pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαλκιδική: Στα… βήματα του Αριστοτέλη η τουριστική ανάπτυξη

11/10/2019 - 8:09μμ
Χαλκιδική: Στα... βήματα του Αριστοτέλη η τουριστική ανάπτυξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο τόπος που περπάτησε ο οικουμενικός φιλόσοφος της αρχαίας Ελλάδας, ο Αριστοτέλης, είναι τα ίδια χώματα στα οποία πάτησαν στο πέρασμα των χρόνων ο Μέγας Αλέξανδρος, θητεύοντας πλάι του, κι ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης στην εκστρατεία του. Εκεί έζησε ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς και εκεί συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στον Δήμο Αριστοτέλη τα βήματα όλων συναντιούνται σε μια κοινή διαδρομή, που όμως δεν ανήκει μόνο σε ένα επίπεδο αφήγησης αλλά βρίσκεται «ζωντανή» και περιμένει τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν.

Αυτή η διαδρομή, που ονομάζεται Αριστοτελικός Περίπατος και έχει αφετηρία το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη χάραξη των μονοπατιών και τον νέο δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο.

Ο δήμαρχος μίλησε για τη σημασία του brand Αριστοτέλη και την πρόθεσή του να εργαστεί ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, και ανακοίνωσε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. «Η δουλειά που έχουν κάνει άνθρωποι του τόπου αυτού τα προηγούμενα χρόνια και το πάθος με το οποίο έχουν αφοσιωθεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αυτών, είναι ένα από τα αναμφισβήτητα “κεφάλαια” του Δήμου Αριστοτέλη», είπε, και πρόσθεσε: «Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, εμείς, ως δημοτική Αρχή, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν να συνεισφέρουν κόπο, όραμα και αποτελεσματικότητα στον κοινό στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη».


Χώρος ανασκαφής στα αρχαία Στάγειρα (φωτ.: dimosaristoteli.gr)

«Για την περιοχή μας, ο ρόλος του περιπατητικού τουρισμού στη μέχρι τώρα τουριστική υπόσταση είναι αδιαμφισβήτητος. Και είναι δεδομένο πως θα διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί και με τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και με ένα σωστό management που θα συνδέσει αυτό το πεδίο δράσης με άλλα», πρόσθεσε. Αυτό περιλαμβάνει, όπως είπε ο δήμαρχος, τη δημιουργία μια αναλυτικής μπροσούρας, αξιοποιήσιμης σε έντυπη και διαδικτυακή μορφή, τη δημιουργία σχετικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και γενικότερα το στήσιμο διαδικτυακής καμπάνιας, τόσο για το επιμέρους πεδίο του περιπατητικού τουρισμού όσο και γενικά για την προβολή του Δήμου Αριστοτέλη ως πολυδιάστατου προορισμού.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, ο Στ. Βαλιάνος επισήμανε ότι θα γίνουν ενέργειες για τη σύνδεση του ορεινού τμήματος με τη θάλασσα, την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού και τη δημιουργία οινικών διαδρομών στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των γυναικείων συλλόγων, ο οποίος υπηρετείται και προβάλλεται μέσα από το φεστιβάλ Kouzina, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. «Σκοπός μας επίσης είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με προμετωπίδα τη δημιουργία του Αριστοτελικού Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας φιλοδοξώντας να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο Αριστοτελικός Περίπατος
Στο Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, με θέα τον κόλπο της Ιερισσού, δεσπόζει το άγαλμα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Στο χώρο φιλοξενούνται, από το 2003, πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων που αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, και ιδιαίτερα στα Φυσικά. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κυρίως μαθητές σχολείων, όπως αναφέρει η διευθύντρια μάρκετινγκ και προβολής του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα, και αποτελεί την αφετηρία για τον Αριστοτελικό Περίπατο που ενώνει το άλσος με τα Αρχαία Στάγειρα. Στην αρχή της διαδρομής, λίγα μέτρα πιο ψηλά, συναντά κάποιος τα Σιδηροκαύσια, μέρος μιας πόλης που αναπτύχθηκε μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα, από την οποία σώζεται το Οθωμανικό Λουτρό, που αποκατέστησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους το 2013.


(Φωτ.: Γιάννης Ντρενογιάννης / dimosaristoteli.gr)

Ο περίπατος καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα και ενώνεται με ένα πλέγμα μονοπατιών που δημιουργούν μια κυκλική διαδρομή 100 χλμ. Τα συγκεκριμένα μονοπάτια θα λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα το δίκτυο των μονοπατιών συνεχίζει να αναπτύσσεται και προστίθενται σε αυτό επιπλέον διαδρομές.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, θα γίνουν δράσεις για την προσέλκυση trekking specialists, και «Για το 2020 σχεδιάζουμε να οργανώσουμε την προσέγγιση της σχετικής αγοράς της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, όπου υπάρχει το Walking Federation, στο οποίο είναι ήδη ενταγμένος ο Αριστοτελικός Περίπατος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλ Καζαντζίδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

31/07/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

31/07/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Νέα μέτωπα φωτιάς, σε Κερατέα και Ασπρόπυργο

31/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό Σώμα: Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

31/07/2026 - 7:28μμ
Από την πυρκαγιά στο Ποικίλο Όρος (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Σε 73 μέτωπα οι μάχες με τις φλόγες – Αναλυτική ενημέρωση

31/07/2026 - 6:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαϊδάρι λόγω πυρκαγιάς – Εκκενώνεται το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

31/07/2026 - 5:35μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROIKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

31/07/2026 - 5:08μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαϊδάρι: Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση προς Περιστέρι – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

31/07/2026 - 4:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Πυρκαγιά στην Περιφερειακή – Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

31/07/2026 - 4:15μμ
(Φωτ.: civilprotection.gov.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» αύριο Αττική και Εύβοια – Συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

31/07/2026 - 3:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

38 λεπτά πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

2 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign