pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν οι τρεις μεγάλες ηλικιακές ομάδες

5/03/2020 - 2:45μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι πρέπει να κάνουν οι τρεις μεγάλες ηλιακές ομάδες προκειμένου να προστατευτούν καλύτερα από τον νέο κορονοϊό; Πόσο σημαντική είναι η σημασία της «ατομικής ευθύνης» για την πρόληψη και την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, που μετρά πλέον 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και όχι μόνο, η βιοπαθολόγος Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είμαστε λίγο …πιο έξυπνοι από τον ιό. Σε γενικό πλαίσιο ισχύει αυτό που ακούμε να επαναλαμβάνεται συνέχεια και αφορά τη χρήση ακόμη και του κοινού σαπουνιού, καθώς ο ιός έχει ένα λεπτό περίβλημα, που ο καθαρισμός των χεριών διαλύει μέσα σε δευτερόλεπτα», τονίζει η ειδικός του Α΄ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες, προσαρμοσμένες στις κύριες ηλικιακές ομάδες του γενικού πληθυσμού. «Αυτό που βλέπουμε –μέχρι σήμερα πάντα– είναι πως ο συγκεκριμένος ιός προσβάλει περισσότερο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με κάποια υποκείμενα νοσήματα, όπως είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της ανοσοκαταστολής που έχουν και της ιδιαιτερότητας των συγκεκριμένων νοσημάτων, και στη συνέχεια ανθρώπους με κάποια αναπνευστικά νοσήματα», εξηγεί η Ελληνίδα βιοπαθολόγος, αναφερόμενη στην ηλικιακή ομάδα που απασχολεί περισσότερο την επιστημονική κοινότητα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η Γ. Γκιούλα εξηγεί δε πως τα άτομα που ανήκουν στην τελευταία ηλικιακή ομάδα, θα πρέπει να είναι και τα πιο προσεκτικά και να περιορίζονται όσο γίνεται περισσότερο αυτό το διάστημα στο σπίτι τους, μειώνοντας στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τις επαφές τους με άλλα, νεαρότερα άτομα που κυκλοφορούν περισσότερο λόγω ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το πιο ενεργό τμήμα του γενικού πληθυσμού, τουτέστιν τις ηλικίες 18-55 ετών, την «πιο δραστήρια κοινωνικά και επαγγελματικά» πληθυσμιακή ομάδα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ αναφέρει πως τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους με «προσοχή, σοβαρότητα και σύνεση» και να ακούν προσεκτικά τις οδηγίες «για το τι πραγματικά θεωρείται ύποπτο κρούσμα». Με άλλα λόγια, να μην επικοινωνούν με τις Αρχές χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος «μόνο και μόνο επειδή κάπου άκουσαν πως ενδεχομένως κάποιος (σ.σ. με τον οποίον ήρθαν σε επαφή) πήγε ενδεχομένως σε περιοχή όπου είχε θετικά κρούσματα κ.ο.κ».

Επιδημιολογικά κριτήρια
Αντίθετα, εφόσον πληρούνται επιδημιολογικά κριτήρια (σ.σ. π.χ. επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα) θα πρέπει «οπωσδήποτε να απευθυνθεί κάποιος στα νοσοκομεία αναφοράς ή στον κλινικό του γιατρό». Εάν όμως δεν υπάρχουν τέτοια επιδημιολογικά κριτήρια, που να συνδέουν το ζήτημα υγείας του ατόμου με κάτι άλλο από ελαφριά λοίμωξη του αναπνευστικού, αυτό συνιστάται απλά «να παραμείνει στο σπίτι του».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ηλικίες κάτω των 18 ετών, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ εξηγεί πως «τα μικρά παιδιά ο ιός αυτός ευτυχώς δεν τα προτιμά». Για τα παιδιά, οι πρακτικές παραμένουν παρόμοιες με όσες περιγράφηκαν παραπάνω. Έτσι, για μια μικρή λοίμωξη του αναπνευστικού, το νεαρότερο τμήμα του γενικού πληθυσμού «πάλι πρέπει να μείνει στο σπίτι του και οι γονείς να απευθυνθούν στον παιδίατρο». Ερωτηθείσα τέλος για τα τρέχοντα δεδομένα που σχετίζονται με τη σχολική δραστηριότητα, η βιοπαθολόγος του ΑΠΘ τόνισε πως κάθε ενέργεια πρέπει να συνδέεται και να συμβαδίζει «με τις επίσημες οδηγίες».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

12/07/2025 - 11:02πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τα «dupes» καλλυντικά κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προειδοποιούν ειδικοί

11/07/2025 - 4:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Gathany / Centers for Disease Control)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2025

9/07/2025 - 4:55μμ
(Πηγή: iSea)
ΥΓΕΙΑ

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

7/07/2025 - 1:18μμ
Αθηναίοι και τουρίστες προστατεύονται με όποιo τρόπο μπορούν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό κατά τον καύσωνα – Πρόληψη και αντιμετώπιση

6/07/2025 - 6:52μμ
Δείγμα του μύκητα Aspergillus flavus, στο εργαστήριο (φωτ.: Bella Ciervo)
ΥΓΕΙΑ

Τοξικός μύκητας της «κατάρας των Φαραώ» μετατρέπεται σε φάρμακο κατά της λευχαιμίας

24/06/2025 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 λουκέτα 48 ωρών σε καλοκαιρινούς προορισμούς

17 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Κον Αποστολόπουλος δέχεται τη φροντίδα του φίλου του και συναδέλφου Κυριάκου Βασίλη (φωτ.: facebook/A Current Affair)

Ομογένεια: Δύο 80χρονοι Έλληνες κουρείς στο Σίδνεϊ δεν λένε να αφήσουν τα ψαλίδια κάτω

51 λεπτά πριν
Πλήθος κόσμου ακολούθησε τη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους του Μόντρεαλ (φωτ.: facebook/Greek Orthodox Archdiocese of Canada)

Ομογένεια: Η χάρη της Παναγίας «σκέπασε» το Μόντρεαλ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου "O Μιθριδάτης")

2ο Ποντιακό Πανοΰρ από τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»

2 ώρες πριν
Ο μητροπολίτης Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας προΐσταται της θείας λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χαουτάλεν (φωτ.: Μητρόπολη Βελγίου)

Ομογένεια: Το βελγικό κράτος αναγνώρισε την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χαουτάλεν

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεφαλαρίου)

Το Κεφαλάρι θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign