pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 18 Νοεμβρίου 1940 εθελοντές-κομάντος καταλαμβάνουν το Αγαθονήσι

Επικεφαλής ήταν ο χειρουργός Βάσος Βεργής

18/11/2022 - 1:48μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα περιστατικό που σήμερα δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό, αν και την εποχή που διαδραματίστηκε πήρε αρκετή έκταση στον Τύπο, συνέβη λίγες μέρες μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Ενώ οι μάχες στις οροσειρές της Πίνδου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου 1940 μια μικρή ομάδα «κομάντος» έκανε απόβαση στο Αγαθονήσι που βρισκόταν, όπως όλα τα Δωδεκάνησα, υπό ιταλική κατοχή από το 1912. Επικεφαλής της ομάδας, εμπνευστής και χρηματοδότης του εγχειρήματος ήταν ένας χειρουργός από την Κάρπαθο που διατηρούσε κλινική στην Αθήνα, ο Βάσος Βεργής.

Με 18 «εθελοντές-κομάντος» ο γιατρός ξεκίνησε με ένα καΐκι από τη Σάμο και τα ξημερώματα έφτασε στο Αγαθονήσι.

Η ομάδα απαρτιζόταν κυρίως από κατοίκους της Σάμου και της Καρπάθου. Στο νησί βρισκόταν σταθμός χωροφυλακής με επτά καραμπινιέρους και ομάδα 10-15 καταδρομέων που αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση.

Η ομάδα των Ελλήνων ύστερα από σύντομη μάχη κατέλαβε το νησί συλλαμβάνοντας όλους τους Ιταλούς (στη μάχη σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες). Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής –το θέμα καλύφθηκε εκτενώς στις αθηναϊκές εφημερίδες–, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ίδιος ο Βάσος Βεργής που μιλούσε άπταιστα ιταλικά ενημέρωσε τους Ιταλούς από τον ασύρματο για την επίθεση στο νησί.

Το υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας, με ανακοινωθέν, ενημερώνει για το περιστατικό στις 18 Δεκεμβρίου: «Έλλην, Δωδεκανήσιος, διαμένων και εργαζόμενος εις ελευθέραν Ελλάδα, την νύκτα της 17ης προς την 18ην Νοεμβρίου, επικεφαλής συμπατριωτών του και άλλων, απέπλευσαν εκ τινος ελληνικού όρμου διά βενζινοπλοίου και απεβιβάσθησαν εις νησίδα τινά της Δωδεκανήσου.

»Η ομάς αύτη επετέθη κατά του ιταλικού φυλακίου καραμπινιέρων, του οποίου ηχμαλώτισε τον σταθμάρχην και τρεις καραμπινιέρους, μετά του οπλισμού των. Εν συνεχεία επετέθη κατά του ναυτικού φυλακίου της ιδίας νησίδος με αποτέλεσμα τον φόνον τριών, εν οις και του επικεφαλής βαθμοφόρου. Οι επιδραμόντες επέστρεψαν πάντες, μετά των τεσσάρων αιχμαλώτων και του οπλισμού των, εις τον όρμον εκ του οποίου απέπλευσαν».

Το καΐκι με τους «κομάντος» σήκωσε τουρκική σημαία για να μην εντοπιστεί από τα ιταλικά αεροπλάνα και κατέφυγε στη Σάμο. Ως αντίποινα οι Ιταλοί βομβάρδισαν το Αγαθονήσι και στη συνέχεια όταν κατάλαβαν τι είχε συμβεί βομβάρδισαν και το Βαθύ της Σάμου.

Η κίνηση του Βάσου Βεργή στην αρχή αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και δισταγμό από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ήταν όμως τέτοια η αποδοχή από το λαό που γρήγορα ο Ιωάννης Μεταξάς άλλαξε στάση και παρασημοφόρησε την ομάδα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα απένειμε τιμητικά τη θέση του ταγματάρχη του ελληνικού στρατού στον γιατρό.

Μετά την επιχείρηση στο Αγαθονήσι ο 60χρονος τότε χειρουργός διέφυγε στο εξωτερικό μιας και οι Ιταλοί τον αναζητούσαν. Επέστρεψε στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση και πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων της εποχής
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Ψωμί, παιδεία, και όχι επαιτεία»: Σαν σήμερα, το 1976, κορυφώθηκε η Εξέγερση των Τυφλών

2/05/2026 - 3:57μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Γιατί ο μεγαλύτερος εφευρέτης του κόσμου πέθανε θεωρώντας εαυτόν αποτυχημένο

2/05/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταμάτης Γαρδέλης: Το «τσακάλι» των 80s –και όχι μόνο– έχει γενέθλια

1/05/2026 - 7:21μμ
Το όνομα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στο μνημείο των εκτελεσθέντων της Καισαριανής, στο Σκοπευτήριο (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Σουκατζίδης της Καισαριανής, ο Ψαθάς της αφήγησης – Ένας Μικρασιάτης, ένας Πόντιος, μια Πρωτομαγιά

1/05/2026 - 4:32μμ
Ο Σάκης Τανιμανίδης σε παρουσίαση εκδήλωσης στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σάκης Τανιμανίδης: Γύρισε όλη τη γη αλλά ένα ταξίδι ξεχώρισε! Αυτό στις ρίζες του, στον Πόντο – Τα γενέθλια, η Μπόμπα και οι δίδυμες κόρες του

30/04/2026 - 10:14πμ
Οι Ναζί στην Αθήνα. Από το ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

27 Απριλίου 1941: Η μέρα που οι Ναζί μπήκαν στην Αθήνα

27/04/2026 - 4:15μμ
Χειροχρωματισμένη λιθογραφία, κληροδότημα της Adele S. Colgate, 1962 (φωτ.: metmuseum.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Γουίλκς Μπουθ: Σαν σήμερα έπεφτε νεκρός ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ – Ο πυροβολισμός στο θέατρο Φορντ και η τραγική ειρωνεία της μοίρας

26/04/2026 - 9:12μμ
(Φωτ.: aek.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε το 1941 ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης

24/04/2026 - 1:20μμ
Κτισμένος στη ρίζα του λόφου της Ακροπόλεως, ακριβώς κάτω από τα επιβλητικά βυζαντινά τείχη, ήταν ο Άγιος Γεωργιος Κουρτζιάς στην Τραπεζούντα (πηγή: www.eskiturkiye.net/tag/trabzon)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Γεώργιος Κουρτζιάς: Το «κάστρο της πίστης» κάτω από τα τείχη της Τραπεζούντας

23/04/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.lifo.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λογοκρισία: Όταν η χούντα πετσόκοβε το ελληνικό τραγούδι – Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

21/04/2026 - 4:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η νέα γενιά του «Ξενιτέα» στην εκδήλωση μνήμης του 2025 (φωτ.: Facebook / Ξενητέας Ντίσελντορφ)

107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: Εκδήλωση μνήμης στο Ντίσελντορφ

7 λεπτά πριν
Ο Άλεξ Ζανάρντι πανηγυρίζει με το χρυσό μετάλλιο μετά τη νίκη του στην ατομική χρονομέτρηση H4 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, 5 Σεπτεμβρίου 2012 (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Άλεξ Ζανάρντι: Πέθανε ο θρύλος της F1 που έγινε Παραολυμπιονίκης και σύμβολο ζωής

30 λεπτά πριν
Σκάφος του Λιμενικού (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές: 131 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε Σάμο και Κρήτη, τρεις συλλήψεις διακινητών

55 λεπτά πριν
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

1 ώρα πριν
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign