε 66χρονο για ναρκωτικά και όπλα – Γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ποντιακό, δημοτικό και λαϊκό γλέντι από τον «Ευστάθιο Χωραφά»

1 ώρα πριν
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/elpaggaiou)

Έφτασαν οι μέρες για τον ετήσιο χορό της Ευξείνου Λέσχης Παγγαίου

2 ώρες πριν
(Πηγή: protothema.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 313 που προσήχθησαν για τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΑΠΘ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Alexa / Pixabay)

Παιδική πορνογραφία: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που είχε στο κινητό της γυμνές φωτογραφίες της ανήλικης κόρης της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign