Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στη χώρα μας στα 2.011 κρούσματα. Την ίδια ώρα και από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, έχουμε θρηνήσει 90 θύματα, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 77 άνθρωποι.
Τα θύματα είχαν μέση ηλικία τα 73 έτη, οι διασωληνωμένοι τα 67 έτη.
Από τους βαριά ασθενείς, το 75% έχει υποκείμενο νόσημα. Έως σήμερα 15 ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στο θέμα της επίσκεψης στο νοσοκομείο πολιτών που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα ή από έχουν πάθει κάτι άλλο σοβαρό. Όπως τόνισε, το ό,τι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει πως δεν πάμε στο νοσοκομείο.
Τι έγινε στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον καταυλισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, επισήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες.
«Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» και συνέχισε πως στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες». «Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα» σημείωσε με έμφαση ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου. Όπως είπε, οι Ρομά θα έχουν όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι περισσότερες ομάδες του ευάλωτου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακαλώ να συνεχίσουν. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας», τόνισε.
Μέτρα για τη Θεσσαλία
Το σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συνεχώς επικαιροποιείται, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που προέκυψε στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες 14 μέρες. Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή των λαϊκών αγορών για τις επόμενες 14 μέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, ενώ από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.
Επιπλέον ο υφυπουργός είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενείς προσφύγων Κουτσόχερο.
















