pontosnews.gr
Τρίτη, 30/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1940, ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος εγκαινιάζει την Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, έργο Μικρασιατών προσφύγων

Τον ιερό ναό κοσμούν μοναδικά αριστουργήματα εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής

27/10/2021 - 10:31πμ
(Φωτ.: neasmyrni.gr)

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αρχικά Μικρασιάτες πρόσφυγες έστησαν μια πρόχειρη ξύλινη παράγκα στη σημερινή Νέα Σμύρνη για να εξυπηρετούνται ίσα-ίσα οι λατρευτικές τους ανάγκες. Ωστόσο σιγά-σιγά ο ναός της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη πήρε σάρκα και οστά σε χώρο που παραχώρησε το ελληνικό δημόσιο.

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 1940, όταν ακόμα ήταν ημιτελής από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο, ένα 24ωρο πριν την κήρυξη του πολέμου.

«Όταν μετά την κατανυκτική ακολουθία της καθιερώσεως του ναού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών βγήκε από την Ωραία Πύλη για να μιλήσει στους πιστούς το πρόσωπό του φλογιζόταν απ’ όλη την αγωνία που είχε στην ψυχή του για τα γεγονότα που γνώριζε πως πλησιάζουν», γράφει ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Δ. Μαρμαρινός στη μονογραφία Η στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου έναντι των Γερμανών κατακτητών.

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Στον ναό που αποτελεί ορόσημο για τους Μικρασιάτες βρίσκονται σε περίοπτη θέση το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ο Δεσποτικός Θρόνος και ο Ιερός Άμβωνας από το ναό του Αγίου Ιωάννη του «Επάνω Μαχαλά» της Σμύρνης, πανομοιότυπα των αντίστοιχων ξυλόγλυπτων κατασκευών που ιστορικού μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης που πυρπολήθηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα κειμήλια αυτά, που θεωρούνται αριστουργήματα της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, δόθηκαν στην Ελλάδα μετά από συμφωνία του Ελευθέριου Βενιζέλου με το τουρκικό κράτος.

Εκτός από τα διακοσμητικά στοιχεία αναπαριστούν πλήθος θεμάτων από την Αγία Γραφή και τη ζωή της Εκκλησίας. Τα ιερά κειμήλια χορηγήθηκαν στο ελληνικό κράτος, μετά από ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με τη συγκατάθεση της τουρκικής ηγεσίας.

(Φωτ.: neasmyrni.gr)

Δεκαέξι χρόνια μετά τη μεγάλη καταστροφή, το 1938, ο πατήρ Γροπέτης, τα βρήκε να στέκουν στη θέση τους, σωσμένα ως εκ θαύματος, απ’ το εκτεταμένο λαθρεμπόριο έργων τέχνης της Ορθοδοξίας. Πήρε άδεια απ’ τις τουρκικές Αρχές και κατάφερε να τα στείλει –μέσω Μυτιλήνης– στην Αθήνα. Στην Αθήνα πια αποφασίστηκε να μην δοθούν ούτε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ούτε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, αλλά στην Αγία Φωτεινή, ως ιστορική συνέχεια της Μητρόπολης της Σμύρνης.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1944, φτάνουν τα κιβώτια στην Ελλάδα. Τα έξοδα μεταφοράς τους κάλυψε ο Μικρασιάτης Ηλίας Κοκκώνης.

Σύμφωνα με τον βυζαντινολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο, η πρώτη τοποθέτηση δεν ήταν επιτυχής κι έτσι πραγματοποιήθηκε έρανος που απέφερε 10.000 δολάρια για τη δεύτερη τοποθέτησή τους.

Τα έργα έχουν κατασκευαστεί κατά τον 19ο αιώνα, από τα χέρια του ίδιου, σπουδαίου, πλην άγνωστου σήμερα τεχνίτη, ο οποίος συνδύασε την ελληνική παράδοση με το δυτικό μπαρόκ.

Το 1996 ανεγέρθηκε το κωδωνοστάσιο των 33 μέτρων, πανομοιότυπο με αυτό του Ναού στην Σμύρνη. 

Το περίφημο καμπαναριό, το υψηλότερο και επιβλητικότερο μνημείο της Ελληνικής Ορθοδοξίας, ανατινάχτηκε από τους Τούρκους, τον μοιραίο Αύγουστο του 1922.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης πανηγυρίζει την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ανήμερα της γιορτής της μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, πολιούχου της Νέας Σμύρνης. Επίσης, με ευλάβεια γιορτάζεται στις 23 Φεβρουαρίου η μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης και την Κυριακή προ της Υψώσεων η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

  • Με πληροφορίες από www.imns.gr και http://enosivourlioton.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το 1987, στην εκπομπή «Καλλιτεχνικό καφενείο» (φωτ.: ERT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλσα Βεργή: Η (ξεχασμένη) πρωταγωνίστρια της σκηνής και η ζωή της

25/06/2026 - 5:46μμ
Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

25/06/2026 - 12:18μμ
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

22/06/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

21/06/2026 - 3:35μμ
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

20/06/2026 - 11:39πμ
Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Καταγγέλει πολιτισμική καπηλεία και «εκτουρκισμό» των ποντιακών χορών – «Κακοστημένο θέατρο» με ρεκόρ Γκίνες

2 ώρες πριν
O Πρωτοπρεσβύτερος του προσκυνήματος των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο, στη Λέσβο, Ευστράτιος Δήσσος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Λέσβος: Νεκρός ο παπα-Στρατής, ιερέας του προσκυνήματος των Ταξιαρχών στο Μανταμάδο

3 ώρες πριν
Άνθρωποι παραλαμβάνουν τις σορούς συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς, σε λιμάνι της Λα Γουάιρα στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/Henry Chirinos ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΟΗΕ στέλνει 10.000 νεκρόσακους – Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.700

3 ώρες πριν
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

4 ώρες πριν
(Πηγή εικόνων: youtube.com/@ΕφημερίδαΜακεδονία-κ4λ/shorts)

Φωτιά στο Πανόραμα: Διακοπή ρεύματος και εγκλωβισμοί σε ασανσέρ από καμένη κολώνα της ΔΕΗ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Ο Μαρτινέλι έστειλε τη Βραζιλία στους «16»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign