pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεθνές συνέδριο για τη Γενοκτονία: Κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν για το έγκλημα που συνεχίζεται έως σήμερα

6/12/2019 - 10:21πμ
Η ΠΟΕ για τον Ερντογάν και το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία κορυφώνει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και των Κούρδων και επιχειρεί να ορθώσει με αναίδεια το ανάστημά της έναντι των ΗΠΑ και ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσει απόψε στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας που συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και γνωστών Πόντιων επιχειρηματιών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής αυτού.

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δεν είναι τυχαία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕ, επιλέχθηκε αυτό το διάστημα για να δημιουργηθούν συνειρμοί, καθώς η 9η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος».

Το πρόγραμμα

Σήμερα, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα προβληθεί βίντεο για τον Ράφαελ Λέμκιν, τον Πολωνό νομικό εβραϊκής καταγωγής που με απίστευτο πολυετή αγώνα κατάφερε να καθιερώσει τον όρο «γενοκτονία» («genocide») διεθνώς. Η λέξη αυτή δεν υπήρχε στα παγκόσμια λεξικά. Επινόησε τη λέξη, ενώνοντας την ελληνική λέξη «γένος» με τη λατινική «cidere» που σημαίνει φόνος.

Στη συνέχεια ο δρ Νίκος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σεντ Λούις, θα μιλήσει για το έγκλημα της γενοκτονίας, την κοινωνία πολιτών και το ελληνικό καθήκον. Για την πολιτική διάσταση της γενοκτονίας και τη στρατηγική αναγνώρισης θα μιλήσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ο Alfred-Maurice De Zayas, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για την Προώθηση μιας Δημοκρατικής και Ισότιμης Διεθνούς Τάξης (2012-2018), θα αναφερθεί στην πρόληψη και την αποτροπή της γενοκτονίας και θα κάνει γενικές παρατηρήσεις για το έγκλημα. Θα ακολουθήσει η προβολή βίντεο με τίτλο «Είμαστε αυτοί που επέζησαν».

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 7 & την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις αίθουσες «Φάρος» και «Πύργος Βιβλίων», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα greekgenocide100.org.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

17/04/2026 - 7:47μμ
1950: Η θεατρική ομάδα της ΕΛΘ στη σκηνή του Ρεξ-Κοτοπούλη παρουσιάζει έργα του Φ. Κτενίδη (πηγή: efxinos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: «Ο χωρέτες» – Λίγα λόγια για τη σπαρταριστή κωμωδία του Φίλωνα Κτενίδη

17/04/2026 - 5:00μμ
Οι αυγομάχοι στις θέσεις τους, στον Άνω Άγιο Ιωάννη. 13 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατερίνη: Οι ποντιακές αυγομαχίες «ζωντάνεψαν» στον Άνω Άγιο Ιωάννη

17/04/2026 - 4:29μμ
Η Γιώτα Ιωακειμίδου βραβεύεται στα Υψηλάντεια 2026, Τετάρτη 15 Απριλίου (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΠΟΝΤΟΣ

Υψηλάντεια 2026: Πλήθος κόσμου στις πρώτες εκδηλώσεις – Παιδεία, ποντιακός γάμος και δυνατή συνέχεια το σαββατοκύριακο

17/04/2026 - 2:49μμ
Με την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, 16 Απριλίου 2026 (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Μανδρας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μάνδρα: Οι «Διόσκουροι» στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στη Νέα Ζωή

17/04/2026 - 1:37μμ
Παλαιότερο ανέβασμα του έργου του Δ. Νικοπολιτίδη από τους «Αργοναύτες» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Στο Κορδελιό ανοίγει σήμερα η αυλαία

17/04/2026 - 11:22πμ
Άποψη του χωριού Δερέταμ σήμερα, στον νομό Σεβάστειας (φωτ.: facebook.com/Ihsan.Tursunn)
ΠΟΝΤΟΣ

Δερέταμ: Το προπύργιο των Πόντιων μεταλλουργών στη Σεβάστεια

16/04/2026 - 8:50μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συγκροτήθηκε σε σώμα – Στο τιμόνι ο Νίκος Ζουρνατζίδης

16/04/2026 - 5:27μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Μουσείο Ποντίων Κατερίνης-Πιερίας: Ένα όραμα που γίνεται χρέος για τον ποντιακό ελληνισμό

16/04/2026 - 12:48μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026: Ιστορική στιγμή μνήμης και παρακαταθήκης για τον Ποντιακό Ελληνισμό

16/04/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασώστες ανασύρουν σορό νεαρής γυναίκας που εντοπίστηκε να επιπλέει στα νερά της Διώρυγας της Κορίνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βασίλης Ψωμάς)

Τραγωδία στον Ισθμό: Νεκρή 17χρονη στη Διώρυγα της Κορίνθου

21 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της έκθεσης

ΔΕΘ: Η 5η Συλλεκτική EXPO ανοίγει τις πύλες της – Σπάνια νομίσματα αλλά και vintage παιχνίδια θα κλέψουν την παράσταση

48 λεπτά πριν
Ψηφιδωτό της πρώιμης βυζαντινής περιόδου (πηγή: commons.wikimedia.org)

Καλαμαριά: Στους βυζαντινούς χρόνους στρέφει το ενδιαφέρον του το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

1 ώρα πριν
Εκτοπισμένοι πανηγυρίζουν μέσα στα οχήματά τους καθώς περιμένουν στην ουρά στη γέφυρα Κασμίγια, επιστρέφοντας στα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής κοντά στην Τύρο, σήμερα, στο νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)

Λίβανος: Οι πρόσφυγες πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τα ισοπεδωμένα σπίτια τους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αστυνομικός της Βουλής: Τέσσερις φορές ισόβια και επιπλέον κάθειρξη για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του

2 ώρες πριν
Οι πρωτοψάλτες Μιχαήλ-Άνθιμος Δήσσος και Φώτιος Κετσετζής με τον ιερέα του ναού π. Χρυσόστομο (φωτ.: Ράνια Παρούση)

Νέα Υόρκη: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στην ποντιακή διάλεκτο από τον πρωτοψάλτη Μιχαήλ-Άνθιμο Δήσσο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign