pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιστολή-κατηγορητήριο κατά Λευκωσίας σκοπεύει να στείλει στις Βρυξέλλες το τουρκικό ΥΠΕΞ

5/01/2020 - 10:10πμ
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Άγκυρα απορρίπτει τις «ρηχές» εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Επιστολή-κατηγορητήριο» κατά της Λευκωσίας ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας, βασικός στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να αποτρέψει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, που βρίσκεται εν εξελίξει στις Βρυξέλλες, κατά νομικών και φυσικών προσώπων τα οποία εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ήδη στον νέο επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί ότι η Τουρκία έχει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε ακόμη στον κ. Βαρχελί ότι η Άγκυρα θα στείλει και γραπτώς τις θέσεις της, σύντομα, στο πλαίσιο επιστολής, η οποία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αναμένεται να κινείται σε τέσσερις άξονες:

  1. Αποτροπή κυρώσεων: Βασικός στόχος της Άγκυρας είναι η αναχαίτιση της επιβολής ενδεχόμενων στοχευμένων μέτρων και συνεπώς η αποτροπή ενεργοποίησης από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, των ήδη εγκεκριμένων νομικών πράξεων, κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και η Λευκωσία έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένα ονόματα που συζητούνται στο πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας εργασίας Relex, κάτι που η Άγκυρα επιχειρεί με διάφορους τρόπους να αποτρέψει. 
  2. «Νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα»: Η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να αναπαράγει τον τουρκικό ισχυρισμό, ότι η Τουρκία έχει δήθεν «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο εν λόγω ισχυρισμός δεν απουσίαζε από την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Τσαβούσογλου στον Βαρχελί, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Παγκόσμιου Προσφυγικού Φόρουμ στη Γενεύη, στις 9 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η θέση αυτή όχι μόνο δεν είναι καινούργια, αλλά επαναλαμβάνεται σχεδόν καρμπόν από το 2011, με κάθε ευκαιρία, σε επίσημα έγγραφα που υποβάλει η Τουρκία στην ΕΕ. Όπως είχε δημοσιεύσει επανειλημμένα ο «Φ», η Άγκυρα καταθέτει γραπτώς ενώπιον της ΕΕ. συντεταγμένες, διά των οποίων προβάλλει διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 “E, απέναντι από τον Ακάμα-πλησίον της Πάφου, όπου ισχυρίζεται ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα». Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι γνωστές σε όλα τα κράτη-μέλη, από τις 19 Απριλίου 2011, καθώς είχαν προβληθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, η Λευκωσία ουδέποτε είχε ζητήσει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Άγκυρας για το εν λόγω ζήτημα, κάτι που έπραξε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ζητώντας τόσο τη λήψη πολιτικών μέτρων, όσο και την επιβολή στοχευμένων μέτρων, στα οποία παραμένει προσηλωμένος ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. 
  3. «Δίκαιη οριοθέτηση»… πλην Κύπρου: Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Άγκυρα αναμένεται να επαναλάβει προς την ΕΕ ότι προσανατολίζεται να προχωρήσει σε «δίκαιη οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και έχει διπλωματικές σχέσεις», θέση που διατύπωσε και στο Συμβούλιο Σύνδεσης στις 17 Μαρτίου 2019, θέτοντας ουσιαστικά «εκτός» την Κυπριακή Δημοκρατία. 
  4. Απόδοση ευθυνών στη Λευκωσία: Η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να επιχειρήσει απόδοση ευθυνών προς τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας όσα και ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να ανέφερε σε Ευρωπαίους συνομιλητές του, τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να αγνοούν τα “ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα” των Τουρκοκυπρίων, ενώ παραβιάζουν τα “δικαιώματα” της Τουρκίας στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα, τα οποία απορρέουν από το διεθνές δίκαιο»…

Το Κυπριακό
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχελί, η επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ ενδέχεται να αγγίξει και το Κυπριακό. Όπως έλεγαν έγκυροι κύκλοι, η Τουρκία ενδέχεται στο πλαίσιο αυτό να επαναλάβει τη γνωστή ρητορική για τις «ευθύνες» που όπως ισχυρίζεται «βαραίνουν» τη Λευκωσία. Με στόχο τη συγκρότηση ενός κατηγορητηρίου, τόσο για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, όσο και για το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή από ενδεχόμενες νομικές κυρώσεις για τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που η Άγκυρα επιχειρεί και μέσω παρεμβάσεων προς συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

18/03/2026 - 11:32μμ
Πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόλπο του Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό (φωτ. αρχείου: EPA/Gerardo Menoscal)
ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο από το 2028

13/03/2026 - 11:28μμ
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΥΠΡΟΣ

Βρετανία: Αναχώρησε για την Κύπρο το αντιτορπιλικό HMS Dragon

10/03/2026 - 8:02μμ
Κύπριοι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (φωτ.: EPA / Alex Mita)
ΚΥΠΡΟΣ

Σύλληψη στην Κύπρο για σχέδιο επιθέσεων της Χαμάς στην Ευρώπη – Ύποπτος για μεταφορά πυρομαχικών

10/03/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΥΠΡΟΣ

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

9/03/2026 - 11:07μμ
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

9/03/2026 - 3:56μμ
Από αριστερά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πάφο (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν-Χριστοδουλίδη στην Κύπρο – Οι ΗΠΑ αποσύρουν μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό από τη νότια Τουρκία

9/03/2026 - 2:14μμ
Τούρκος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα

9/03/2026 - 9:47πμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 20 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet / POOL)
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Μακρόν στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone – Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία

8/03/2026 - 1:27μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΚΥΠΡΟΣ

«Στα κόκκινα» η ανατολική Μεσόγειος: Πιθανή ανάπτυξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου

7/03/2026 - 8:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

22 λεπτά πριν

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com)

Τεχεράνη: Νεκρός και ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Ναϊνί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

2 ώρες πριν
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τηλεργασία και αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών για να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign