pontosnews.gr
Κυριακή, 24/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαλκιδική: Στα… βήματα του Αριστοτέλη η τουριστική ανάπτυξη

11/10/2019 - 8:09μμ
Χαλκιδική: Στα... βήματα του Αριστοτέλη η τουριστική ανάπτυξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο τόπος που περπάτησε ο οικουμενικός φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης, είναι τα ίδια χώματα στα οποία πάτησαν στο πέρασμα των χρόνων ο Μέγας Αλέξανδρος, θητεύοντας πλάι του, κι ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης στην εκστρατεία του. Εκεί έζησε ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς και εκεί συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στον Δήμο Αριστοτέλη τα βήματα όλων συναντιούνται σε μια κοινή διαδρομή, που όμως δεν ανήκει μόνο σε ένα επίπεδο αφήγησης αλλά βρίσκεται «ζωντανή» και περιμένει τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν.

Αυτή η διαδρομή, που ονομάζεται Αριστοτελικός Περίπατος και έχει αφετηρία το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη χάραξη των μονοπατιών και τον νέο δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο.

Ο δήμαρχος μίλησε για τη σημασία του brand Αριστοτέλη και την πρόθεσή του να εργαστεί ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, και ανακοίνωσε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. «Η δουλειά που έχουν κάνει άνθρωποι του τόπου αυτού τα προηγούμενα χρόνια και το πάθος με το οποίο έχουν αφοσιωθεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αυτών, είναι ένα από τα αναμφισβήτητα “κεφάλαια” του Δήμου Αριστοτέλη», είπε, και πρόσθεσε: «Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, εμείς, ως δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν να συνεισφέρουν κόπο, όραμα και αποτελεσματικότητα στον κοινό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη».


Χώρος ανασκαφής στα αρχαία Στάγειρα (φωτ.: dimosaristoteli.gr)

«Για την περιοχή μας, ο ρόλος του περιπατητικού τουρισμού στη μέχρι τώρα τουριστική υπόσταση είναι αδιαμφισβήτητος. Και είναι δεδομένο πως θα διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και με ένα σωστό management που θα συνδέσει αυτό το πεδίο δράσης με άλλα», πρόσθεσε. Αυτό περιλαμβάνει, όπως είπε ο δήμαρχος, τη δημιουργία μια αναλυτικής μπροσούρας, αξιοποιήσιμης σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και γενικότερα το στήσιμο διαδικτυακής καμπάνιας, τόσο για το επιμέρους πεδίο του περιπατητικού τουρισμού όσο και γενικά για την προβολή του Δήμου Αριστοτέλη ως πολυδιάστατου προορισμού.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, ο Στ. Βαλιάνος επισήμανε ότι θα γίνουν ενέργειες για τη σύνδεση του ορεινού τμήματος με τη θάλασσα, την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία οινικών διαδρομών στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των γυναικείων συλλόγων, ο οποίος υπηρετείται και προβάλλεται μέσα από το φεστιβάλ Kouzina, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. «Σκοπός μας επίσης είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με προμετωπίδα τη δημιουργία του Αριστοτελικού Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας φιλοδοξώντας να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο Αριστοτελικός Περίπατος
Στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού, δεσπόζει το άγαλμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Στο χώρο φιλοξενούνται, από το 2003, πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων που αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, και ιδιαίτερα στα Φυσικά. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κυρίως μαθητές σχολείων, όπως αναφέρει η διευθύντρια μάρκετινγκ και προβολής του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα, και αποτελεί την αφετηρία για τον Αριστοτελικό Περίπατο που ενώνει το άλσος με τα Αρχαία Στάγειρα. Στην αρχή της διαδρομής, λίγα μέτρα πιο ψηλά, συναντά κάποιος τα Σιδηροκαύσια, μέρος μιας πόλης που αναπτύχθηκε μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα, από την οποία σώζεται το Οθωμανικό Λουτρό, που αποκατέστησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους το 2013.


(Φωτ.: Γιάννης Ντρενογιάννης / dimosaristoteli.gr)

Ο περίπατος καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα και ενώνεται με ένα πλέγμα μονοπατιών που δημιουργούν μια κυκλική διαδρομή 100 χλμ. Τα συγκεκριμένα μονοπάτια θα λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα το δίκτυο των μονοπατιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και προστίθενται σε αυτό επιπλέον διαδρομές.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα γίνουν δράσεις για την προσέλκυση trekking specialists, και «Για το 2020 σχεδιάζουμε να οργανώσουμε την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation, στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλ Καζαντζίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr.)
ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για τον 43χρονο από τα Βορίζια: Η υπόθεση περνά στο δικαστικό συμβούλιο Ρεθύμνου

24/05/2026 - 12:00πμ
(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κάσου

23/05/2026 - 8:44μμ
H Ευρωπαία γενική εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι στο Τελωνείο Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Στελέχη του υπ. Δικαιοσύνης απαντούν στη Λάουρα Κοβέσι: Κανένας αιφνιδιασμός από την πρόσφατη τροπολογία για την επιτάχυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων

23/05/2026 - 2:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρός ποινικός ο 42χρονος που βρέθηκε με όπλα και χειροβομβίδες στο Μικρολίμανο

23/05/2026 - 12:39μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη συμπλοκή στο Μικρολίμανο: Αστυνομικοί πυροβόλησαν ύποπτο που «τράβηξε» όπλο

23/05/2026 - 8:32πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Πότε αναμένεται ύφεση των φαινομένων

23/05/2026 - 8:07πμ
(Φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα με «μαϊμού» υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ ή λογιστές ξάφριζε πολίτες – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση

22/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Allwyn)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ανανεωμένες οικογένειες παιχνιδιών ΣΚΡΑΤΣ είναι εδώ – Νέα παιχνίδια, νέα σχέδια, αναβαθμισμένη εμπειρία

22/05/2026 - 5:45μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

22/05/2026 - 1:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

«Ξήλωσαν» το κύκλωμα στην Κρήτη: Ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις στο μικροσκόπιο των Αρχών

22/05/2026 - 12:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr.)

Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για τον 43χρονο από τα Βορίζια: Η υπόθεση περνά στο δικαστικό συμβούλιο Ρεθύμνου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυλαία για το Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο «Fjord» και ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Ιωνία Βόλου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ;Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας στη λαμπρή λιτανεία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Στο τραπέζι συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ μιλά για πρόοδο αλλά απειλεί με νέα κλιμάκωση

10 ώρες πριν
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign