pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ΚΑΣ για τα αρχαία στις Σκουριές Χαλκιδικής

23/10/2019 - 2:49μμ
Το ΚΑΣ για τα αρχαία στις Σκουριές Χαλκιδικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να μην διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση Σκουριές της Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (με μια αρνητική ψήφο) τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Από τις αρχαιότητες που θα αποσπαστούν, οι καλύτερα διατηρημένες –τα κατάλοιπα κτηρίου και μια λιθόστρωτη επιφάνεια– θα μεταφερθούν στη θέση Κόνιαρη, ένα χιλιόμετρο περίπου από τις Σκουριές, όπου, σύμφωνα με τον όρο που συνόδευσε τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία για την ανάδειξή τους.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων στις Σκουριές, που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτηρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα όπως ακροφύσια φυσερών τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας θησαυρός 12 νομισμάτων.

Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτήριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Το θέμα χτες βράδυ στο ΚΑΣ συζητήθηκε εξ αναβολής. Έχει αναβληθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2015 επειδή εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή –την τελευταία φορά– έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και ανάδειξη του κτηρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, κατά την οποία διαβάστηκε και σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας (είχαν ζητήσει παράσταση), σήμερα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες, ενώ η όποια εκκρεμότητα της εταιρείας με το ΣτΕ έχει να κάνει με άλλη περιοχή και όχι για τη συγκεκριμένη χρήση.

Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν το θέμα της διατήρησης ή μη των πενιχρών αν και –για πολλούς– αντιπροσωπευτικών για τις μεταλλευτικές εργασίες της Αρχαιότητας καταλοίπων. Το σύνολο σχεδόν των μελών τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και μεταφοράς των δύο εξ αυτών (κατάλοιπα κτηρίου και λιθόστρωτου) σε μια περιοχή όπου με την κατάλληλη ανάδειξη να μπορούν δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.

Το μέλος που μειοψήφησε μίλησε για ταπεινά και ευτελή αρχαία, που όμως είναι σπουδαία γιατί δίνουν τη μαρτυρία μιας δραστηριότητας την οποία ελάχιστες φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε.

Σημειώνεται ότι αιτήματα για αναβολή του θέματος υπήρξαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης καθώς και από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκπρόσωποι του οποίου παρέστησαν στη συνεδρίαση για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σημασίας τους, αλλά και του ενιαίου συνόλου που δημιουργούν με το φυσικό τοπίο, καθώς και με το ευρύτερο δίκτυο θέσεων όπως τα αρχαία Στάγειρα και η αρχαία Άκανθος. Αναβολή ζήτησε επίσης η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα –που επίσης παρέστη– γιατί, όπως είπε, οι Σκουριές είναι από τα σημαντικότερα μεταλλευτικά κέντρα του αρχαιοελληνικού κόσμου, ενώ η περιοχή δεν έχει διερευνηθεί ανασκαφικά σε βάθος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: Η επίσκεψη στα Μετέωρα και η ιδιωτική συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ

16/08/2026 - 7:57μμ
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

16/08/2026 - 1:14μμ
(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)

Ποντιακά και λαϊκά στο γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος στη Χαλκιδική

43 λεπτά πριν
Το Ηρώο στο πάρκο Κερασούντος (φωτ.: facebook)

Ο Δήμος Καλαμαριάς τιμά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

1 ώρα πριν
Το επίμαχο λεωφορείο (φωτ.: astynomia.gr)

Συνελήφθη η 48χρονη οδηγός λεωφορείου που έκανε επικίνδυνη αναστροφή στην Αθηνών-Σουνίου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: By Huhu Uet / commons.wikimedia.org

Σίφνος: Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πτώση του ελικοπτέρου με τρεις νεκρούς – Ποιες εκδοχές εξετάζονται

2 ώρες πριν
Ο Γιώργος Συμεωνίδης ένστολος πριν ξεσπάσουν τα γεγονότα. Είναι η μοναδική φωτογραφία που έχει από εκείνα τα χρόνια (πηγή: rodiaki.gr)

Μαρτυρία του Γιώργου Συμεωνίδη για το 1974: «Η τύχη η δική μου ήταν καλή και έζησα»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV