pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Με… λογοκριμένα πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν σήμερα οι εφημερίδες

21/10/2019 - 2:34μμ
Αυστραλία: Με... λογοκριμένα πρωτοσέλιδα κυκλοφόρησαν σήμερα οι εφημερίδες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εφημερίδες της Αυστραλίας κυκλοφόρησαν σήμερα με καλυμμένα με τη μαύρη λωρίδα της λογοκρισίας όλα τους τα άρθρα στην πρώτη σελίδα, σε μια διαμαρτυρία κατά της νομοθεσίας που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου. Στη διαμαρτυρία αυτή συμμετείχαν τόσο εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας, ανάμεσά τους οι The Australian, The Sydney Morning Herald και Australian Financial Review, όσο και περιφερειακές.

Η εκστρατεία του συνασπισμού «Το δικαίωμα της Αυστραλίας να γνωρίζει» (Australia’s Right to Know) πραγματοποιείται μετά τις επιδρομές της αστυνομίας στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου ABC στο Σίδνεϊ και στο σπίτι μιας δημοσιογράφου του ομίλου News Corp τον Ιούνιο, τη νομιμότητα της οποίας εξετάζει το ανώτερο δικαστήριο, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που έφερναν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Εξάλλου όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αυστραλίας μετέδωσαν διαφημίσεις καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν: «Όταν η κυβέρνηση σας κρύβει την αλήθεια, τι είναι αυτό που σας κρύβει;».

«Η δημοσιογραφία είναι θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας μας» δήλωσε ο Πολ Μέρφι, επικεφαλής του συνδικάτου Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA). «Υπάρχει για να ελέγχει τους ισχυρούς, να ρίχνει φως στις παράνομες ενέργειες και να θέτει τις κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους, όμως κρατούν το αυστραλιανό κοινό στο σκοτάδι», τόνισε σε ανακοίνωσή του.


(Φωτ.: EPA / Joel Carret)

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας υιοθετεί εδώ και καιρό νομοσχέδια για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, όπως ισχυρίζεται, τα οποία όμως περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση εξ ονόματός τους, υπογραμμίζει το συνδικάτο.

Η σημερινή διαμαρτυρία έχει στόχο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της χώρας ώστε –μεταξύ άλλων– να εξαιρέσει τους δημοσιογράφους από τη νομοθεσία που περιορίζει την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, να προστατεύει περισσότερο τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί δυσφήμησης, που είναι μεταξύ των πιο αυστηρών και περίπλοκων παγκοσμίως.

Αντίθετα με τις περισσότερες δημοκρατίες στον κόσμο, η Αυστραλία δεν διαθέτει συγκεκριμένη διακήρυξη για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά ούτε προβλέπει την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο σύνταγμά της.

«Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο σπίτι της δημοσιογράφου Ανίκα Σμέθχερστ της News Corp και στα γραφεία του ABC στο Σίδνεϊ αποτελούν επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην Αυστραλία, αλλά δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο Μέρφι.

Οι επιχειρήσεις αυτές της αστυνομίας τον Μάιο, μετά την επανεκλογή της συντηρητικής φιλελεύθερης κυβέρνησης του Σκοτ Μόρισον, στη διάρκεια των οποίων η αστυνομία εξέτασε περίπου 9.000 αρχεία σε υπολογιστές δημοσιογράφων του ABC, ενώ έψαξε και μέσα στο συρτάρι των εσωρούχων της Σμέθχερστ, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Τότε το ABC είχε επισημάνει ότι η έρευνα της αστυνομίας συνδεόταν με άρθρα που δημοσίευσε το 2017 σχετικά με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διέπραξαν Αυστραλοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη News Corp, η έρευνα εναντίον της Σμέθχερστ αφορούσε άρθρο της για τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης να παρακολουθεί τα μέιλ, τα μηνύματα στο κινητό και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Η παγκόσμια προσοχή για την ελευθερία του Τύπου στράφηκε ξανά στην Αυστραλία νωρίτερα φέτος όταν δικαστήριο ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν ότι ο πρώην ταμίας του Βατικανού, ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Κάποια αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα πρόσωπο καταδικάστηκε χωρίς να τον κατονομάσουν, όμως άλλα μέσα που ανήκαν σε ξένους ομίλους ανέφεραν το όνομα του Πελ διότι δεν ανήκαν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Σοκάρει ο σύζυγος της εκπαιδευτικού – «Μένω στο υπόγειο. Αρνείται να πάει στον ψυχίατρο»

25/01/2026 - 10:18μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 75χρονος που έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου

25/01/2026 - 8:23μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 75χρονος έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο – Νοσηλεύεται με βαριά τραύματα

25/01/2026 - 5:38μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Κακοκαιρία στο Ρίο, 10 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  apohxos.gr / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

25/01/2026 - 12:11μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΠΙΕΔ: Ο Βλάσης Αγτζίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Λεβαίας)

Με ποντιακό γλέντι θα κόψουν βασιλόπιτα στη Λεβαία

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σέρρες: Σοκάρει ο σύζυγος της εκπαιδευτικού – «Μένω στο υπόγειο. Αρνείται να πάει στον ψυχίατρο»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Γκέλα στο Περιστέρι ο Παναθηναϊκός – Πήρε βαθμό στο «Βικελίδης» ο Λεβαδειακός

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign