Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες πήρε προβάδισμα 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του κυριότερου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με το 98% των ψήφων καταμετρημένο. Η διαφορά των δύο διεκδικητών της προεδρίας είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο χρειάζεται είτε την απόλυτη πλειοψηφία –το 50% συν μία επί των εγκύρων– ή να συγκεντρώσει πάνω από το 40% και να έχει διαφορά 10 μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.
Με την καταμέτρηση (η βραδύτητα της οποίας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση) να έχει φθάσει το 98%, ο Μοράλες εξασφαλίζει 46,76% των ψήφων, ή ακριβώς 10 μονάδες διαφορά από τον Μέσα, αποτέλεσμα που επιτρέπει να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 15 Δεκεμβρίου.
Χθες η χώρα των Άνδεων παρέλυσε καθώς οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές κινητοποιήσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νοθεύει το αποτέλεσμα. Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, που κυβερνά σχεδόν 14 χρόνια, κατηγόρησε με τη σειρά του την αντιπολίτευση ότι θέλει να προχωρήσει σε πραξικόπημα.
Ο Αντόνιο Κόστας, αντιπρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, παραιτήθηκε προχθές επικρίνοντας τις αποφάσεις του οργάνου αυτού για την καταμέτρηση.
Πάντως χθες δήλωσε ότι δεν υπέστη την παραμικρή πολιτική πίεση από καμιά πλευρά.
![]()
(Φωτ.: EPA / Juan Carlos Torrejón)
Ο 66χρονος Κάρλος Μέσα κάλεσε χθες τους υποστηρικτές του σε «κινητοποιήσεις επ’ αόριστον» για την υπεράσπιση της λαϊκής ψήφου. Ο Μέσα κατηγορεί την κυβέρνηση πως νοθεύει το αποτέλεσμα διότι φοβάται πως θα χάσει στον δεύτερο γύρο.
Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν το βράδυ στη Λα Πας και αλλού, ενώ πυρπολήθηκαν κτήρια της εκλογικής επιτροπής στη Σάντα Κρους (ανατολικά), προπύργιο της αντιπολίτευσης και ατμομηχανή της οικονομίας, και στην Μπένι (βόρεια). Άλλα τρία κτήρια της εκλογικής επιτροπής έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων από την Κυριακή.
«Η Βολιβία δεν είναι Βενεζουέλα», έγραφε ένα σύνθημα σε τοίχο στη Σάντα Κρους, όπου άρχισε η απεργία το βράδυ της Τρίτης. Επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοράλες και του Μέσα, και υπήρξαν δύο τραυματίες.
![]()
(Φωτ.: EPA / Juan Carlos Torrejón)
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκρινε χθες πως ο Μοράλες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε καθαρά ακόμα κι αν εξασφαλίσει διαφορά 10 μονάδων, και ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος. Αποδέχθηκε εξάλλου την πρόσκληση της διπλωματίας της Βολιβίας να στείλει τεχνική αποστολή για να επαληθεύσει την καταμέτρηση.
Διάφορες ξένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, καθώς και η ΕΕ, εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μοράλες, πολιτικό του σύμμαχο, καταγγέλλοντας επίσης το «προαναγγελθέν πραξικόπημα» της αντιπολίτευσης.
![]()
Αντόνιο Μέσα (φωτ.: EPA / Luis Angel Reglero)
Ο Μοράλες κάλεσε τους υποστηρικτές του, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, στις επαρχίες, να τον βοηθήσουν να «υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δηλώνοντας βέβαιος ότι όταν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, θα επιβεβαιωθεί πως κέρδισε από τον πρώτο γύρο.
«Οι νίκες μας οφείλονταν πάντα στις ψήφους από τις αγροτικές περιοχές, από τα κινήματα των αυτοχθόνων», εξήγησε ο πρόεδρος, δεσμευόμενος να σεβαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
















