pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

4/11/2019 - 2:32μμ
Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έτος μεγάλων αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων προβλέπεται να είναι το 2020. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό των ακινήτων προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Πρώτα με την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και την τριετή αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέτρα που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται επίσης τα κίνητρα για όσους προχωρούν σε ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους οι οποίοι θα κερδίζουν έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στα ακίνητα τους.

Η δεύτερη φάση των αλλαγών θα κλιμακωθεί τον Μάιο του 2020. Τότε προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί η «άσκηση» που έχει αρχίσει να τρέχει το υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής αποτελεί το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι στο βαθμό που διαπιστωθεί από την άσκηση αυτήν νέος δημοσιονομικός χώρος για το 2020, θα υπάρξουν τα περιθώρια για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10%, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές στις οποίες θα είναι υψηλότερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την προσέγγιση των αντικειμενικών στις εμπορικές τιμές και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν στο επίπεδο των 400-500 ευρώ.

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο μέτωπο των ακινήτων προβλέπουν:

  • Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια: Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% ο οποίος επιβάλλεται σήμερα στην αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και στις πωλήσεις «μεταχειρισμένων» ακινήτων. Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα. Το μέτρο αγγίζει άμεσα περίπου 100.000 ακίνητα που παρέμειναν στα αζήτητα λόγω της κρίσης και της υψηλής φορολογία τους, αλλά και την αντιπαροχή η οποία αρχίζει να επιστρέφει στο χάρτη της κτηματαγοράς. Από τον ΦΠΑ θα γλιτώσουν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι σήμερα πληρώνουν φόρο 24% για τα ακίνητα που παίρνουν ως αντιπαροχή από τους κατασκευαστές.
  • Πάγωμα φόρου υπεραξίας: Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου. Στην πράξη ο φόρος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το 2013 που θεσμοθετήθηκε.
  • Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων: Από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν στην ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Το 40% της δαπάνης που αφορά στις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος.

  • Νέες αντικειμενικές αξίες: Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη πιάσει δουλειά η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό οι τιμές ζώνης θα ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, με τις υψηλότερες αυξήσεις να αναμένονται στις περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών παραμένει μεγάλη ακόμα και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή τον Ιούνιο του 2018. Η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών θα οδηγήσει και σε μειώσεις των τιμών ζώνης σε περιοχές όπου σήμερα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία κινούνται πάνω από τις εμπορικές αξίες.
  • Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές: Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών τιμών. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται σήμερα σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά εκτός αντικειμενικού συστήματος θα αυξηθούν
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ: Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της αναπροσαρμογής και επέκτασης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που σταθερά πληρώνουν τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία τους». Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Πολίτης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτά σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα

18/01/2026 - 8:38πμ
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

16/01/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

16/01/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

16/01/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

14/01/2026 - 11:49μμ
Το ελληνικών συμφερόντων «DELTA HARMONY» (φωτ: marinetraffic / Dimitris Alipasalis)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοια στον Εύξεινο Πόντο

13/01/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Σήμερα η πρεμιέρα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν – Ποιες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

12/01/2026 - 10:33πμ
Αγροτικό μπλόκο στην Ισπανία, ενάντια στη συμφωνία με τη Mercosur (φωτ.: EPA / David Borrat)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι αγρότες για Mercosur: Πούλησαν τη γεωργία για να ευνοήσουν την αυτοκινητοβιομηχανία

11/01/2026 - 2:19μμ
Στιγμιότυπο από εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στην Αθήνα (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειμερινές εκπτώσεις: Αρχίζουν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου

11/01/2026 - 11:45πμ
Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 63 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

10/01/2026 - 3:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

12 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026. (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Αγροτικό μέτωπο: Οι εκπρόσωποι των αγροτών κρατούν «μικρό καλάθι»

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Με γλέντι, μουσική και χορό η κοπή της βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: kalamaria24/ screenshot)

«Κάηκε» η Καλαμαριά για τα 100 χρόνια του Απόλλωνα – Με πυρσούς οι οπαδοί στο γήπεδο και την πλαζ Αρετσούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λακωνίας

2 ώρες πριν
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign