pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα του ποντιακού ελληνισμού Νίκο Καπετανίδη στη Δραπετσώνα

22/10/2019 - 3:33μμ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα του ποντιακού ελληνισμού Νίκο Καπετανίδη στη Δραπετσώνα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, λίγες μέρες πριν από την 28η Οκτωβρίου, έγιναν την περασμένη Κυριακή στη Δραπετσώνα οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια 2019», που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας στη μνήμη του εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας Εποχή της Τραπεζούντας, Νίκου Καπετανίδη.

Την επιμνημόσυνη δέηση για τον Νίκο Καπετανίδη και τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τέλεσε ο Πόντιος εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Δραπετσώνας, αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Η πλατεία Καπετανίδη στη Δραπετσώνα, όπου δεσπόζει και η προτομή του Πόντιου εθνομάρτυρα, γέμισε με κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ένωσης. Ανοίγοντας την εκδήλωση η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου μίλησε για την εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τον Νίκο Καπετανίδη, σχολιάζοντας τα δραματικά γεγονότα στη Συρία. «Σήμερα εδώ, στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη, η κατακραυγή των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για αναγνώριση του εγκλήματος αυτού γίνεται πιο δυνατή, διότι όσο δεν αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής από την Τουρκία των Οθωμανών, των Νεότουρκων και των κεμαλικών στην αρχή του 20ού αιώνα, ο κατάλογος των θυμάτων της εξακολουθεί να αυξάνεται, μέχρι τις μέρες μας, με την Τουρκία του Ερντογάν να ακολουθεί πιστά τη γενοκτονική πολιτική που βρίσκεται εξάλλου στα θεμέλια της Τουρκικής (λεγόμενης) Δημοκρατίας» τόνισε η Χρ. Χαφουσίδου.


(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

«Σήμερα όσο ποτέ η μορφή και η φωνή του Νίκου Καπετανίδη, μέσα από τα γραπτά του, γίνεται πιο επίκαιρη και μας εμπνέει με ακόμα μεγαλύτερο δυναμισμό και ενθουσιασμό να τον τιμούμε και να διαδίδουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ηρωικής μορφής του» ανέφερε στον εναρκτήριο λόγο της η πρόεδρος του σωματείου, Αναστασία Ποιμενίδη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από επισήμους και εκπροσώπους πολιτιστικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής, και μικροί ζιπκοφόροι της Ένωσης παρουσίασαν το χορό σέρρα αφιερώνοντας την παρουσία τους στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη και στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στη λύρα ήταν ο Γιάννης Φωτιάδης και στο νταούλι ο Κώστας Αθανασίου. Η εκδήλωση στο μνημείο ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιώς.


Χρήστος Ανδρονικίδης, Στέλλα Χατζηαθανασίου, Κατερίνα Τσαϊρίδη, Νατάσα Μουρατίδου, Θοδωρής Τσαϊρίδης
(φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Αργότερα όλοι μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ένωσης όπου τον κόσμο καλωσόρισε το γυναικείο χορευτικό τμήμα, και το λόγο πήρε η νεολαία του σωματείου. Τα παιδιά, με γνώμονα τα τεύχη της εφημερίδας Εποχή καθώς και το βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη (εγγονού του αδελφού του Νίκου) Νίκος Καπετανίδης – Ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου αναφέρθηκαν στα πρότυπα που πρέπει να επαναφέρουμε στην κοινωνία μας. Αφού ανέδειξαν τα στοιχεία της ηρωικής μορφής του Καπετανίδη μέσα από περιγραφές της εποχής και αποσπάσματα άρθρων της εφημερίδας του –η τόλμη του, η μαχητικότητα, η ευφυΐα στη γραφή και τη συμπεριφορά, το θάρρος του μέχρι το τέλος, μέχρι την αγχόνη–, οι νέοι δήλωσαν πως αρνούνται να περιμένουν τον επόμενο ήρωα, την επόμενη εθνική τραγωδία, το επόμενο θύμα, τον επόμενο Σολωμό Σολωμού και Τάσο Ισαάκ στην Κύπρο, τον επόμενο Παναγιώτη Βλαχάκο στα Ίμια, τον επόμενο Κωνσταντίνο Κατσίφα στη Βόρειο Ήπειρο.

Αντιθέτως, θα παραδειγματιστούν από τον καθημερινό αγώνα του Νίκου Καπετανίδη για το δίκαιο, κατά του εθνικισμού και της βίας, ώστε ο τόπος μας να μην χρειαστεί άλλους ήρωες.

Η πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τους νέους για την απόδοση των κειμένων με θερμό εθνικό παλμό που χαρακτήριζε την πένα του Νίκου Καπετανίδη, και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη γενική γραμματέα Χριστίνα Χαφουσίδου για τη σύνταξη και επιμέλεια όλων των κειμένων και της παρουσίασης σε συνεργασία με τους νέους.


(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας)

Ο Κώστας Καπετανίδης, στο τέλος της παρουσίασης, ενθουσιασμένος και συγκινημένος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο σύλλογο που δεκαετίες τώρα τιμά τον ήρωα δημοσιογράφο, με την ονοματοδοσία οδού και πλατείας της Δραπετσώνας προς τιμήν του, και με την καθιέρωση από το 2006 των εκδηλώσεων «Καπετανίδεια». Είπε επίσης πως είναι απολύτως ικανοποιημένος διότι είδε ότι το βιβλίο του εκπλήρωσε το σκοπό του: να το διαβάσουν οι νέοι, να εμπνεύσει τους νέους να ασχοληθούν με την ιστορία του γένους και τις ηρωικές μορφές του Πόντου, να μάθουν για τα τεκταινόμενα της εποχής 100 χρόνια πριν, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι ο Νίκος Καπετανίδης με τα γραπτά του κατάφερε να είναι διαχρονικός και πρόσωπο-πρότυπο για τη νέα γενιά.

Η Χριστίνα Χαφουσίδου έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τα μέλη της νεολαίας του συλλόγου για τη συνεργασία και εστίασε στη φράση που ακούστηκε κατά την παρουσίαση: «Κάθε ήρωας γίνεται στο τέλος ένα βάρος». Με αφορμή αυτήν τη φράση είπε πως είναι το βάρος που αγωνιζόμαστε να σηκώνουμε ως άτομα και ως σύλλογοι: Το βάρος της θυσίας των ηρώων μας. Επισήμανε δε ότι κρίνει πως με την παρουσίαση των παιδιών τιμήθηκε με τον καλύτερο τρόπο και η 28η Οκτωβρίου, και αναδείχθηκε πως ο Νίκος Καπετανίδης δεν ήταν ήρωας του Πόντου, αλλά ολόκληρου του ελληνισμού.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη, όλοι άκουγαν με απόλυτη προσοχή και έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

26/03/2026 - 9:54μμ
Ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στη Μόσχα (VDNKh) (πηγή: TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Ο Πόντιος που κατέκτησε το διάστημα

26/03/2026 - 8:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

45 χρόνια ιστορίας και παράδοσης: Το καταδιασκέδασαν οι Πόντιοι στην επετειακή βραδιά του Συλλόγου Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

26/03/2026 - 2:59μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περηφάνια και παράδοση παρέλασαν οι Πόντιοι για την 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου παρέλασαν γεμάτοι περηφάνια για τον Πόντο και την Ελλάδα

25/03/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος παρέλασε περήφανα στη Λάρισα

25/03/2026 - 5:35μμ
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

25/03/2026 - 10:14πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την 25η Μαρτίου 1821: Εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι – Ασυμβίβαστοι μέχρι τέλους

25/03/2026 - 9:49πμ
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

24/03/2026 - 3:44μμ
(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Ακαδημία της Σιωπής»: Μια όμορφη ιστορία σοφίας από το πρώτο τεύχος των «Ποντιακών Φύλλων»

24/03/2026 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ανατολική Αίθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου. Στα αριστερά βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (φωτ.: EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ και Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λαμπρό εορτασμό για την Ελληνική Ανεξαρτησία στον Λευκό Οίκο

55 λεπτά πριν
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

1 ώρα πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)

Αυγομαχίες και φουστουρομαχίες ανήμερα του Πάσχα στο Μανιάκι Φλώρινας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη ο 35χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Σύλλογο Καρυοχωρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign