pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο νόμος του φόβου και ο Πέρσης στρατηγός

5/01/2020 - 6:10μμ
Φάκελος με θανατηφόρο δηλητήριο για τον Λευκό Οίκο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που μπορεί να κάνει ενέργειες, όπως η σχεδιασμένη εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, χωρίς να φοβάται αντίποινα. Τώρα, πάνω στη βράση, τα λόγια είναι πολλά γιατί η προσβολή, η οργή και ο πόνος είναι ισχυροί αλλά οι πραγματικές δυνατότητες αντίστοιχης απάντησης άμεσα είναι μάλλον ανύπαρκτες. Οι ΗΠΑ είναι οι μόνες που έχουν και διατηρούν τον τίτλο της μοναδικής υπερδύναμης. Όχι επειδή είναι ανίκητες.

Αλλά επειδή, όπως η αρχαία Ρώμη, μπορούν να αντέξουν πολλές ήττες χωρίς να μειωθεί ο φόβος που εμπνέουν σε αντιπάλους και φίλους.

Οι ΗΠΑ  έχουν επίγνωση ότι οι αντίπαλοι φοβούνται πως ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να πάει στα «ακραία άκρα» τις αντιδράσεις του, έως την παγκόσμια πυρηνική σύγκρουση. Αυτό ακριβώς έγινε στην περίπτωση Σουλεϊμανί. Έτσι, είτε ενεργήσουν είτε δεν ενεργήσουν ακραία οι ΗΠΑ, αυτό που μένει είναι ότι οι αντίπαλοι πιστεύουν ότι είναι αρκετά κυνικές ώστε να το κάνουν. Και τους πιάνει φόβος.

Δεν έχει σημασία αν θα το αποφασίσουν τα τάδε ή δείνα μυστικά κέντρα εξουσίας παραμερίζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ούτε αν θα λειτουργήσουν εν δημοκρατία ή δικτατορικά. Οι θεωρίες συνωμοσίας για την ύπαρξη/δράση τέτοιων κέντρων ενισχύει τον φόβο συμμάχων και αντιπάλων. Ειδικά στους Ρώσους έχει εγκατασταθεί ο φόβος από τότε που έκαναν πίσω με τον Χρουστώφ, όταν η ΕΣ ΣΔ επιχείρησε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα, τη δεκαετία του ’60. Από τότε κανείς Ρώσος ηγέτης, ούτε ο Πούτιν, υπερνίκησε το φόβο των ύστατων αμερικανικών αντιδράσεων. Η «τρέλα», η ασυνέπεια, το απροσδόκητο και απρόβλεπτο που διακατέχει –υποτίθεται– τον Τραμπ ενισχύει αυτή την εικόνα του «ακαταλόγιστου», του «αδίστακτου έμπορου των εθνών» που δεν σκέπτεται, δήθεν, πολιτικά αλλά μόνο σαν επιχειρηματίας (!). Ενώ μιλάμε για ένα μαθητή του Κίσινγκερ και μακροχρόνιο μέλος του κόμματος. Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ φιλοτεχνούν μόνοι τους τον φόβο τους απέναντι στην Αμερική.  

Οι δυο βασικοί αντίπαλοι (Ρωσία-Κίνα) των ΗΠΑ γυρεύουν συνδιαλλαγή μαζί τους, δεν επιδιώκουν να τις νικήσουν. Δεν είναι ακριβώς η πολιτική «εξημέρωσης του θηρίου», που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Αλλά κατά κάποιο τρόπο της μοιάζει. Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι, η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν να «γρατζουνίσουν» σιγά-σιγά τις δυνάμεις των ΗΠΑ, να τις φθείρουν, να τις κάνουν να αιμορραγούν έως ότου εξαντληθούν, γονατίσουν και τελειώσουν. Ανώδυνα, κατά το δυνατόν. Το ευάλωτο σημείο των ΗΠΑ είναι ότι με όλο τον μηχανισμό, τους επιστήμονες, τους αναλυτές και τον απίστευτο αριθμό των μυστικών υπηρεσιών, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτή την τακτική. Επειδή είναι δέσμιες της κυρίαρχης άποψης ότι εν παντί τρόπω πρέπει να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Ο Τραμπ, που δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη, έχει υποστεί άγριο εσωτερικό πόλεμο.

Η ΕΣΣΔ ακόμα και αν είχε πραγματική επιθυμία παγκόσμιας κυριαρχίας αυτοσυγκρατήθηκε ·υπόγραψε στη Γιάλτα τη συνθηκολόγηση με τις ΗΠΑ και τον καπιταλισμό. Το βασικό της μέλημα ήταν να κρατήσει τα κεκτημένα. Η Ρωσία του Πούτιν αντιδρά όταν την ενοχλήσουν στην ίδια με την ΕΣΣΔ γραμμή σκέψης. Η Ευρώπη (ΕΟΚ/ΕΕ) ήταν και είναι αμελητέα, βγήκε από τον πόλεμο ρημαγμένη, έγινε στην ουσία προτεκτοράτο των ΗΠΑ (Μπρζεζίνσκι Μεγάλη Σκακιέρα) και μένει έτσι ως σήμερα. Η Κίνα είναι αδυσώπητη και έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική: προτιμάει να μένει στην όχθη του ποταμού και να βλέπει να περνούν τα πτώματα των εχθρών της. Το Ιράν είναι στόχος από τη δεκαετία του ’50, όταν οι ΗΠΑ με πραξικόπημα ανάτρεψαν (1953) τον πρωθυπουργό Μοσαντέκ, πρωθυπουργό τύπου Γεωργίου Παπανδρέου της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου. Το Ιράν έχει ισχύ αλλά όχι τόση ώστε να απειλήσει τις ΗΠΑ ή εναλλακτικά το Ισραήλ. Όχι πάντως χωρίς να έχει σχεδιάσει πολύ προσεκτικά την κίνησή του. Που σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο.

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ή απλώς οι δυσαρεστημένοι μαζί τους, επικαλούνται διάφορα επιχειρήματα, φαιδρά κατά κανόνα, για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Πχ ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δικαιολογία που η Ελλάδα την έχει ψωμοτύρι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αυτό ουσιαστικά είπαν και η Ρωσία (Λαβρόφ) και οι Κινέζοι για την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί. Άλλο επιχείρημα, παρεμφερές (του Λαβρόφ), είναι ότι η ενέργεια (της εκτέλεσης Σουλεϊμανί) είναι παράνομη! Αυτό που όλοι, υποστηρικτές και επικριτές, αρνούνται να εκστομίσουν είναι ότι ζούμε σε κατάσταση πολέμου. Διαρκή πόλεμο, ανελέητο πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς. Συντηρούμε όλοι μια αυταπάτη: ότι δεν έχουμε πόλεμο επειδή κανείς δεν τον έχει κηρύξει επισήμως, όπως γινόταν τον παλιό καιρό. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει, ο πόλεμος είναι εδώ, συνεχής, με τους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με τα 18 χρόνια πόλεμο στο Αφγανιστάν, με τα οχτώ χρόνια πόλεμο στη Συρία.

Πόλεμο που εμφανίζεται ως «Αραβική Άνοιξη», ως πραξικόπημα στη Βενεζουέλα ή σε αφρικανικές χώρες, στην απόσχιση της Ουκρανίας, ανοιχτή πληγή, «πόλεμος σε εφεδρεία» για ώρα ανάγκης. Ο πλανήτης ζει με τον φόβο, τον τρόμο του (πυρηνικού) πολέμου. Πέραν των ΗΠΑ, αυτό το κλίμα τρόμου είναι ο κύριος τρόπος επιβολής των ελίτ στο παγκόσμιο πλήθος του πλανήτη ώστε να μείνει παθητικό, να περιμένει να ζήσει από την καλή θέληση των ιθυνόντων. Αυτό που εκστόμισε ο Σημίτης με αφορμή τα Ίμια («μα τι θέλετε, πόλεμο;») είναι ο τρόπος χειραγώγησης σε πλανητικό επίπεδο. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, σε τέτοια έκταση και με τέτοια ένταση η χειραγώγηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που μένει άναυδος και εγκλωβισμένος. 

Απόστολος Αποστολόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Πάμε μια βόλτα στη νέα ψηφιακή έκθεση «Μικρασιατικός Πολιτισμός και Κοσμοπολιτισμός»;

40 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Φωτιά κοντά στα παλαιά διόδια Σχηματαρίου-Βοιωτίας

1 ώρα πριν
Η αρμενική πόλη Meghri στα νότια της χώρας, στην επαρχία Syunik, θεωρείται μια από τις επιλογές για να περάσει ο διάδρομος που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα (πηγή: Wikimedia commons)

ΗΠΑ: Προτείνουν στην Αρμενία τη διαχείριση δρόμου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με αζέρικο θύλακα στον αρμενικό Νότο

2 ώρες πριν
Παναγία Σουμελά - Βέρμιο (φωτ. αρχείου: MotionTeam / Φανή Τρυψάνη)

«Μάρτυρες»: Συγκλονιστική θεατρική παράσταση στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά Βερμίου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

ΣτΕ: Έχασε τη δικαστική μάχη ο Θεόδωρος Κασσελάκης – Καλείται να πληρώσει φόρους εκατομμυρίων ευρώ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

ΥΠΠΟ: Ιστορικός τόπος κηρύχθηκε ο ορεινός όγκος του Δήμου Ωραιοκάστρου – Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ιστορικού Πάρκου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign