Το ταξίδι της για το Τόκιο ξεκίνησε σήμερα η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων. H τελετή παράδοσης, στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020», έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω κορονοϊού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα Σπύρος Καπράλος παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Naoko Imoto, πρώην αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας και υπεύθυνη εκπαίδευσης της UNICEF στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, είχε διεξαχθεί λαμπαδηδρομία εντός του Καλλιμάρμαρου με δύο Έλληνες δρομείς, τους Ολυμπιονίκες Λευτέρη Πετρούνια και Κατερίνα Στεφανίδη.
Την τελετή παρακολούθησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu.
Στον χαιρετισμό του, ο Σπ. Καπράλος τόνισε: «Η Ελλάδα παραδίδει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ιαπωνία με βαθιά αισθήματα εκτίμησης και αλληλεγγύης. Άλλωστε, τις δύο χώρες ενώνει μια παραδοσιακή φιλία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα, το Φως του Ολυμπισμού είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Είμαι σίγουρος ότι θα την υποδεχθείτε και θα την τιμήσετε με τα ανάλογα συναισθήματα και τον προσήκοντα σεβασμό, καθώς αποτελεί για μας, ένα κομμάτι της Ελλάδας και του πολιτισμού της. Παράλληλα, εύχομαι ότι το ταξίδι της Φλόγας στη χώρα σας, θα προσφέρει χαρά και κυρίως ελπίδα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα. Ας ευχηθούμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο της ειρήνης και της αλληλεγγύης, θα σβήσει τον ιό αυτό και θα τον νικήσει! Και μετά, το Ολυμπιακό κίνημα, ενωμένο και απαλλαγμένο από τον ύπουλο αυτό εχθρό, θα συγκεντρωθεί στο Τόκυο για να γιορτάσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που ενώνει ολόκληρη την ανθρωπότητα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EOE / ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ POOL / Μάρκος Χουζούρης)
Τη Φλόγα από το βωμό παρέδωσε στον κ. Καπράλο, η πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, υπό την παρουσία της χορογράφου των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας Αρτέμιδος Ιγνατίου. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια των ενδυμασιών τους είχε η σχεδιάστρια Ελένη Κυριάκου και τη μουσική εμπνεύστηκε ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας. Την ευθύνη της τελετής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.
Χαιρετισμό (μέσω βίντεο) έστειλε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Yoshiro Mori, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η ιδέα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Τόκιο 2020 είναι η «Ελπίδα Φωτίζει τον δρόμο μας». Ελπίζω ότι το φως θα λάμψει στις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ιαπωνία και αυτό θα διώξει τα σκοτεινά σύννεφα που κρέμονται πάνω από τη γη και θα οδηγήσει τον ενθουσιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων που προσδοκούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Δεσμεύομαι ότι, στις 24 Ιουλίου, αυτή η φλόγα θα φωτίσει το νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο».
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί με ειδική πτήση στο Τόκιο.