pontosnews.gr
Τρίτη, 5/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν η Γερμανία εξόργισε την ΕΕ

12/05/2020 - 6:20μμ
(Φωτ.: αρχείο EPA)

(Φωτ.: αρχείο EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουμε κάποιον ατίθασο του Νότου ή του ανατολικού μπλοκ στο ρόλο του «προβληματικού παιδιού» που πυροδοτεί μια θεσμική, υπαρξιακή κρίση για την κοινότητα, αλλά τη Γερμανία – έστω και χωρίς να το έχει επιδιώξει η κυβέρνησή της. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έχει χαρακτηριστεί ως ένας παράγοντας που βάζει βόμβα στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Και πράγματι είναι μια εξέλιξη που δεν απειλεί μόνο τα σχέδια της ΕΚΤ, δεν θέτει απλώς σε κίνδυνο ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» στη μάχη κατά της πανδημίας· συνιστά απειλή για ολόκληρο το νομικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τελικά για την ενότητα και την ακεραιότητά της.

Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα φαίνεται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαμηνύσει σε αυστηρότατους τόνους πως εάν το γερμανικό δικαστήριο δεν κάνει πίσω, θα εκκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Γερμανίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (που σημειωτέον είναι Γερμανίδα) φέρεται να είναι εξοργισμένη. Το γερμανικό δικαστήριο έρχεται να αμφισβητήσει ουσιαστικά την υπεροχή του Δικαίου της ΕΕ έναντι του εθνικού στο μέτωπο αυτό, και φέρνει τις Βρυξέλλες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μια η μετωπική σύγκρουση με μια χώρα όπως η Γερμανία είναι από μόνη της ριψοκίνδυνη. Από την άλλη, εάν δεν υπάρξει σκληρή απάντηση τι μήνυμα θα λάβουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη; Σε μια κοινότητα στην οποία εκφράζονται δυσφορίες από διάφορες πλευρές, σε μια «οικογένεια» που δυσκολεύεται να βρει ενιαία φωνή και κοινό βηματισμό, αλλά πολλά μέλη θέλουν να ακολουθήσουν δική τους ατζέντα, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί προηγούμενο.

Η προειδοποίηση της φον ντερ Λάιεν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δούμε τις Βρυξέλλες να εκκινούν νομικές διαδικασίες κατά του Βερολίνου. Εξάλλου η γερμανική κυβέρνηση με διαρροές ή δηλώσεις πρώην στελεχών της αφήνει να εννοηθεί ότι η στάση του δικαστηρίου δεν είναι κάτι που συμμερίζεται και η ίδια. Ωστόσο η ΕΕ μπορεί να κινηθεί μόνο κατά κράτους-μέλους. Και η φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη δύναμη της αποτροπής (προς άλλες χώρες) που θα είχε μια τέτοια κίνηση. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοήσει την πρόκληση αυτή για το Δίκαιο της ΕΕ, να την αφήσει απλώς να περάσει έτσι, όπως εξηγεί και στο Bloomberg ο Μιγέλ Μαδούρο, πρώην γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν και άλλες προκλήσεις από άλλα εθνικά δικαστήρια – αυτό της Ουγγαρίας μάλιστα είναι ίσως ήδη σε θέση μάχης.

Τι μπορεί να κάνει η ίδια η γερμανική κυβέρνηση; Δημοσίως δεν πρόκειται ποτέ να αμφισβητήσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο είναι θεματοφύλακας των ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών και απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε θεσμική κρίση στη χώρα. Ενδεχομένως μια προσφυγή της Κομισιόν να την έβγαζε από την δύσκολη θέση, αφού θα έλεγε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί, χωρίς να έρθει ευθέως σε αντιπαράθεση με τη δικαστική εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα είναι κρίσιμα. Έως τώρα η ΕΚΤ δρούσε πραγματικά ανεξάρτητη από τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ. Το γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο ουσιαστικά υποστηρίζει πως όταν η ΕΚΤ δρα σε επίπεδο ξεκάθαρα νομισματικής πολιτικής, τότε η ΕΕ έχει τον πρώτο λόγο. Όταν ωστόσο οι αποφάσεις της επεκτείνονται στον ευρύτερο χώρο της οικονομικής πολιτικής, τότε η Γερμανία (και η κάθε χώρα) έχει λόγο στο εάν θα την ακολουθήσει. Ακόμη και για τους οικονομολόγους δεν είναι εύκολο να διακρίνουν πού ακριβώς εμπίπτει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα συμφωνεί ότι με αυτό απέτρεψε η ΕΚΤ τη διάλυση της Ευρωζώνης στη μεγάλη κρίση χρέους πριν από μία δεκαετία, και με την επέκτασή του σήμερα έρχεται να αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους, απλώνοντας δίχτυ προστασίας σε όσα μέλη είναι ευάλωτα στις «επιθέσεις» οίκων αξιολόγησης και αγορών.

  • Πηγή: naftemporiki.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λουλούδια έξω από το κτήριο όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, Τρίτη 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

16 χρόνια από τη Marfin: Σιωπηλό προσκύνημα στη Σταδίου για τα θύματα της τραγωδίας

5/05/2026 - 6:09μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

5/05/2026 - 4:40μμ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να δοθεί ρόλος στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν

5/05/2026 - 3:23μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Βία ανηλίκων: Συνελήφθη 15χρονη για επίθεση σε 14χρονη, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

5/05/2026 - 1:28μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας – Διακοπές, πολιτισμός και κοινωνικός τουρισμός για χιλιάδες δικαιούχους

5/05/2026 - 1:00μμ
Η Ελισάβετ Ντέλλα, ιδιοκτήτρια καταστήματος Allwyn στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 61, στην Καρδίτσα (φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

ΤΖΟΚΕΡ πολλών αστέρων στην αποψινή κλήρωση, με έπαθλο 8,6 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

5/05/2026 - 12:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οι προκηρύξεις για διαδικασία κατάταξης κατά κλάδο και ειδικότητα υποψήφιων εκπαιδευτικών

5/05/2026 - 11:01πμ
(Φωτ.: EPA / Elton Monteiro)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius»

5/05/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Ζελένσκι σε παράλληλες κινήσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Αντιφατικές ανακοινώσεις αλλά και προειδοποιήσεις

5/05/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδος της θερμοκρασίας και ήπιος καιρός σε όλη τη χώρα

5/05/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουλούδια έξω από το κτήριο όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, Τρίτη 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

16 χρόνια από τη Marfin: Σιωπηλό προσκύνημα στη Σταδίου για τα θύματα της τραγωδίας

2 λεπτά πριν
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Συντριβή από την Αυστραλία και… μπλέξιμο για την Εθνική

48 λεπτά πριν

2ο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο: Ο Δήμος Εορδαίας τιμά το ποντιακό θέατρο για δεύτερη χρονιά – Τα σχήματα που θα εμφανιστούν

1 ώρα πριν
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο βήμα της ελληνικής Βουλής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης. Τρίτη 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Ιστορική ομιλία Βαρθολομαίου στη Βουλή: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, κατακτάται

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign