pontosnews.gr
Παρασκευή, 4/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελικά ο Ερντογάν «θα γλείψει εκεί που έφτυνε;»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

12/04/2020 - 2:42μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή. Κυρίως για τον Ερντογάν. Είχε συλλάβει ένα πραγματικά φαραωνικό σχέδιο για την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη, μια από τις 5-6 χώρες του κόσμου, που θα όριζαν για τους επόμενους αιώνες την πορεία του πλανήτη Γη.

Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα που αφορούν το Σχέδιο «Στρατηγική Αποστολή της Τουρκίας 2023» θα μπορέσει να δει ποιοι ήταν οι βασικοί πυλώνες του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Εξάλλου το 2023 είναι έτος προεδρικών εκλογών και ο Ερντογάν φιλοδοξούσε με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου να επανεκλεγεί πανηγυρικά, για να συνεχίσει να υπηρετεί τη «Στρατηγική Αποστολή» της Τουκρίας, που θα ήταν ηγέτιδα και προστάτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και μια από τις μεγάλες δυνάμεις που θα όριζαν και θα καθόριζαν την τύχη και την πορεία του πλανήτη.

Το 2020, μόλις τρία χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές και την καταληκτική χρονολογία του φιλόδοξου σχεδίου, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ερντογάν. Το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας –στόχος του φιλόδοξου σχεδίου TSV 2023 ήταν το έτος 2023 να φθάσει τα 25.000 δολάρια– το 2019 έπεσε στα 9.127 δολάρια, από τα 12.480 που είχε φθάσει το 2013. Δηλαδή, σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας είναι ίδιο με του έτους 2007, ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο το 2020!

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να αναφερθούν, που δείχνουν ότι οι στόχοι του TSV 2023 είναι ανέφικτοι, όμως δεν είναι αυτό το θέμα αυτού του άρθρου. Το θέμα μας είναι και πάλι οι S-400, μια που από την πορεία του θέματος αυτού, θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που είναι καίριο και αφορά πρωτίστως την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε. Άλλη η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι ακόμα περισσότερο προσανατολισμένη προς τη Ρωσία και εξ αυτού να αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το NATO και άλλη με την Τουρκία να επιστρέφει στο «μαντρί», ως άσωτος υιός, για τον οποίον μάλιστα Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είναι έτοιμες «να σφάξουν τον μόσχον τον σιτευτόν»! Ποιος είναι ο μόσχος ο σιτευτός, μπορεί να το εκτιμήσει ο καθένας από εμάς!

Η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Έγκυροι Τούρκοι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στην ουσία τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί και ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλίσει συνάλλαγμα από το Κατάρ, τη Λιβύη και με συμφωνίες που έχει κάνει με την Κίνα. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ, για να αποφύγει μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να πάρει αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αν έπαιρνε τέτοια μέτρα, η οικονομία του δεν θα άντεχε. Έτσι, προτίμησε να μην πληγεί η οικονομία και θυσίασε χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, παρότι επίσημα τα θύματα του κορονοϊού είναι 1.000. Όλοι γνωρίζουν, ακόμα και ιατρικοί σύλλογοι της Τουρκίας δηλώνουν ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι και ότι δηλώνεται ως αιτία θανάτου το υποκείμενο νόσημα και όχι ο κορονοϊός.

Σ’ αυτήν την δύσκολη κατάσταση, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να καταφύγει είτε στο ΔΝΤ είτε στις ΗΠΑ.

Όμως, όπως αναφέραμε στο άρθρο της Παρασκευής, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επίσημα στην Τουρκία ότι εάν επιμείνει στους S-400, να ξεχάσει κεφάλαια από τη Δύση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλί Μπαμπατζάν, ο «αρχιτέκτονας» του οικονομικού θαύματος του Κόμματος Δκαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ίδρυσε το δικό του κόμμα με το όνομα «Λύση», κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου και δείχνει στον Ερντογάν την πόρτα του ΔΝΤ, που θα είναι ομολογία ήττας για τον φιλόδοξο ηγέτη της Τουρκίας. Γι’ αυτό, στράφηκε προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι παρότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δεν θέλει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού –όπως τόνισαν– αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στην κυβέρνηση. Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε ότι «έγιναν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη γραμμή ανταλλαγής. Η Τουρκία βλέπει θετικά το θέμα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό». Άλλος αξιωματούχος της γειτονικής χώρας τόνισε ότι «μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με τη FED είναι αρκετά ελκυστική επιλογή και μπορεί να εξεταστεί».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για μας;

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σοβαρό ενδεχόμενο αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επανεισδοχής της στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και μια σειρά από άλλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, που θα επηρεάσουν ακόμα και την παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Αιγαίο και τον ελλαδικό χώρο.

Μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ας έχουμε υπόψη και αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και ας αρχίσουμε τους σχεδιασμούς και τις προετοιμασίες από τώρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: turdef.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Προσοχή στο πυραυλικό δυναμικό της Τουρκίας

20/06/2025 - 4:03μμ
«Ο Χριστός ομιλών τη Σαμαρέιτιδι», έργο του Χανιώτη αγιογράφου Νικόλαου Βλαχάκη, 1900 (πηγή: facebook / Ιωάννης Παπαδάκης)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Δ’)

17/06/2025 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Συνελήφθησαν στην Αττική πέντε Τούρκοι υπήκοοι που καταζητούνταν από την Interpol

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Εφώταξεν ο «Φάρος» στο καλοκαιρινό αντάμωμά του – Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το γλέντι των Ποντίων Αγίας Βαρβάρας

31 λεπτά πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Βαθιά θλίψη για την εκδημία του Ηλία Ιορδανίδη

59 λεπτά πριν
Έρευνες στο σημείο όπου βρέθηκε ο νεκρός άντρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσάρας)

ΕΛΑΣ: Νεκρός από πυροβολισμούς ένας άντρας στην Αγία Παρασκευή – Διέφυγε ο δράστης

1 ώρα πριν

Δημήτρης Παπαδόπουλος στο PS Blog: «Μεγάλωσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά ως Πόντιος, έμαθα να επιβιώνω»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κορωπί: Σε ύφεση η πυρκαγιά – Παραμένουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign