pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ψήφος σε Έλληνες πολίτες, με ενεργό ΑΦΜ και αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια την τελευταία 35ετία

22/10/2019 - 10:32μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία κατέληξε η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά από τρεις συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή, με τουλάχιστον 200 ψήφους, του σχετικού νομοσχεδίου που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα την εξεύρεση λύσης για το πώς θα πιστοποιείται το όριο των 30 ετών παραμονής των ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Τελικά, επειδή οι ελληνικές κρατικές Αρχές αδυνατούν να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο, επελέγη η λύση της πιστοποίησης της παρουσίας των εκλογέων του εξωτερικού για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη (εργασία, φοίτηση σε ελληνικά σχολεία, εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων κ.ά.).

Με βάση τη συμφωνία, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (θα ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων) θα είναι ισότιμη με αυτήν των Ελλήνων του εσωτερικού, δηλαδή θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. 

Σχετικά με το πως θα ψηφίζουν οι εκτός επικρατείας εκλογείς, η λύση της επιστολικής ψήφου που επιθυμούσε η κυβέρνηση και στην οποία συναινούσε το ΚΙΝΑΛ, τελικά απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα να επιλεγεί μόνο η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία κλπ. Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ. Τέλος, υιοθετήθηκε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν την ευχέρεια να εντάξουν στα ψηφοδέλτιά τους και εκπροσώπους από την Ομογένεια. 

Ποια η θέση των κομμάτων

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να το στηρίξουν. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι «μας έδωσε τη δυνατότητα και μας ενίσχυσε να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και οι Έλληνες, που είμαστε πολλοί λίγοι για να είμαστε διχασμένοι, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό το θέμα». 

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ’ αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου. Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Μιχαλούδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Δήμητρα Κούτρα/TOKLIK.GR/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υπερήφανα αποχωρώ – Δεν φοβήθηκα πολιτικό κόστος, δεν διαγράφεται η αλήθεια

19/03/2026 - 6:59μμ
Οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ: Διορίστηκε σύμβουλος για θέματα μουσουλμανικής θρησκείας της Σοφίας Ζαχαράκη

19/03/2026 - 1:37μμ
Από συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στο τραπέζι η πυρηνική ενέργεια – Συγκροτείται υπουργική επιτροπή

15/03/2026 - 12:10μμ
Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη. Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες τα μέλη ενόψει του συνεδρίου

15/03/2026 - 11:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αυστραλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

14/03/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

12/03/2026 - 11:20μμ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη,   Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα οδηγήσω τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – Μήνυμα για Κύπρο και ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν

12/03/2026 - 5:35μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία ανεβάζει ξανά τους τόνους για τα νησιά του Αιγαίου – Ενοχλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

12/03/2026 - 2:00μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη  2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια, στο Παρίσι, Tρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα γυρνά σελίδα, ώρα να εξετάσουμε και την πυρηνική ενέργεια

10/03/2026 - 2:28μμ
Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από τη Μέση Ανατολή με πτήση της Sky Express, από την Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, χθες, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Με ειδικές πτήσεις από Ομάν και ΗΑΕ έφτασαν στην Αθήνα 277 πολίτες και οι οικογένειές τους

7/03/2026 - 10:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την τελετή των Γ' Χαιρετισμών (φωτ.: flickr.com/photos/imverias)

Σε απευθείας μετάδοση από την Παναγία Σουμελά η Δ’ Στάση των Χαιρετισμών

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Με την Μπανταλόνα η ΑΕΚ στα προημιτελικά

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει την κυκλοφορία χρυσού νομίσματος με τη μορφή του

1 ώρα πριν
Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
(Πηγή: gein.noa.gr)

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign