pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο κορονοϊός καταστρέφει την οικονομία της Ευρώπης

15/03/2020 - 11:29μμ
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και σε όλο σχεδόν τον κόσμο, με τα περιοριστικά μέτρα να ανακοινώνονται το ένα μετά το άλλο την περασμένη εβδομάδα, έκανε ξεκάθαρο ότι και οι επιπτώσεις του στην οικονομία θα είναι μεγάλες, αλλά και ότι θα χρειαστούν αντίστοιχα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό τους. Ακόμη και αν η κρίση διαρκέσει λίγους μήνες, όπως είναι το βασικό σενάριο των διεθνών οικονομικών οργανισμών και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, οι συνέπειες όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης θα είναι σημαντικές.

Το πλήγμα που δέχονται ολόκληροι κλάδοι από τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων είναι βαρύ, η παραγωγή επηρεάζεται αρνητικά από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η συνολική ζήτηση στην οικονομία μειώνεται.

Για την Ευρωζώνη, που η οικονομία της ήταν εξασθενημένη πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού λόγω των εμπορικών πολέμων και του Brexit, ο κίνδυνος μίας ύφεσης είναι πλέον ορατός.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης πριν ακόμη την καταιγίδα των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η τελευταία πρόβλεψή της ήταν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξανόταν φέτος 0,8%, αλλά έχει πλέον ξεπεραστεί από τα πράγματα, όπως τόνισε και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο, που μπορεί να φθάσει έως το -0,75%, με την προϋπόθεση ότι θα αυτές θα τα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ενώ χαλάρωσε και τους περιορισμούς που επιβάλλει στις τράπεζες όσον αφορά τα κεφάλαια που πρέπει να διατηρούν, ώστε να έχουν μεγαλύτερη άνεση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά δεν ενθουσίασαν τις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ιστορικά ημερήσια πτώση τους, ενώ και η Γουόλ Στριτ κατρακύλησε σχεδόν 10%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή της από το 1987. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «μία φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική», μεταφέροντας στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πράγματι, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά στη σημερινή συγκυρία, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαμηλά και οι αγορές ομολόγων της υπερβαίνουν τα 2,6 τρισ. ευρώ. Κατά την εκτίμησή τους, η ΕΚΤ μπορεί μόνο να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες για να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν τα μέτρα που πήρε.

Τα μέτρα της ΕΚΤ επέκρινε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει πολλά στη σημερινή συγκυρία, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαμηλά και οι αγορές ομολόγων της υπερβαίνουν τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Η φύση της σημερινής κρίσης είναι τέτοια που απαιτεί μεγάλης κλίμακας μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κλείνουν για την προστασία της υγείας από τον κορονοϊό, καθώς και για να επιδοτηθούν οι γονείς που πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά για το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να αυξηθούν και οι δαπάνες για το σύστημα υγείας. Η ανάγκη για μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα είναι προφανής και στην κατεύθυνση αυτή κινείται πλέον η Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι για τις δημοσιονομικές δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού θα γίνεται χρήση της προβλεπόμενης ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για έκτακτες καταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που συνεδριάζει τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, δήλωσε στους Financial Times ότι θα υπάρξει απόφαση για ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άκης Χαραλαμπίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Στρατινάκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Συνήγορος του Καταναλωτή, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άννα Στρατινάκη: Παραίτηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

6/02/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Υπέρ των δανειοληπτών του «νόμου Κατσέλη» ο Άρειος Πάγος

5/02/2026 - 2:30μμ
Σφραγίδες σε γραφείο εφοριακού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο: 14 παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

4/02/2026 - 4:47μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

3/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

1/02/2026 - 8:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31/01/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

30/01/2026 - 9:33πμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με άποψη της Σινώπης

Μαρτυρία Κυριακίτσας Κοτζακίδη: Πέντε-έξι μέρες μονάχα καρύδια τρώγαμε

2 λεπτά πριν
(Πηγή: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)

Βασιλόπιτα κόβουν οι «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Σταθερά στο τιμόνι η Σοφία Σαββίδου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Orthodox Observer)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προ των πυλών το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Γιούλα Τσαντεκίδου)

Ραντεβού με την ποντιακή παράδοση και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αντάμωμα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: LiveMedia)

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Παρχαρίδη – Παρακολουθήστε τη νεκρώσιμη Ακολουθία από το ναό της Αγίας Σοφίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign