pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η απήχηση του θανάτου του Παύλου Μελά μέσα από συλλυπητήριες επιστολές

13/05/2020 - 10:01μμ
Η απήχηση του θανάτου του Παύλου Μελά μέσα από συλλυπητήριες επιστολές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το γεγονός του θανάτου του Παύλου Μελά, όπως το βίωσαν γνωστές και άγνωστες προσωπικότητες στον ελλαδικό χώρο και τη διασπορά στις αρχές του 20ού αιώνα, η απεικόνισή του στις τέχνες και στη λογοτεχνία, η μεταστροφή του κλίματος και η δυναμική κινητοποίηση που επέφερε για το Μακεδονικό Ζήτημα αποτυπώνονται σε νέα έκδοση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Στον τόμο Έθνους αφύπνιση: Παύλος Μελάς παρουσιάζονται για πρώτη φορά συλλυπητήριες επιστολές που έστειλαν συμπολεμιστές, φίλοι, πολιτικοί, συγγραφείς στις οικογένειες Μελά και Δραγούμη, καθώς και ψηφίσματα που υιοθέτησαν σύλλογοι και επαγγελματικά σωματεία όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Παύλου Μελά σε σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό στη Στάτιστα, στις 13 Οκτωβρίου του 1904 – αρχειακό υλικό που παραχωρήθηκε από την εγγονή του, Ναταλία Ιωαννίδη.

«Ξεκινήσαμε με περίπου 100 επιστολές και όσο συζητούσαμε με την Ν. Ιωαννίδη, έψαχνε στο αρχείο της και ανακάλυπτε και άλλες. Αρχικός σκοπός ήταν η έκδοση να έχει 130 σελίδες και φθάσαμε στις 186, διότι συνεχώς καινούργιες έρχονταν στο φως, όπως του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη, της παιδαγωγού Αικατερίνης Λασκαρίδη, του δημάρχου Αθηναίων Σπυρίδωνα Μερκούρη. Ήταν ένας θησαυρός στα χέρια μας και αποφασίσαμε να τις δημοσιεύσουμε στο ευρύ αναγνωστικό κοινό» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και επιμελήτρια του τόμου, Φανή Τσατσάια.

«Πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκα το σπίτι του Παύλου Μελά στην Αθήνα και συζήτησα με τη Ναταλία Ιωαννίδη, η οποία μου γνωστοποίησε την απόφασή της να παραχωρήσει τις επιστολές με τη δέσμευση ότι θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για την αξιοποίησή τους», ανέφερε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταυρούλα Μαυρογένη, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ) και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέας της έκδοσης μαζί με τον δρ Νεότερης Ιστορίας Κωνσταντίνο Παπανικολάου.

Η θλιβερή είδηση που συγκλόνισε και ενεργοποίησε ανθρώπους παντού
«Αλλ’ υπάρχουσι και θλίψεις αίτινες μας αφαιρούσιν αίμαν από την καρδίαν μας και ζωήν από τη ζωήν μας μας συντροφεύουσαι το επίλοιπον αυτής…», γράφει στην επιστολή του ο αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων Γιώργος Δελαγραμμάτης.

Τα κοινά στοιχεία που εντοπίζονται στις επιστολές είναι, σύμφωνα με τη Φ. Τσατσάια, η γλώσσα που χρησιμοποιείται, οι εξαιρετικά ευγενικές εκφράσεις, όπως «Ερίτιμος Κυρία», «Ερίτιμος Δέσποινα», αλλά και ο συναισθηματικός τόνος με τον οποίο απευθύνονται στη χήρα του Παύλου Μελά, Ναταλία Δραγούμη. «Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις οι αποστολείς δεν την γνωρίζουν προσωπικά, της απευθύνονται σαν να είναι ο δικός τους άνθρωπος που έχασε τον αγαπημένο του και οφείλουν να της συμπαρασταθούν. Είναι ξένοι, αλλά και δεν είναι, είναι η Ναταλία τους, που πενθεί το χαμό του συζύγου της», υπογραμμίζει η Φ. Τσατσάια.

«Ο Παύλος Μελάς ως ευπατρίδης θα μπορούσε να είναι αποστασιοποιημένος, όμως το στοιχείο που τον διαφοροποιεί από άλλους συμμετέχοντες στον Μακεδονικό Αγώνα είναι ότι τον ενδιαφέρει ο απλός άνθρωπος κι αυτή είναι η μεγαλοσύνη του», εξηγεί η Στ. Μαυρογένη.

«Είναι παντρεμένος με τη Ναταλία Δραγούμη, φέρει το επίθετο Μελάς και αποτελεί θέμα συζητήσεων στα σαλόνια των Αθηνών, διαβάζονται τα γράμματά του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μακεδονία από την ίδια τη σύζυγό του και μαζί με αυτά εκδίδονται την ίδια εποχή μικρά κομμάτια, σκέψεις αγωνιστών. Όταν πεθαίνει, αλλάζει ένα ολόκληρο κλίμα στην Αθήνα και γι’ αυτό ο θάνατός του είναι σημαντικός πιο πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο, εξάλλου δεν πρόλαβε να αγωνιστεί για πολύ καιρό. Ο θάνατός του δείχνει στην πολιτεία, στο παλάτι, στην αθηναϊκή κοινωνία ότι η Μακεδονία είναι ένα δικό τους ζήτημα», υπογράμμισε η κ. Μαυρογένη.

«Το μνημόσυνό του παρακινείται από πολλούς επιφανείς δημοσιογράφους και λόγιους της εποχής, που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Άλλωστε, το παλάτι προσπαθούσε να κρατήσει απόσταση όσο ήταν δυνατό, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό ζήτημα», επισημαίνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κατερίνα Γιαννίκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

22/10/2025 - 1:05μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Διονύση Σαββόπουλου από το Δήμο Θεσσαλονίκης, 2024  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: Ο μεγάλος τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη όλη την Ελλάδα

21/10/2025 - 9:45μμ
Αρχαιολόγοι στη βυθισμένη βασιλική στη Νίκαια της Βιθυνίας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός «πυρετός» στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο

21/10/2025 - 8:37μμ
Ο Θοδωρής Κουμαρτζής επί το έργον (φωτ.: Αρχείο οικογένειας Κουμαρτζή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Ευρωπό του Κιλκίς σε όλον τον κόσμο: Η οικογένεια Κουμαρτζή με τις μικρασιατικές ρίζες ζωντανεύει την αρχαιοελληνική λύρα

21/10/2025 - 9:49πμ
Ροζ χλιδή με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Νέο ελληνοβρετανικό πόλεμο πυροδότησε το «ροζ» γκαλά μπροστά στα ελληνικά αγάλματα

20/10/2025 - 9:50μμ
(Φωτ.: laskaridisfoundation.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σανγκάη: Ο ελληνικός πολιτισμός απέκτησε στέγη, χάρη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

20/10/2025 - 8:05μμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Διονύση Σαββόπουλου

20/10/2025 - 11:34πμ
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

17/10/2025 - 10:00μμ
(Πηγή: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - trailer)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Καποδίστριας: Η θυσία του έγινε το θεμέλιο ενός ολόκληρου έθνους – Η ταινία

17/10/2025 - 12:25πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

MTV: Τέλος εποχής για το θρυλικό κανάλι που άλλαξε τη σχέση μας με τη μουσική

15/10/2025 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: X / PAOK Basketball)

FIBA Europe Cup: Με απίθανο buzzer-beater ο ΠΑΟΚ νίκησε την Άνβιλ

1 ώρα πριν
Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Νέα βαριά ήττα για τον Πανιώνιο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Πρώτη φετινή ήττα για τον Προμηθέα στο Βίλνιους

4 ώρες πριν
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ', το 1918 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/
File:Sultan_Mehmed_VI)

Οκτώβριος 1918: Τούρκοι ομολογούν δημόσια τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: Σαρωτικό το Περιστέρι, σκόρπισε την Κουτάισι

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign