pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1940, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος εγκαινιάζει την Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, έργο Μικρασιατών προσφύγων

Τον ιερό ναό κοσμούν μοναδικά αριστουργήματα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής

27/10/2021 - 10:31πμ
(Φωτ.: neasmyrni.gr)

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αρχικά Μικρασιάτες πρόσφυγες έστησαν μια πρόχειρη ξύλινη παράγκα στη σημερινή Νέα Σμύρνη για να εξυπηρετούνται ίσα-ίσα οι λατρευτικές τους ανάγκες. Ωστόσο σιγά-σιγά ο ναός της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη πήρε σάρκα και οστά σε χώρο που παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο.

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1940, όταν ακόμα ήταν ημιτελής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, ένα 24ωρο πριν την κήρυξη του πολέμου.

«Όταν μετά την κατανυκτική ακολουθία της καθιερώσεως του ναού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών βγήκε από την Ωραία Πύλη για να μιλήσει στους πιστούς το πρόσωπό του φλογιζόταν απ’ όλη την αγωνία που είχε στην ψυχή του για τα γεγονότα που γνώριζε πως πλησιάζουν», γράφει ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Δ. Μαρμαρινός στη μονογραφία Η στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου έναντι των Γερμανών κατακτητών.

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Στον ναό που αποτελεί ορόσημο για τους Μικρασιάτες βρίσκονται σε περίοπτη θέση το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Ιερός Άμβωνας από το ναό του Αγίου Ιωάννη του «Επάνω Μαχαλά» της Σμύρνης, πανομοιότυπα των αντίστοιχων ξυλόγλυπτων κατασκευών που ιστορικού μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης που πυρπολήθηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα κειμήλια αυτά, που θεωρούνται αριστουργήματα της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, δόθηκαν στην Ελλάδα μετά από συμφωνία του Ελευθέριου Βενιζέλου με το τουρκικό κράτος.

Εκτός από τα διακοσμητικά στοιχεία αναπαριστούν πλήθος θεμάτων από την Αγία Γραφή και τη ζωή της Εκκλησίας. Τα ιερά κειμήλια χορηγήθηκαν στο ελληνικό κράτος, μετά από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με τη συγκατάθεση της τουρκικής ηγεσίας.

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Δεκαέξι χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή, το 1938, ο πατήρ Γροπέτης, τα βρήκε να στέκουν στη θέση τους, σωσμένα ως εκ θαύματος, απ’ το εκτεταμένο λαθρεμπόριο έργων τέχνης της Ορθοδοξίας. Πήρε άδεια απ’ τις τουρκικές Αρχές και κατάφερε να τα στείλει –μέσω Μυτιλήνης– στην Αθήνα. Στην Αθήνα πια αποφασίστηκε να μην δοθούν ούτε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ούτε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, αλλά στην Αγία Φωτεινή, ως ιστορική συνέχεια της Μητρόπολης της Σμύρνης.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944, φτάνουν τα κιβώτια στην Ελλάδα. Τα έξοδα μεταφοράς τους κάλυψε ο Μικρασιάτης Ηλίας Κοκκώνης.

Σύμφωνα με τον βυζαντινολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο, η πρώτη τοποθέτηση δεν ήταν επιτυχής κι έτσι πραγματοποιήθηκε έρανος που απέφερε 10.000 δολάρια για τη δεύτερη τοποθέτησή τους.

Τα έργα έχουν κατασκευαστεί κατά τον 19ο αιώνα, από τα χέρια του ίδιου, σπουδαίου, πλην άγνωστου σήμερα τεχνίτη, ο οποίος συνδύασε την ελληνική παράδοση με το δυτικό μπαρόκ.

Το 1996 ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο των 33 μέτρων, πανομοιότυπο με αυτό του Ναού στην Σμύρνη. 

Το περίφημο καμπαναριό, το υψηλότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Ελληνικής Ορθοδοξίας, ανατινάχτηκε από τους Τούρκους, τον μοιραίο Αύγουστο του 1922.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης πανηγυρίζει την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ανήμερα της γιορτής της μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, πολιούχου της Νέας Σμύρνης. Επίσης, με ευλάβεια γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου η μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης και την Κυριακή προ της Υψώσεων η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

  • Με πληροφορίες από www.imns.gr και http://enosivourlioton.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φρανκλίνος Ρούζβελτ το 1933 (πηγή: ndla.no)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

5 Απριλίου 1933: Η μεγάλη δήμευση – Όταν οι πολίτες των ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τον χρυσό τους

5/04/2026 - 5:38μμ
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος στο αεροσκάφος του (πηγή: «Ιστορία Πολεμικής Αεροπορίας: Βαλκανικοί Πόλεμοι». Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 1913: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, η πρώτη θυσία της Πολεμικής Αεροπορίας

4/04/2026 - 6:02μμ
Δεξιά η Σοφία Ιατρίδου. Τα χαρακτικά είναι από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής»
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σωτηρία Ιατρίδου: Το αστέρι του μουσικού θεάτρου που πέθανε και αναστήθηκε

4/04/2026 - 1:07μμ
4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ κατακτά την Ευρώπη
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Απριλίου 1968: Η ΑΕΚ στην κορυφή της Ευρώπης

4/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: Facebook/Ρένα Κουμιώτη Official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια χωρίς τη Ρένα Κουμιώτη – Η φωνή που γεννήθηκε από την προσφυγιά και σίγησε από τον πόνο

3/04/2026 - 4:55μμ
Χαρακτική προσωπογραφία του Γεωργίου Τραπεζούντιου περ. 1597–1600 (φωτ.: Wikimedia Commons, public domain/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portret_van_Georg_Trapezuntius,_RP-P-1909-4357.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Τραπεζούντιος: Ο λόγιος που επιχείρησε να ανασχηματίσει τον κόσμο μετά την Άλωση

3/04/2026 - 11:20πμ
Η αίτηση των τυπογράφων και άλλα ανάλογα αιτήματα βρίσκονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο αρχείο του Μινιστέριου Οικονομίας (πηγή: ΓΑΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δώρο Πάσχα: Το αίτημα του 1822 για παπούτσια και τζουράπια

1/04/2026 - 6:47μμ
Ο Νίκος Τζόγιας ως Ολυμπιάδης σε πρόβα για την παράσταση «Ο υπάλληλος», του 1977 (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Τζόγιας: Ο σπουδαίος «εργάτης του θεάτρου» και η ζωή του

1/04/2026 - 5:56μμ
Ο αρχηγός Διγενής με την αντάρτικη ομάδα του στον Κύκκο (πηγή: eoka.org.cy)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

71 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ – Οι ήρωες, η θυσία και το ανεκπλήρωτο όραμα

1/04/2026 - 1:08μμ
(Φωτ. www.celinedionweb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σελίν Ντιόν: Η ζωή, τα ρεκόρ, η απώλεια του Ρενέ και η σπάνια ασθένεια που δεν μπόρεσε να τη σταματήσει

30/03/2026 - 3:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: «Διπλό» τίτλου στο Φάληρο και στο +5 η ΑΕΚ – Όλα μηδέν στην Τούμπα

29 λεπτά πριν
Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Καφαλογιάννης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτούνται από τη βουλευτική ασυλία Τσιάρας και Κεφαλογιάννης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Κύπρος-Πόντος: «Τα βιώματα, οι πόθοι και οι αγώνες μας είναι κοινοί» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση για τους εθνομάρτυρες Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νίκο Καπετανίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γλυφάδα: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο, μαχαίρι και σφυρί

2 ώρες πριν

Μικρασιατικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»: Προ των πυλών το 66ο «Κεσκέκι»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας Σερβίας)

Σερβία-Ουγγαρία: Εξελίξεις στο θέμα των εκρηκτικών στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign