pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κορονοϊός και χρήματα: Τα χαρτονομίσματα μολύνονται πιο εύκολα από τα κέρματα

17/04/2020 - 1:11μμ
Κορονοϊός και χρήματα: Τα χαρτονομίσματα μολύνονται πιο εύκολα από τα κέρματα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα χαρτονομίσματα είναι πιο εύκολο από ό,τι τα κέρματα του ευρώ να μολυνθούν από μικρόβια και να τα μεταδώσουν, σύμφωνα με νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων. Μολονότι ωστόσο τα κέρματα είναι φτιαγμένα από μέταλλα με αντιμικροβιακές ιδιότητες, όπως ο χαλκός, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν καθόλου πηγές μόλυνσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοχάνες Κνόμπλοχ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου-Έπεντορφ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, μελέτησαν γνωστά βακτήρια, αλλά όχι ιούς πάνω στα χρήματα, όμως έδωσαν μια πιο επίκαιρη διάσταση στα ευρήματά τους εν μέσω πανδημίας.

Όπως δήλωσε όμως ο δρ Κνόμπλοχ, «πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των χρημάτων, ακόμη και των χαρτονομισμάτων, είναι πολύ μικρότερος από ό,τι η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άλλο άνθρωπο.

»Όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία Covid-19, αν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν μετρητά για πληρωμές, καλύτερα να είναι κέρματα παρά χαρτονομίσματα. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλύτερα να γίνονται οι πληρωμές μέσω κάρτας ανέπαφα, ώστε να αποφεύγεται τελείως ο κίνδυνος των μετρητών».

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι οι επιφάνειες που περιέχουν χαλκό (όπως τα κέρματα) διαθέτουν αντιιική δράση κατά του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, μειώνοντας σημαντικά –ακόμη και σε τέσσερις μόνο ώρες– το χρονικό διάστημα που ο ιός παραμένει μολυσματικός, σε σχέση π.χ. με τις επιφάνειες από πολυμερή υλικά (όπως τα χαρτονομίσματα), όπου ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη και για μέρες.

Τα μετρητά είναι επιφάνειες που δέχονται πολλά διαδοχικά αγγίγματα και θεωρείται ότι εμπλέκονται στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών). Η ύπαρξη χαλκού σε ποσοστό τουλάχιστον 75% στα κέρματα του ευρώ τούς προσδίδει αυξημένη αντίσταση κατά των μικροβίων.

Αυτό επιβεβαίωσε η νέα γερμανική έρευνα, που εξέτασε σε προσομοιωμένες ρεαλιστικές συνθήκες την αντιμικροβιακή δράση των κερμάτων του ευρώ (5 λεπτών, 50 λεπτών και ενός ευρώ), σε σύγκριση με τα χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ. Το χαρτονόμισμα αυτό, όπως όλα τα άλλα χαρτονομίσματα του ευρώ, είναι φτιαγμένο από βαμβακερές ίνες. Στα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ το εσωτερικό «χρυσό» μέρος περιέχει 75% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο, ενώ το εξωτερικό «ασημένιο» τμήμα περιέχει 75% χαλκό και 25% νικέλιο. Τα κέρματα των δέκα, 20 και 50 λεπτών του ευρώ είναι φτιαγμένα από ένα ειδικό κράμα (Nordic gold), αποτελούμενο κατά 89% από χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Τα κέρματα του ενός, των δύο και των πέντε λεπτών έχουν φτιαχτεί από χάλυβα καλυμμένο με χαλκό.

Οι Γερμανοί ερευνητές δοκίμασαν κατά πόσο τα μετρητά μεταδίδουν τα βακτήρια του εντερόκοκκου (Enterococcus faecium) και του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus).

Μέσα από εννέα ανεξάρτητα πειράματα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τόσο οι επιφάνειες των κερμάτων όσο και των χαρτονομισμάτων είχαν αρχικά μολυνθεί με παρόμοιο αριθμό βακτηριακών κυττάρων. Η μικρότερη επιφάνεια των κερμάτων των πέντε λεπτών έχει ως αναμενόμενο αποτέλεσμα να μεταφέρουν λιγότερα βακτήρια σε σχέση με τα κέρματα των 50 λεπτών και του ενός ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ κερμάτων με χαλκό και χαρτονομισμάτων είναι αισθητή μετά από 24 ώρες. Στα κέρματα των 5 λεπτών, των 50 λεπτών και του ενός ευρώ τα βακτήρια του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου είχαν μειωθεί κατά 98,7% έως 99,5%, ενώ του εντερόκοκκου κατά 96,8% έως 99%, δηλαδή είχαν σχεδόν (αλλά όχι τελείως) εξαφανιστεί. Αντίθετα, μετά από μια μέρα ο αριθμός των βακτηρίων πάνω στα χαρτονομίσματα δεν είχε μειωθεί σχεδόν καθόλου.

«Αντίθετα με τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα που περιέχουν χαλκό εμφανίζουν αισθητή αντιμικροβιακή δράση. Πάντως στα περισσότερα πειράματα τα βακτήρια δεν εξαφανίστηκαν εντελώς από τα κέρματα, συνεπώς μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για τη μετάδοση μικροβίων», συμπέραναν οι ερευνητές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σταθερή η εικόνα στην Ελλάδα

22/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γέφυρα Mario M. Cuomo φωταγωγημένη στα χρώματα της ελληνικής σημαίας (φωτ.: Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης)

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε η Νέα Υόρκη – Ραδιομαραθώνιος συγκέντρωσε 13.000 δολ. για την παρέλαση της ομογένειας

24 λεπτά πριν
Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας σε παλιότερη παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Macedonian Association of NSW)

Ομογένεια: Την Κυριακή η μεγάλη ελληνική παρέλαση στο Σίδνεϊ – Κάλεσμα της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας

1 ώρα πριν
Ιρανοί με σημαίες και αφίσες του νέου ανώτατου ηγέτη της χώρας, Μοτζταμπά Χαμενεΐ μετέχουν σε συγκέντρωση στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ντ. Τραμπ: Οι Ιρανοί που διαπραγματεύονται φοβούνται να το πουν για να μην τους σκοτώσουν – «Τα μηνύματα δεν είναι διαπραγμάτευση» απαντά ο Ιρανός ΥΠΕΞ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Συννεφιές και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)

Ιράν: «Καμία διαπραγμάτευση με ΗΠΑ» – Με «κόλαση» απειλεί ο Τραμπ, αρνητικό στην εκεχειρία το Ισραήλ

10 ώρες πριν
Άποψη της έκθεσης στην Αγιορείτικη Εστία (φωτ.: Αγιορείτικη Εστία)

Θεσσαλονίκη: Παράταση στην έκθεση «Η χώρα της καρδιάς μου. Ο Φώτης Κόντογλου στο Άγιον Όρος» – «Ζωγραφιές της πιο σπάνιας τελειότητος»

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign