pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων βάζει φωτιά στους πλειστηριασμούς

23/02/2020 - 7:24μμ
«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» – Νέες αιτήσεις στο πρόγραμμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Λάδι στη φωτιά των πλειστηριασμών» μετά την πλήρη απελευθέρωσή τους αναμένεται να ρίξει η αλματώδης άνοδος στις τιμές των ακινήτων. Η εκτόξευση των τιμών τη χρονιά που μας πέρασε από 8% ως 11% στην Αττική –για την οποία οι τράπεζες «έβαλαν πλάτη» αγοράζοντας οι ίδιες τα περισσότερα ακίνητα που έβγαιναν σε πλειστηριασμό–, κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ανεβάζει τις τιμές πώλησης των κόκκινων δανείων. Έτσι, όμως, περιορίζονται οι αποδόσεις των funds που έχουν αγοράσει στεγαστικά δάνεια (ή με εγγύηση ακινήτου), τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να πιέσουν τις εταιρείες διαχείρισης για μικρότερα «κουρέματα» και ταχύτερη εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους.

Το «Ελντοράντο» της πώλησης των κόκκινων δανείων τα τελευταία δύο χρόνια σε funds κινδυνεύει να μετατραπεί σε εφιάλτη για τους δανειολήπτες.

Μπορεί τα δάνεια αυτά, όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, να πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, όμως η διαχείριση και η ανάκτηση τους αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα business plans που είχαν καταρτίσει οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των δανείων αυτών έχουν πέσει έξω. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του 2019 τραπεζίτες και εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης υπολόγιζαν μέσα στους επόμενους 15 μήνες να πραγματοποιηθούν 37.000 πλειστηριασμοί, τελικά όμως έγιναν μόνον 5.622. Περίπου 8 στα 10 ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν «επέστρεψαν» στις τράπεζες.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση, ανησυχούν μήπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου μετατραπεί σε θρυαλλίδα. Ο υπουργός Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τις εταιρείες διαχείρισης, στις οποίες πλέον έχει μεταφερθεί η ευθύνη για κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου, να παρέχουν πλήρη στοιχεία με τις ρυθμίσεις που προτείνουν στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Τους κάλεσε δε «να έχουν ανοικτές τις πόρτες και τα παράθυρα για να ξέρει ο κόσμος πού μιλάει».

Την ίδια ώρα όμως που ο Χρήστος Σταικούρας ζητά περισσότερη διαφάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον όγκο των δανείων που διαχειρίζεται η καθεμία από τις εταιρείες αυτές, επικαλούμενη το εποπτικό απόρρητο, παρόλο που όσες συμμετάσχουν στη διαχείριση των δανείων που θα τιτλοποιηθούν στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα λάβουν κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης φροντίζουν να λαμβάνουν αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι διαχειριστές των δανείων και όχι οι ιδιοκτήτες. Με άλλα λόγια, τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του κόκκινου δανείου τον έχει το fund που έχει βάλει τα κεφάλαια για την αγορά του προσδοκώντας προφανώς κάποια συγκεκριμένη απόδοση. Συνακόλουθα, οι εταιρείες διαχείρισης είναι υποχρεωμένες να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίσει την απόδοση που προσδοκά ο πελάτης, δηλαδή τα funds, που έχουν εξαγοράσει τα δάνεια.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη για τον «ΗΡΑΚΛΗ», προανήγγειλε την υπογραφή ενός «κοινωνικού συμβολαίου» με τις εταιρείες διαχείρισης το οποίο θα συνοδεύεται από ένα θετικό point system.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρ. Ζιώτης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Η νέα εποχή ελέγχων για εικονικές εταιρείες και «αυτοφωράκηδες» – Ειδικό λογισμικό και δείκτης Jaccard

21/02/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Παραβάσεις ύψους 1,86 εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο έλεγχος της ΕΑΔ – Ο ρόλος πρώην προϊστάμενου προσώπου

17/02/2026 - 7:07μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά, πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

17/02/2026 - 2:14μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Chevron και HELLENiQ ENERGY (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HELLENiQ ENERGY – Chevron: Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 47.000 τ.χλμ. – «Έργο ορόσημο για την Ελλάδα»

16/02/2026 - 3:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 20 Φεβρουαρίου – Πάνω από 98.000 οι δικαιούχοι

14/02/2026 - 8:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Προθεσμίες και τι πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε πρόστιμα

14/02/2026 - 10:57πμ
Το κτήριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

14/02/2026 - 8:43πμ
Η Άννα Στρατινάκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Συνήγορος του Καταναλωτή, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άννα Στρατινάκη: Παραίτηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

6/02/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιβάτες επιβιβάζονται σε πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής – Ουρές και στα διόδια

20 λεπτά πριν
(Πηγή: exchange.glomex.com/video/v-dgkggflybp4p)

Κακοκαιρία στη Λήμνο: Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχές – Υπερχείλισε το ποτάμι της Αγίας Τριάδας

48 λεπτά πριν
Το επετειακό γραμματόσημο που κυκλοφορεί στη Ρωσία, με τον Ιωάννη Καποδίστρια (πηγή: idd.mid.ru)

Το ρωσικό γραμματόσημο με τον Καποδίστρια και τα μηνύματα πίσω από την έκδοση

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

2 ώρες πριν
Άποψη του κτηρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

ΑΑΔΕ: Η νέα εποχή ελέγχων για εικονικές εταιρείες και «αυτοφωράκηδες» – Ειδικό λογισμικό και δείκτης Jaccard

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign