pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή αλλά δεν θα προσβάλω το εθνόσημο

23/10/2019 - 7:55πμ
Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή αλλά δεν θα προσβάλω το εθνόσημο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για το περιστατικό με την ταινία Τζόκερ, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και των Τιράνων, τις προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στην εποχή της αβεβαιότητας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «κυβερνώντες σε εποχές ακυβερνησίας», ενώ στάθηκε απέναντι στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον εθνικισμό.

«Ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων» και διαμορφώθηκε μια «παρωδία» που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο περιστατικό με την ταινία «Τζόκερ».

«Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επιχείρημα ότι οι ανήλικοι που έχουν δεδομένα στο κινητό τους μπορούν να βλέπουν διάφορα, απάντησε ότι η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα. «Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό «ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόσο ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας».

«Δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική Σκοπίων και Τιράνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στο δείπνο του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Γρ. Τύπου Πρωθ./ Δ. Παπαμήτσος)

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων όχι μόνο γιατί αυτό μετατρέπει την προοπτική σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και γιατί είναι δημοκρατικός μοχλός πίεσης για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας και για την επίλυση των διμερών μας θεμάτων», είπε ο πρωθυπουργός. Εξακολουθώ να πιστεύω,  «ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας. Την καταψήφισα προειδοποιώντας, όμως, τίμια τους Έλληνες τι συνεπαγόταν η υπογραφή της. Όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω κι αν κάτω από αυτό άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους. Ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες. Χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση θα παρακολουθούμε στενά τις υποχρεώσεις των γειτόνων μας, την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους. Και προφανώς την επίλυση των εκκρεμοτήτων με πρώτη αυτή της προστασίας των μακεδονικών προϊόντων. Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός».

Σχετικά με την Αλβανία έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της

«Όπως με όλους έτσι και με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος και η επίλυση της ΑΟΖ του Ιονίου», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας, που είναι οι εξής:

  1. Πολιτική σταθερότητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριο να φανταστεί τι θα ζούσε η χώρα σήμερα αν με τα ίδια ποσοστά των κομμάτων ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. «Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα», είπε.
  2. Ικανό επιτελείο.
  3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του λειτουργεί σαν «κυβέρνηση Α.Ε.» και σημείωσε πως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη.
  4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητος. Εδώ ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές και σημείωσε πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση, επέλεξε τη συνεννόηση από την κομματική ακαμψία.
  5. Ρεαλισμός.
  6. Αίσθηση ευθύνης.

Στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας και του συσχετισμού των δυνάμεων που διαμορφώνεται σε διεθνές επίπεδο ο πρωθυπουργός είπε ότι η ρότα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δείχνουν οι τρεις πυξίδες: Διεθνές Δίκαιο και διπλωματία της αυτοπεποίθησης. Εθνική ενότητα με εύρωστη άμυνα. Οικονομική πρόοδος με κοινωνική συνοχή.

«Η Ελλάδα προόδευσε όταν ενώθηκε και όταν επέλεξε τους σωστούς συμμάχους και όταν όλος ο πατριωτισμός της ενεργοποίησε μια ανάπτυξη της οποία τα αποτελέσματα τα αισθάνθηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία», τόνισε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια σταθερή δύναμη ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή. Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε Ανατολική Μεσόγειο και με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες της και το δίδαγμα είναι πως δεν υπάρχουν πολιτικοί σωτήρες, ούτε μαγικές συνταγές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορές στον μεγάλο κοινωνιολόγο Μαξ Βέμπερ και όσα είχε πει πριν από εκατό χρόνια, όπως τη ρήση του ότι ο πραγματικός ηγέτης πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: Πάθος, αίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί και μια αίσθηση του μέτρου, λέγοντας ότι παραμένει επίκαιρη και σήμερα.

Έκλεισε την ομιλία του με προσωπικό τόνο απαντώντας στην ερώτηση που του κάνουν συχνά οι δημοσιογράφοι, αν έχει ήσυχο ύπνο τις νύχτες.«Απαντώ αβίαστα ναι, όχι γιατί έλυσα όλα τα προβλήματα της ημέρας, αλλά γιατί κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ότι περνάει από το χέρι μου για να πάμε ένα ακόμη μικρό βήμα μπροστά. Και ίσως από αυτή τη μικρή ανθρώπινη ικανοποίηση να εκκινεί και να φορτίζεται κάθε μέρα αυτή η διαρκής και επίπονη προσπάθεια να κατακτηθεί τελικά η κυβερνησιμότητα, έστω και σε καιρούς που φαντάζουν ακυβέρνητοι», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη που προσήλθε στο δείπνο με τη σύζυγο του Μαρέβα προσφώνησε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την παρουσία και την ομιλία στο «Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Ρούμπος. 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

15/01/2026 - 3:31μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

15/01/2026 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/Αρμενική Παροικία Κρήτης /Armenian community of CRETA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμενική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης: Ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν τον απανταχού αρμενικό ελληνισμό με την ιστορική του πατρίδα

14/01/2026 - 1:30μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

9/01/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: minedu.gov.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Ορκίστηκε ο νέος μουφτής Εμίν Σερίφ

9/01/2026 - 4:59μμ
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

7/01/2026 - 8:10μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκτός ευρωομάδας ο Νικόλας Φαραντούρης – «Δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του κόμματος»

7/01/2026 - 2:49μμ
Στο μπλόκο των αγροτών στο Άργος (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανακοινώσεις την Τετάρτη από την κυβέρνηση, πριν από το 48ωρο μπλακ άουτ

5/01/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ

23/12/2025 - 9:06πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

22/12/2025 - 9:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

1 ώρα πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

2 ώρες πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πιερία: Ισόβια κάθειρξη στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λασίθι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ανήλικος οδηγός από το δυστύχημα με θύμα 16χρονο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign