Εννέα και πλέον μήνες μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν με την πρόταση της Ρωσίας και της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υπό προϋποθέσεις.
Ωστόσο, προτού ακόμα συμπληρωθεί ένα 24ωρο, τόσο ο LNA όσο και η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης ανταλλάσουν κατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας.
Το Reuters επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών στη Λιβύη, που περιλαμβάνουν ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές, και στις δύο πλευρές. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, πάντως, ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια τήρησης της συμφωνίας, και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».
Η έκκληση για εκεχειρία προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης. Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμιξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
















