pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κορονοϊός: Καπνιστές και ατμιστές κινδυνεύουν περισσότερο;

11/04/2020 - 9:15μμ
Κορονοϊός: Καπνιστές και ατμιστές κινδυνεύουν περισσότερο;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν υπάρχει μια εποχή που κάποιος έχει κάθε λόγο να νοιάζεται για την υγεία των πνευμόνων του, είναι αυτή που ζούμε τώρα. Και αν σκεφτεί να κόψει το τσιγάρο, ίσως δεν θα βρει άλλη εποχή που να του δώσει τόσα κίνητρα.

Οι καπνιστές και οι άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν στα κύτταρα των πνευμόνων τους συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου (ACE-2) το οποίο αποτελεί τη «θύρα εισόδου» που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να τα μολύνει.

Αυτό δείχνει μια νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τόσο το κάπνισμα όσο και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνουν τον κίνδυνο για μια πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Τζάνις Λιάνγκ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του νοσοκομείου St. Paul’s του Βανκούβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό European Respiratory Journal, μελέτησαν δείγματα από πνεύμονες 21 ασθενών με Covid-19 και άλλων 21 χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο οι ασθενείς με Covid-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και στον οποίο υποδοχέα προσδένεται η προεξέχουσα πρωτεΐνη του νέου ιού, αλλά τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα στους τωρινούς καπνιστές, σε σχέση με τους πρώην καπνιστές και με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, άρα και σοβαρότερα συμπτώματα.

«Ποτέ δεν έχει υπάρξει καλύτερη ώρα για να κόψει κανείς το κάπνισμα, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του από την Covid-19. Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ και όσοι ακόμη καπνίζουν έχουν υψηλότερα επίπεδα του ACE-2 στους πνεύμονες τους, πράγμα που μπορεί να τους βάλει σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές λοιμώξεις Covid-19. Γι’ αυτό, πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής των χεριών τους», δήλωσε η δρ Λιάνγκ.

«Κόβοντας το τσιγάρο στη διάρκεια αυτής της πανδημίας όχι μόνο μπορεί να σώσεις τη δική σου ζωή, αλλά και κάποιου άλλου, αν δεν χρειαστεί να εισαχθείς σε νοσοκομείο», δήλωσε στους New York Times ο καθηγητής Παιδιατρικής Τζόναθαν Γουίνικοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Ο Γουίνικοφ, σε συνεργασία με τη γενική εισαγγελέα της Μασαχουσέτης Μόρα Χίλι, εξέδωσε μια προειδοποίηση προς το κοινό και ιδίως προς τους νεαρούς καπνιστές και ατμιστές. «Φέρνετε αυτή τη συσκευή [σ.σ.: ηλεκτρονικό τσιγάρο] ή το τσιγάρο στο στόμα σας για να εισπνεύσετε, και το κάνετε κατ’ επανάληψη. Τα βάζετε κοντά στο πρόσωπό σας και εξαπλώνετε στο σώμα σας οτιδήποτε βρίσκεται στο χέρι σας. Ταυτόχρονα, όσοι καπνίζουν ή ατμίζουν, έχουν αυξημένο βήχα, δηλαδή τη… συνταγή για αυξημένη εξάπλωση του ιού», επισήμανε.

Άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι το κάπνισμα –και η χρήση κάνναβης– καταστέλλει σε έναν βαθμό την ανοσοποιητική λειτουργία, συνεπώς καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στον κορονοϊό ή στη γρίπη.

Οι μελέτες ειδικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σχετικά λίγες, αλλά έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κάνουν χρήση προϊόντων καπνού με γεύση. Έρευνες σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξαν ότι έγιναν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια, σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας και φυσιολογίας Ρόμπερτ Τάραν του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας.

Πρόσφατη κινεζική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, βρήκε ότι οι ασθενείς με Covid-19 που ήταν καπνιστές, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας - Νομού Ημαθίας)

Τριήμερο παμποντιακό πανοΰρ στην Επισκοπή Νάουσας

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

5 ώρες πριν
Ο Μπάμπης Καπουρτίδης με την ποντιακή φορεσιά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: veriotis.gr)

«Προσβολή σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό» η απέλαση του Μπάμπη Καπουρτίδη από την Τουρκία

6 ώρες πριν
Ένα Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Condor (φωτ.: EPA / Friedeman Vogel)

Αεροσκάφος «έχασε» τον έναν κινητήρα πάνω από την Κέρκυρα

6 ώρες πριν
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Ξανά στη Σουμελά του Πόντου οι χριστιανοί, αλλά για τα Εννιάμερα της Παναγίας και χωρίς τον Πατριάρχη

7 ώρες πριν
Όχημα και αξιωματικός της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Anna Rose Layden)

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η ανάπτυξη της εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign