pontosnews.gr
Παρασκευή, 9/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θάσος: Τι αποκάλυψε ο καθαρισμός του βυθού σε παραλίες του νησιού

15/10/2019 - 6:39μμ
Θάσος: Τι αποκάλυψε ο καθαρισμός του βυθού σε παραλίες του νησιού
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας διήμερος θαλάσσιος καθαρισμός στη Θάσο από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού –και ιδιαίτερα στο βυθό–, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη της ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά κυρίως εκείνων που σχετίζονται με τη θάλασσα, βιοπορίζονται από αυτήν, και γενικότερα η θάλασσα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Δούμπας, υπεύθυνος του προγράμματος «Φροντίζουμε τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου», το οποίο πραγματοποιείται με την αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Α. Κ. Λασκαρίδη», η εικόνα του βυθού στη θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική, καθώς ο βυθός σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος λόγω του ελλιμενισμού εκεί πολλών αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.

«Ο καθαρισμός του βυθού, σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο CAT (Center Action Thassos Dive Center)», σημείωσε ο Ν. Δούμπας, «αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ανασύρθηκαν από κονσέρβες και πλαστικά μπουκάλια μέχρι ένα ποδήλατο, παλιές μπαταρίες, λάστιχα και άλλα μεγάλα αντικείμενα. Δυστυχώς η χρήση για την οποία προορίζονται, αλλά και η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα αντικείμενα υποδεικνύει ότι πολλά από αυτά, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχονται από τα ίδια τα σκάφη. Από τα καΐκια και τα τουριστικά σκάφη είναι λογικό να προκύπτει μεγάλος όγκος απορριμμάτων, αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, να συμβάλλουν στην απομάκρυνση και τη σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, που προκύπτουν από τα σκάφη. Η λύση πάντως δεν είναι να πετιούνται στη θάλασσα».

Ανάλογος καθαρισμός του βυθού έγινε και πριν από δυο χρόνια, όμως ο όγκος των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκε σε αυτό το διάστημα φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος και πόσο μεγάλη είναι πλέον η ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σαφώς καλύτερη, όπως εξηγεί ο Ν. Δούμπας, ήταν η εικόνα του βυθού στον Λιμένα, στο παλιό λιμάνι, καθώς εκεί δεν υπάρχουν πολλά αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη στο συγκεκριμένο σημείο όπου έγινε ο υποβρύχιος καθαρισμός, οπότε η επιβάρυνση του βυθού ήταν μικρότερη, καθώς τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν περιορίστηκαν σε πλαστικές συσκευασίες, κονσερβοκούτια, μια πλαστική καρέκλα και πορτοκαλί κώνοι οδοσήμανσης.

Στον Λιμένα της Θάσου, την πρωτεύουσα του νησιού, οι εκπρόσωποι της iSea είχαν τη συνδρομή των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Λιμένα, στέλνοντας έτσι πολλαπλά μηνύματα για την προστασία και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος.

Τα παιδιά, αφού πρώτα ενημερώθηκαν μέσα από μια εκπαιδευτική δράση, στη συνέχεια ξεκίνησαν να καθαρίσουν την παραλία κυρίως από τα φίλτρα τσιγάρων (το πιο κοινό απόρριμμα). Μάλιστα, δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ενάμισι κιλό φίλτρα τσιγάρων, νούμερο αρκετά μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά μάζεψαν μόνο όσα βρίσκονταν στην επιφάνεια της άμμου στην παραλία.

Η iSea είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά, μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση πολιτικών προστασίας. Βασικοί πυλώνες της iSea είναι η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα, η αλιεία, τα ξενικά είδη και τα υδάτινα απορρίμματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας

9/01/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επανέρχονται από τα ξημερώματα τα δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Αθήνα

8/01/2026 - 10:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε 48ωρη απεργία τα ταξί της Αττικής στις 13 και 14 Ιανουαρίου

8/01/2026 - 9:34μμ
Ένταση στο μπλόκο των αγροτών στο Καναβάρι της Βοιωτίας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικό μέτωπο σε τεντωμένο σχοινί: Διάλογος με όρους από την κυβέρνηση, ένταση και φωτιές στο μπλόκο της Θήβας

8/01/2026 - 8:13μμ
Στιγμιότυπο από το ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ακυρώνει 50 δρομολόγια λόγω μπλόκων

8/01/2026 - 5:22μμ
Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη από αγρότες και κτηνοτρόφους του μπλόκου της Νίκαιας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες απέκλεισαν Μπράλο και Τέμπη, η κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα

8/01/2026 - 3:41μμ
Στρατής Λιαρέλλης και Νίκος Ανδρουλάκης στην κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

«Γιωργάρα, στο καλό»: Συγκίνηση στο αντίο στον Γιώργο Παπαδάκη

8/01/2026 - 3:16μμ
Αεροφωτογραφίες από την κατασκευή του FlyOver στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολο 48ωρο για τη Θεσσαλονίκη: Κλείνει o Περιφερειακός, με παρακάμψεις και κυκλοφοριακή πίεση

8/01/2026 - 2:53μμ
Ο 53χρονος πατέρας στα Δικαστήρια Ηρακλείου, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: cretalive.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκαριστική υπόθεση στη Μεσσαρά: Πατέρας κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση δύο παιδιών του

8/01/2026 - 2:29μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Έκλεισαν εθνικές οδοί, γέφυρες, τελωνεία αλλά και παρακαμπτήριοι δρόμοι

8/01/2026 - 12:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στο x.com)

Ιράν: Το καθεστώς δοκιμάζεται – Η αρχή του τέλους για τους μουλάδες;

22 λεπτά πριν
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ποντίων

Ντοκιμαντέρ μνήμης για τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, έναν χρόνο μετά το θάνατό του

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook / Χρίστος Πολίτης / Christos Politis)

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Πολίτης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυτώ Αναστασίου)

Euroleague: Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Basketball Champions League: Αποκλείστηκε ο Προμηθέας με δύο ήττες

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign