pontosnews.gr
Σάββατο, 11/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ΗΠΑ διασώζουν την ελληνική μουσική που παρήχθη στο έδαφός τους!

14/10/2019 - 8:39πμ
Οι ΗΠΑ διασώζουν την ελληνική μουσική που παρήχθη στο έδαφός τους!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα νέο πρόγραμμα διατήρησης της ελληνικής μουσικής παράδοσης στις ΗΠΑ βρίσκεται εν εξελίξει, κάνοντας πραγματικότητα ένα σχεδόν άπιαστο όνειρο πολλών μελών της ελληνικής κοινότητας της Αμερικής. 

Για πρώτη φορά, μια ομάδα επαγγελματιών και ειδικών ανά τη χώρα έχουν αναλάβει το έργο της αναγνώρισης, συλλογής, πλαισιοποίησης, διατήρησης και δημοσιοποίησης μιας ολοκληρωμένης συλλογής ελληνικής μουσικής που παρήχθη στη Βόρεια Αμερική.

Το πρόγραμμα για τη δημιουργία αρχείου («Greek Music in America Archives Project – GMAAP»), το οποίο είναι μια συνεργασία μεταξύ της «Florida Cultural Resources, Inc.» και του Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας («Archives of Traditional Music / Indiana University») βρίσκεται πλέον στη δεύτερη φάση του. Υπό τη διεύθυνση της Τίνας Μπουκουβάλα (Tina Bucuvalas) για το «Florida Cultural Resources», το πρόγραμμα έλαβε χορηγία από το «National Endowment for the Arts / Folk and Traditional Arts Program».

Η ελληνική διασπορά έφερε μαζί της πολλές παραλλαγές της μουσικής στην Ελλάδα, καθώς κατά τις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξε –πέρα από τη μαζική μετανάστευση– σωρεία εμπορικών ηχογραφήσεων με σκοπό την απαράμιλλη καταγραφή της εθνοτικής μουσικής. Από το 1896 έως και το 1942, πάνω από 1.000 ηχογραφήσεις σε αναλογικούς δίσκους σημειώθηκαν στις ΗΠΑ σε μικρές και μεγάλες ετικέτες, και χιλιάδες περισσότερες έχουν εμφανιστεί έκτοτε.

Περιλαμβάνοντας όχι μόνο την παραδοσιακή μουσική από όλες τις περιοχές, αλλά και τα αναδυόμενα αστικά είδη, τις αλλαγές στο ύφος, τα νέα τραγούδια κοινωνικού σχολιασμού σε παραδοσιακές μουσικές φόρμες και τις αντανακλάσεις της καθημερινής ζωής των μεταναστών, πρόκειται για μια ανεκτίμητη καταγραφή των πρακτικών και προτιμήσεων της κοινότητας.

Η μουσική ήταν από τις πιο βραβευμένες και διαρκείς δημιουργίες της διασποράς, και ένα σημαντικό στοιχείο για τις περισσότερες κοινωνικές περιστάσεις. Η ελληνική μουσική που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ συνεχίζει να έχει διαρκή επιρροή στη μουσική κουλτούρα της Ελλάδας και σε άλλες κοινότητες της διασποράς.

Τα κονδύλια από τις χορηγίες θα υποστηρίξουν τη δημιουργία στο Αρχείο Παραδοσιακής Μουσική του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας μιας περιληπτικής και προσβάσιμης στο κοινό συλλογής της εμπορικής ελληνικής μουσικής που ηχογραφήθηκε στην Αμερική ή ηχογραφήθηκε από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα από το 1896 έως και το 1985.

Η συλλογή θα περιλαμβάνει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων αναλογικών δίσκων, κασετών, αυτόματων μηχανημάτων πιάνου (piano rolls), κυλίνδρων και σχετικών στοιχείων όπως καταλόγους δίσκων, παρτιτούρες ή εικόνες.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρης συλλογή ελληνικών ηχογραφήσεων, και τα τελευταία χρόνια πολλές εξαιρετικές ιδιωτικές συλλογές διασκορπίστηκαν μετά το θάνατο του συλλέκτη. Εκτιμάται πως περίπου 2000 αντικείμενα ταιριάζουν στο πεδίο εφαρμογής του έργου.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικού υποβάθρου θα ευνοηθούν από την αυξανόμενη γνώση για την ιστορία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής στην Αμερική, αλλά για μερικούς θα υπάρχουν σημαντικότερα οφέλη. Στους ενδιαφερόμενους για το έργο περιλαμβάνονται οι Ελληνοαμερικανοί και οι Έλληνες που αγαπούν τη μουσική και κοινωνική ιστορία τους, οι λαογράφοι, οι ανθρωπολόγοι, οι εθνομουσικολόγοι, οι νέοι μελετητές, οι λάτρεις της παγκόσμιας μουσικής, οι ιστορικοί τέχνης κ.ά.

Μελετητές στην Ελλάδα έχουν ήδη εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία αυτής της συλλογής, η οποία θα τους παρέχει τους απαιτούμενους πόρους για την επέκταση του γνωστικού τους πεδίου για την ανάπτυξη της ελληνικής μουσικής στη διασπορά.

Στιβ Φράγκος

  • Πηγή: ekirikas.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, το άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα σε ένα γραφικό της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτ.: facebook/Merimna Pontion Kyrion of Oceania)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και των χιλιάδων προσφύγων που έσωσε

11/10/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ για τα Σεπτεμβριανά του 1955 (φωτ.: Ένωσις Φίλων ΑΕΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καμπανάκι» από την Ένωση Φίλων ΑΕΚ για την «δραματική πραγματικότητα» της ομογένειας στην Πόλη

10/10/2025 - 11:47πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

10/10/2025 - 10:45πμ
Εύζωνες στην παρέλαση της Νέας Υόρκης (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν διπλό εορτασμό για την 205η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

9/10/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όλα έτοιμα για τo συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στη Βοστόνη

8/10/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με την ταινία «Υπάρχω» και ποντιακούς χορούς από την «Παναγία Σουμελά» Τορόντο

8/10/2025 - 2:48μμ
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (φωτ.: facebook/Saint Demetrios Cathedral of Astoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Αντιδράσεις για την απόφαση της Αρχιεπισκοπής να ορίσει νέα ηγεσία στον ναό του Αγίου Δημητρίου

7/10/2025 - 7:48μμ
Φθινόπωρο με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στην Αυστραλία και ο «Ποντοξενιτέας» το γιόρτασε με ποντιακό μπάρμπεκιου (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακοί χοροί μέχρι τελικής πτώσης στο μπάρμπεκιου του «Ποντοξενιτέα»

7/10/2025 - 3:30μμ
Φωτογραφία του Μίντζα που κάνει το γύρο του διαδικτύου (πηγή: x.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Προφυλακίστηκε ο Αρτέμιος Μίντζας – Το προφίλ του ομογενούς που σκόρπισε τον τρόμο με σχεδόν 100 πυροβολισμούς

7/10/2025 - 1:37μμ
Αστυνομικοί ερευνούν το σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί στο Croydon Park του Σίδνεϊ (φωτ.: EPA/Sitthixay Ditthavong)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής σκόρπισε τον τρόμο στο Σίδνεϊ πυροβολώντας αδιακρίτως με δεκάδες σφαίρες

6/10/2025 - 11:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)

Νέα σεζόν, νέα μαθήματα στον Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου)

Οι Πόντιοι της Ελασσόνας παρέλασαν στην επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

49 λεπτά πριν
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

1 ώρα πριν
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται γύρω από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για τη Γάζα – «Ο αφοπλισμός της Χαμάς δεν πρόκειται να γίνει»

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε έκθεση με αναφορά στην «ΤΔΒΚ» και το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – «Απαράδεκτες ανακρίβειες»

2 ώρες πριν
Η πισίνα του ξενοδοχείου όπου βρήκε τραγικό θάνατο το 5χρονο αγοράκι (φωτ.: radissonhotels.com)

Πνίγηκε 5χρονος σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σαντορίνη – Συνελήφθησαν ο πατέρας, ο διευθυντής και ο υπεύθυνος της πισίνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign