pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται 60 χρόνων

21/10/2019 - 10:39μμ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται 60 χρόνων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έγινε κιόλας 60 χρόνων, αλλά… δεν νοσταλγεί. Αντίθετα, «βλέπει πανοραμικά» (Overview Effect) και στοχεύει στο μέλλον. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – έναν από τους παλαιότερους, τους πλέον επιτυχημένους (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά και πλέον «νεανικούς» πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και της χώρας.

Με θεματική το … «Overview Effect» (ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), το Φεστιβάλ Κινηματογράφου επανέρχεται στην 60ή του διοργάνωση από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.

Συνολικά στη διάρκεια της φετινής επετειακής διοργάνωσης στο φεστιβάλ θα προβληθούν 201 ταινίες μεγάλου μήκους (διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, κ.ά.) και 59 μικρού μήκους από 51 χώρες του πλανήτη.

Η αυλαία ανοίγει στις 31 Οκτωβρίου στο «Ολύμπιον» με το φιλμ Ιστορία γάμου του Νόα Μπόμπακ, και κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Jojo Rabbit του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτ που απέσπασε το μεγάλο βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον –πέραν του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (14 ταινίες)– αναμένονται οι προβολές των καλύτερων βαλκανικών ταινιών («Ματιές στα Βαλκάνια») , οι ριζοσπαστικές ταινίες το πλαίσιο του Film Forward, οι μεταμεσονύχτιες προβολές και το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Επίσης και τα αφιερώματα στον… πάπα του trash, τον Αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς, τον Καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα και την Αγγλίδα δημιουργό Τζοάνα Χογκ (αναμένονται και οι τρεις στη Θεσσαλονίκη) αλλά και το αφιέρωμα στον αναρχικό του γιουγκοσλαβικού σινεμά Ντούσαν Μακαβέγιεφ 1932-2019 (τον γνωστό στην Ελλάδα από το θρυλικό Sweet movie, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τη σκηνή τού αενάως κινούμενου πλοίου με τη μορφή του δακρυσμένου Καρλ Μαρξ στην πλώρη του (ένας θρήνος για μια σειρά ιδεών που δεν έγιναν ποτέ πράξη), αλλά και οι προβολές μιας σειράς ταινιών που κατεδαφίζουν νοοτροπίες, που υψώνουν φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, στο αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά ίδιοι».


Sweet movie

Εξίσου πολυαναμενόμενα είναι και τα εικαστικά δρώμενα στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

  • Αφιέρωμα στον (και) εικαστικό Νίκο Κούνδουρο σε μια μεγάλη έκθεση με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.
  • «Overview Effect – Encountering the Cosmos»: Έκθεση με έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.
  • Έκθεση φωτογραφιών και βίντεο στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του, αλλά και 120 φωτογραφίες με αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ που θα «κρυφτούν» σαν… θησαυρός μνήμης και ζωής περασμένων δεκαετιών, και οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να ανακαλύψουν σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δράση «Βρες το Φεστιβάλ».

Το κόστος της φετινής διοργάνωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,3 εκατ. ευρώ – ποσό που εξασφαλίστηκε κατά 50% με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ και το υπόλοιπο με ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πλήθος χορηγών.


Αυτοπροσωπογραφία του Νίκου Κούνδουρου

«Το Φεστιβάλ γίνεται 60 ετών. Γιορτάζει τα 60 χρόνια του και όμως είναι ακόμη νέο, με νέες δράσεις και νέες προτάσεις», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό (στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης Τύπου με την Αθήνα – η οποία ωστόσο δεν έγινε δυνατόν να πραγματοποιηθεί).

«Με τις δράσεις θέλουμε να έχουμε μια διακριτή θέση στα φεστιβάλ της Ευρώπης, όπου είναι ανταγωνιστικό το περιβάλλον. Είναι κομβική χρόνια, όχι μόνο κοιτάζοντας πίσω αλλά προσπαθώντας να δοκιμάσουμε το έδαφος για τα επόμενα χρόνια», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος του ΦΚΘ, Γιώργος Κρασσακόπουλος.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τη φετινή διοργάνωση ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β.Χ.
  • Φωτογραφίες: 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μία από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Τιμ Ντε Κράνε και προέρχονται από το αρχείο του Χέρμαν Χόιερ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καισαριανή 1944: Αυθεντικές οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200, προσύμφωνο για την απόκτησή τους

20/02/2026 - 4:37μμ
(Φωτ.:Γκέλυ Καλαμπάκα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Cleansed»: Η φετινή παράσταση με τα απανωτά sold out, τις αποχωρήσεις θεατών και την «τρέλα» της Κέιν

20/02/2026 - 4:01μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ταξίδι της Ελληνίδας ματριόσκα – Μικρά χεράκια πίσω από τις 63 κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές που στέλνουν μηνύματα πολιτισμού

19/02/2026 - 5:04μμ
Στον χώρο αποκαλύφθηκε πινακίδα για τη μετονομασία του κτηριακού συγκροτήματος (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζ»: Ένας φάρος της ιστορικής μνήμης στην Θεσσαλονίκη προς τιμή του Κώστα Γαβρά

17/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Φάρος» της βυζαντινής ιστοριογραφίας, κατέγραψε την αυτοκρατορία ως οργανικό μέρος της νεότερης Ευρώπης

35 λεπτά πριν
Ο μικρούλης Ντομένικο με τη μητέρα του (φωτ.: facebook)

Ιταλία: Πέθανε το δύο ετών αγοράκι που του είχαν μεταμοσχεύσει κατεστραμμένη καρδιά

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη χθεσινοβραδινή παρέλαση των αρμάτων (φωτ.: Δήμος Πατρέων)

Πατρινό Καρναβάλι: Σήμερα και αύριο οι παρελάσεις με δεκάδες άρματα κι έναν χείμαρρο 50.000 καρναβαλιστών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Οι Πρόσφυγες- Ποντιακός σύλλογος Βίγλα Άρτας)

Μια παραδοσιακή ποντιακή βραδιά για τη βασιλόπιτα του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας Άρτας «Οι Πρόσφυγες»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)

Έφτασαν οι μέρες για τον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)

Κρήτη: Νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο νότια των Καλών Λιμένων – Έρευνες για δεκάδες αγνοούμενους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign