pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Φίλης για τη Συρία: Δεν άλλαξαν όλα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

7/10/2019 - 5:35μμ
(Εικ.: Χ.Κ)

(Εικ.: Χ.Κ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Αν δείχνει σε κάτι σταθερότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είναι στην απροθυμία του να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε οποιουδήποτε είδους σύρραξη στρατιωτικής φύσης που μπορεί να λαμβάνει χώρα ανά τον κόσμο».

Με αυτό τον τρόπο συνόψισε ο Κωσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), τις εκτιμήσεις του για το πώς μπορεί να μεταφράσει ένας διεθνολόγος τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση ΗΠΑ και Τουρκίας για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής, μεταξύ άλλων, δράσης από τη γείτονα στη Συρία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FM», ο Κ. Φίλης τόνισε: «ουσιαστικά αυτό που προέκυψε από το τηλεφώνημα μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν –μένει να δούμε, χωρίς απαραίτητα αυτή να είναι η επιλογή τους, εάν θα εξελιχθεί σε “παγίδα” για την Τουρκία– είναι πως η Τουρκία αναλαμβάνει να εισβάλει στα ανατολικά του Ευφράτη εντός συριακής επικράτειας, έχοντας απέναντί της τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι αρκετά αξιόμαχοι και προφανώς βάζοντας απέναντί της το καθεστώς στη χώρα, που αν και λίγα μπορεί να κάνει, έχει την υποστήριξη της Ρωσίας».

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό «να δούμε πώς θα αντιδράσουν Μόσχα και Τεχεράνη σε αυτή την εισβολή που αποφασίστηκε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, εάν έχουν λάβει γνώση, και κυρίως ποια θα είναι η θέση που θα πάρουν».

Συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας: «Είναι πολλά τα ερωτήματα μέχρι στιγμής»
Σχολιάζοντας τα σημεία ενδιαφέροντος, όπως αυτά προκύπτουν από τη συμφωνία, ο Κ. Φίλης εξηγεί πως με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Τουρκία «αναλαμβάνει να εξουδετερώσει τα όποια τζιχαντιστικά στοιχεία υπάρχουν στην περιοχή», μια διαδικασία που σύμφωνα με τον διεθνολόγο «μπορεί να αποδειχθεί ατέρμονη, δίχως να μπορεί να γνωρίζει κάποιος εάν θα αποδειχθεί απολύτως νικηφόρα». Εξέλιξη που θέλει και τις ΗΠΑ «να αποτραβιούνται από το μέτωπο της Συρίας, δίχως όμως να είναι γνωστό εάν θα υπάρξει και απόσυρση των δυνάμεων που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή».

«Εφόσον έχει δοθεί κάποιου είδους συγκατάθεση από την πλευρά των Αμερικανών, προφανώς θα έχει υπάρξει και κάποια συνεννόηση για την τύχη των Αμερικανών στρατιωτών, ώστε να μη βρεθούν σε αντιμαχόμενα πυρά και να δούμε έναν ΝΑΤΟϊκό στρατό να στρέφεται εναντίον ενός άλλου», προσθέτει, αναφερόμενος σε έναν κρίσιμο, επιδραστικό ειδικά το τελευταίο έτος παράγοντα, αυτόν της παραμονής μίγματος προσωπικού των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ είχαν υπάρξει προ μηνών οι πληροφορίες πως θα αποχωρούσαν.

Σε κάθε περίπτωση δε, ο Κ. Φίλης σημειώνει πως οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου σε σχέση με την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία ανατολικά του Ευφράτη είναι τέτοιες που δύνανται να δημιουργήσουν «μια νέα πραγματικότητα στη συριακή επικράτεια», μια πραγματικότητα όμως που ο Έλληνας διεθνολόγος εξηγεί πως «έχει πάρα μα πάρα πολλά ερωτηματικά και πάρα πολλές αμφιβολίες για το πού θα “καθίσει η μπίλια”».

Σε σχέση δε με άλλα τμήματα των εμπλεκόμενων δυνάμεων στην περιοχή, ο Κ. Φίλης ολοκληρώνει την ανάλυση της θέσης τους στην καθημαγμένη χώρα με τον έναν παράγοντα που βρίσκεται σε μια ιδιότυπη θέση μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για ανάληψη δράσης, αυτόν των δυνάμεων κουρδικής προέλευσης. Ο λόγος για τους YPG (Yekîneyên Parastina Gel – Μονάδες Προστασίας του Λαού), της στρατιωτικής κουρδικής πολιτοφυλακής που η Τουρκία αποκαλεί «τρομοκρατική», δύναμης που λειτούργησε όμως ως proxy σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Κ. Φίλης περιγράφει πως εφόσον τα δεδομένα μετασχηματιστούν, όπως φαίνεται να γίνεται με την επικοινωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, «ουσιαστικά στρέφουν τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ και των Ρώσων».

«Αυτοί θα πρέπει, προκειμένου να προστατευτούν από την Τουρκία, να βρουν μια νέα προστάτιδα δύναμη, και δεν είναι πολλές οι επιλογές που έχουν», σημειώνει επί της έτερης αυτής (με σημαντική παρουσία επιχειρησιακά) επιδρώσας παραμέτρου στην περιοχή ο εκτελεστικός διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων στο ΙΔΙΣ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Πώς o δράστης «σκηνοθέτησε» το έγκλημα – Αναζητείται το φονικό όπλο

23/04/2026 - 3:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγία Βαρβάρα: Με βαριά τραύματα αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 19χρονη μετά από καβγά με συνομήλική της

23/04/2026 - 12:30μμ
(Φωτ.: EPA / Steven Knap)
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Δεκαεπτά τραυματίες από μετωπική σύγκρουση τρένων

23/04/2026 - 11:07πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φρουροί της Επανάστασης (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Βίντεο από το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα πλοία «Epaminondas» και «MSC Francesca»

23/04/2026 - 10:39πμ
Εικόνα από το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο για τους πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης, στη Λήμνο
(φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος / Γρ. Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλλίπολη: Άγνωστη ιατρική έκθεση φωτίζει την αιματηρή πραγματικότητα της μάχης – 111 χρόνια μετά

23/04/2026 - 9:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στο πάρκο Ασυρμάτου: Τι εξετάζουν οι Αρχές για το θάνατο του 25χρονου

23/04/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αϊ-Γιώργης με βοριαδάκι, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Χιόνια θα δούνε τα βουνά

23/04/2026 - 8:08πμ
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά». 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Παράταση χωρίς συμφωνία – Σκηνικό έντασης ξανά στο Ορμούζ

22/04/2026 - 11:49μμ
Αστυνομικοί στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Δημήτριος: Νεκρός 25χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου – Στο τραπέζι ακόμη και η οπαδική επίθεση

22/04/2026 - 10:51μμ
Θρήνος για το χαμό της 43χρονης  Ελευθερίας Γιακουμάκη,  Τετάρτη 22 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό της η 43χρονη – Σενάριο γυναικοκτονίας με δράστη τον αυτόχειρα πρώην σύντροφο

22/04/2026 - 10:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr)

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Πώς o δράστης «σκηνοθέτησε» το έγκλημα – Αναζητείται το φονικό όπλο

1 λεπτό πριν

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Στο φουλ οι μηχανές για τη 10η Βραδιά Νεολαίας!

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Αίγινα: Πολύτιμα ευρήματα ήρθαν στο φως, στο λόφο της Κολόνας

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php/ Ένωσης Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης Homenetment – Αρμενική)

«Διαδρομή Μνήμης: Αρμενία & Πόντος»: Ένας ποδηλατικός μαραθώνιος 200 χλμ τιμά τα θύματα των Γενοκτονιών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ιτς: Αρμένικη σαλάτα με πλιγούρι, από την Ιζαμπέλα της Δραπετσώνας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αγία Βαρβάρα: Με βαριά τραύματα αλλά εκτός κινδύνου νοσηλεύεται 19χρονη μετά από καβγά με συνομήλική της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign