pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ζωή και η δράση του θρυλικού πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου

7/11/2019 - 10:03μμ
Η ζωή και η δράση του θρυλικού πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Ο Έλληνας πρέπει να είναι περήφανος, δυνατός, εργατικός, και να κρατάει το κεφάλι ψηλά στις αντιξοότητες της ζωής. Πάντα και λίγη “καλή τρέλα” δεν βλάπτει!», μας λέει η Αντιγόνη Καμπέρου, ανιψιά του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου, του Δημήτρη Καμπέρου, όταν την συναντήσαμε με την ευκαιρία της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας δίπλα από το αεροπλάνο-αντίγραφο του θρυλικού προγόνου της στο Πολεμικό Μουσείο.

Ιδιοφυής και παράτολμος, ο Καμπέρος ήταν ένας μετρ των ακροβατικών ελιγμών σε μια εποχή που το αεροπλάνο έμοιαζε περισσότερο μ’ ένα «συρματένιο πουλί».

Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912 μετατρέπει το αεροπλάνο του σε βομβαρδιστικό, επινοώντας ακόμα και την πρώτη βόμβα «ναπάλμ». Παρόλο που «η Αεροπορία ήταν σαν ένα στενό κοστούμι, σαν ένα δέρμα πάνω του», την εγκαταλείπει σε μια κρίσιμη στιγμή για να επιστρέψει ξανά σ’ αυτήν αργότερα και να μεγαλουργήσει. Ακόμα και η έλλειψη βενζίνης δεν τον αποθαρρύνει: Χρησιμοποιεί νέφτι για να πετάξει! Ξαναφεύγει όμως και πάλι, για να ξαναγυρίσει το 1932 ως διοικητής της Σχολής Αεροπορίας.

Ρομαντικός και πεισματάρης, δεν ικανοποιείται με τ’ όνομα της σχολής. Θέλει να το αλλάξει σε Σχολή Ικάρων, και δυο χρόνια αργότερα αποστρατεύεται μ’ ένα «αιφνιδιαστικό και εκθαμβωτικό φινάλε» που αρμόζει σ’ έναν Καμπέρο. Με το ξέσπασμα του Β΄ ΠΠ δίνει το «παρών» στην Αεροπορία. Τον θεωρούν όμως μεγάλο για να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Φορά την στολή του ξανά για τελευταία φορά.

Τώρα όμως είναι Κατοχή και οι Γερμανοί τού χτυπούν την πόρτα…

Κυρία Καμπέρου, είστε απόγονος του Δημήτρη Καμπέρου, του πρώτου Έλληνα στρατιωτικού αεροπόρου και θεμελιωτή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ποια είναι η συγγενική σχέση σας μαζί του;
Ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν θείος του πατέρα μου, δηλαδή ο πατέρας του Αναστάσιος και ο παππούς μου ήταν πρώτα ξαδέλφια.

Πρόσφατα εκδώσατε για δεύτερη φορά ένα βιβλίο για τη ζωή και τη δράση του, ξεκινώντας από την εποχή που ο νεαρός Καμπέρος ήταν μαθητής της Σχολής Ευελπίδων, στις αρχές του 20ού αιώνα, και στη συνέχεια πιλότος-θρύλος στους Βαλκανικούς Πολέμους, για να περάσετε στον Μεσοπόλεμο και αργότερα στην περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής. Τι σας ώθησε να γράψετε ένα τέτοιο βιβλίο και ποιος πραγματικά ήταν ο αεροπόρος Δημήτρης Καμπέρος;
Η πρώτη ήταν αυτοέκδοση το 2014 και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε φέτος στις αρχές του 2019. Από μικρή άκουγα για τα κατορθώματα του τρελοκαμπέρου από τον πατέρα μου, και αργότερα, ως ενήλικη, ήθελα να αναστήσω τον ξεχασμένο ήρωα της Αεροπορίας και να δώσω την ευκαιρία στους σημερινούς Έλληνες να μάθουν για μια πτυχή της ιστορίας μας που δεν είναι γνωστή.


Ο Μίμης Καμπέρος στο αεροπλάνο του, φωτογραφία του 1912 (πηγή: εφ. «Καθημερινή»)

Σε φωτογραφίες εποχής τον βλέπουμε να φορά δερμάτινα γάντια, κασκόλ, δερμάτινη κάσκα, καμία σχέση δηλαδή με στρατιωτική στολή. Του είχαν δώσει μάλιστα και το παρατσούκλι ο «τρελοκαμπέρος», μια έκφραση που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Γιατί;
Ήταν εκκεντρικός ως χαρακτήρας, και ήθελε να εντυπωσιάζει. Γι’ αυτόν το λόγο στις επιδείξεις του με το διπλάνο έκανε επικίνδυνους ελιγμούς και ο κόσμος από κάτω φώναζε «Θα πέσει και θα σκοτωθεί αυτός! Κάνει τρέλες! Πώς τον λένε; Καμπέρο. Ο τρελός ο Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος! Και έμεινε το προσωνύμιο «τρελοκαμπέρος».

Το 1911, μόλις οκτώ χρόνια από την πρώτη ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ στις ΗΠΑ, το υπουργείο Στρατιωτικών έστειλε τους πρώτους τρεις Έλληνες αξιωματικούς για να εκπαιδευτούν ως στρατιωτικοί πιλότοι στη Γαλλία. Ανάμεσά τους ήταν και ο υπολοχαγός του Πυροβολικού τότε Δημήτρης Καμπέρος. Δώστε μας το κλίμα της εποχής και πείτε μας κάποιες λεπτομέρειες από την εκπαίδευση και την παραμονή τους εκεί.
Στη Σχολή Φαρμάν έξω από το Παρίσι έκαναν την εκπαίδευσή τους οι Έλληνες αξιωματικοί, που σημειωτέον ήταν πολύ καλοί και επειδή ήθελαν να εντυπωσιάσουν τους συναδέλφους τους, έκαναν παράτολμα. Πετούσαν με ακατάλληλο καιρό ή ακόμη πετούσαν ξυστά από τα κτήρια της εκπαίδευσης έτσι ώστε αναγκάστηκαν οι Γάλλοι να τοποθετήσουν φωτάκια για να μην πέσουν πάνω στις εγκαταστάσεις οι εκπαιδευόμενοι Έλληνες χειριστές.

Εκτός από τον Καμπέρο εκπαιδεύτηκαν ο Μιχάλης Μουτούσης, ο Χρήστος Αδαμίδης και ο Πανούτσος Νοταράς.

Τον Απρίλιο του 1912 ο Καμπέρος επιστρέφει στην Ελλάδα σιδηροδρομικώς από τη Γαλλία, μαζί με δύο αεροπλάνα τύπου «Farman», που έφτασαν στον Πειραιά με πλοίο, αποσυναρμολογημένα σε δυο κούτες. Είναι η περίοδος μερικούς μήνες πριν από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων. Πείτε μας κυρία Καμπέρου για τη δράση του θείου σας εκείνο το διάστημα της ειρήνης, αλλά και για το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας που πέτυχε.
Ο Καμπέρος συναρμολογεί το διπλάνο και κάνει επιδείξεις στο Φάληρο, στο χώρο τού τότε Ζωολογικού Κήπου. Κάθε φορά συρρέει μια λαοθάλασσα για να τον θαυμάσει κι εκείνος την εντυπωσιάζει. Είναι σαν να λέμε ότι έρχεται σήμερα να προσγειωθεί διαστημόπλοιο στην Αθήνα! Η κοσμοσυρροή θα είναι μεγάλη – έτσι και τότε. Τον Μάιο του 1912 γίνονται τα βαφτίσια των τεσσάρων διπλάνων από τον διορατικό Βενιζέλο που πιστεύει στο νέο όπλο για την προάσπιση της πατρίδας μας. Ο Καμπέρος δεν περιορίζεται στη χρήση του ως διπλάνου αλλά τοποθετεί πλωτήρες και το μετατρέπει σε υδροπλάνο! Ο «Δαίδαλος» έχει διττή ιδιότητα: μια πετάει στον αέρα και μια σχίζει τη θάλασσα. Σε μια από τις πτήσεις του με το υδροπλάνο καταφέρνει ο «τρελοκαμπέρος» να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με αυτό στη διαδρομή Ύδρα-Φάληρο.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της συνέντευξης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Πιας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

20/09/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βουλιαγμένη: Έχασε τη ζωή του 82χρονος μετά από καβγά για μια ξαπλώστρα

20/09/2026 - 7:45μμ
Στιγμιότυπo από τον Eθνικό Kήπο, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Γεννήσεις στο κόκκινο: Φρενάρει η πτώση, αλλά το δημογραφικό δεν γυρίζει

20/09/2026 - 6:30μμ
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Χαλκιδική: Συλλυπητήρια στην οικογένεια του 17χρονου μαθητή που κατέρρευσε στο σχολείο στο Πευκοχώρι

20/09/2026 - 5:03μμ
Η είσοδος των ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βριλήσσια: 14χρονος κινδυνεύει να χάσει νεφρό μετά από επίθεση συμμαθητή του

20/09/2026 - 3:09μμ
Κόσμος παρίσταται στην πολιτική κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο «σ’ αγαπώ» στη Μαργαρίτα Παπανδρέου – Συγκίνηση στο Α’ Νεκροταφείο

20/09/2026 - 2:22μμ
Γιατρός (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί υπό ψηφιακό έλεγχο: Νέο app θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας

20/09/2026 - 1:12μμ
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών για την καταπολέμηση του ιού του δυτικού Νείλου, στο Παλαιό Φάληρο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Ήρθε για να μείνει» – Τι αλλάζει η κλιματική κρίση

20/09/2026 - 12:24μμ
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που κατέρρευσε έξω από το σχολείο του στο Πευκοχώρι

20/09/2026 - 12:11μμ
Ρώσος πολίτης ψηφίζει σε εκλογικό τμήμα στο Ποντόλσκ, έξω από τη Μόσχα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εκλογών για την Κρατική Δούμα (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσία: Κάλπες υπό τη σκιά της μαζικής επίθεσης με drones – Φαβορί το κόμμα Πούτιν

20/09/2026 - 10:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Το 5Χ5 ο Παναθηναϊκός – Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: xanthinews.gr)

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV