pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το ΚΑΣ για τα αρχαία στις Σκουριές Χαλκιδικής

23/10/2019 - 2:49μμ
Το ΚΑΣ για τα αρχαία στις Σκουριές Χαλκιδικής
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να μην διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση Σκουριές της Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία (με μια αρνητική ψήφο) τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Από τις αρχαιότητες που θα αποσπαστούν, οι καλύτερα διατηρημένες –τα κατάλοιπα κτηρίου και μια λιθόστρωτη επιφάνεια– θα μεταφερθούν στη θέση Κόνιαρη, ένα χιλιόμετρο περίπου από τις Σκουριές, όπου, σύμφωνα με τον όρο που συνόδευσε τη γνωμοδότηση, θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρεία για την ανάδειξή τους.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων στις Σκουριές, που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτηρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα όπως ακροφύσια φυσερών τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας θησαυρός 12 νομισμάτων.

Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτήριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Το θέμα χτες βράδυ στο ΚΑΣ συζητήθηκε εξ αναβολής. Έχει αναβληθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2015 επειδή εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή –την τελευταία φορά– έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία. Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και ανάδειξη του κτηρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, κατά την οποία διαβάστηκε και σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι της εταιρείας (είχαν ζητήσει παράσταση), σήμερα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες, ενώ η όποια εκκρεμότητα της εταιρείας με το ΣτΕ έχει να κάνει με άλλη περιοχή και όχι για τη συγκεκριμένη χρήση.

Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν το θέμα της διατήρησης ή μη των πενιχρών αν και –για πολλούς– αντιπροσωπευτικών για τις μεταλλευτικές εργασίες της Αρχαιότητας καταλοίπων. Το σύνολο σχεδόν των μελών τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και μεταφοράς των δύο εξ αυτών (κατάλοιπα κτηρίου και λιθόστρωτου) σε μια περιοχή όπου με την κατάλληλη ανάδειξη να μπορούν δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.

Το μέλος που μειοψήφησε μίλησε για ταπεινά και ευτελή αρχαία, που όμως είναι σπουδαία γιατί δίνουν τη μαρτυρία μιας δραστηριότητας την οποία ελάχιστες φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε.

Σημειώνεται ότι αιτήματα για αναβολή του θέματος υπήρξαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης καθώς και από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), εκπρόσωποι του οποίου παρέστησαν στη συνεδρίαση για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, οι αρχαιότητες πρέπει να διατηρηθούν λόγω της σημασίας τους, αλλά και του ενιαίου συνόλου που δημιουργούν με το φυσικό τοπίο, καθώς και με το ευρύτερο δίκτυο θέσεων όπως τα αρχαία Στάγειρα και η αρχαία Άκανθος. Αναβολή ζήτησε επίσης η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα –που επίσης παρέστη– γιατί, όπως είπε, οι Σκουριές είναι από τα σημαντικότερα μεταλλευτικά κέντρα του αρχαιοελληνικού κόσμου, ενώ η περιοχή δεν έχει διερευνηθεί ανασκαφικά σε βάθος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

14/05/2026 - 1:57μμ
Από την ισπανική σειρά «La cansion»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Η νίκη-σκάνδαλο της Ισπανίας το 1968, που έγινε ντοκιμαντέρ και σειρά

13/05/2026 - 9:48μμ
Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

13/05/2026 - 12:34πμ
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

12/05/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: eurovisionert/instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Θετικές εντυπώσεις για τον Akyla στην τελική πρόβα – Απόψε η μάχη του πρώτου ημιτελικού

12/05/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π.Γ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διδυμότειχο: Ένα δέντρο στην κορυφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

11/05/2026 - 5:50μμ
Ελένη Ζαφειρίου και Τζένη Καρέζη, στο «Τζένη-Τζένη». Η πρώτη ενσάρκωνε συχνά το ρόλο της μάνας (πηγή: Φίνος Φιλμ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή της μητέρας 2026: Οι μαμάδες του ελληνικού κινηματογράφου, της Φίνος Φιλμ

10/05/2026 - 12:40μμ
Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

10/05/2026 - 12:07πμ
Στο φετινό «This is Athens Festival» συμμετέχει και η Allwyn, με πολλές εκπλήξεις για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε γωνιά της Αθήνας σε festival mode όλο τον Μάιο – To «This is Athens Festival» επέστρεψε

8/05/2026 - 8:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

6/05/2026 - 11:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την αφίσα της αθλητικής δράσης

22ος Δρόμος Θυσίας: Πάνω από 400 δρομείς τιμούν την Ιστορία της Νάουσας

11 λεπτά πριν
(Πηγή: glomex.com)

Καταδικάστηκαν οι γονείς των έξι παιδιών στο Περιστέρι: 16 μήνες με αναστολή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

36 λεπτά πριν
Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Εθνικό Λαχείο: Στις 20 Μαΐου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας έκδοσης

1 ώρα πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ''Τραντέλλενες'')

Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

1 ώρα πριν
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

«Θα βρούμε καύσιμα για το καλοκαίρι;» – Τι λένε αεροπορικές και ειδικοί για την κρίση στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign