pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι ο κεντρικός λιμενάρχης και οι πλοηγοί για το χρηματισμό στο λιμάνι

6/10/2019 - 9:35μμ
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι ο κεντρικός λιμενάρχης και οι πλοηγοί για το χρηματισμό στο λιμάνι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελεύθεροι, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο κεντρικός λιμενάρχης της πόλης και οι έξι πλοηγοί που κατηγορούνται ότι χρηματίζονταν προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως η εγγύηση ορίστηκε στο ποσό των 20.000 ευρώ για τον λιμενάρχη και σε 15.000 ευρώ για τους πλοηγούς.

Με τον ίδιο όρο, δηλαδή αυτόν της καταβολής χρηματικής εγγύησης, είχαν αφεθεί ελεύθεροι, χθες, οι τέσσερις πλοιοκτήτες και οι επτά υπάλληλοί τους, που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση και απολογήθηκαν πρώτοι χρονικά ενώπιον της ίδιας ανακρίτριας. Το ύψος της εγγύησης ορίστηκε σε 50.000 ευρώ για τους πλοιοκτήτες και σε 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, για τους υπαλλήλους των εταιρειών.

Τι είπε ο αρχιλιμενάρχης

Η διαδικασία, όπως και χθες, ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε ύστερα από σχεδόν 10 ώρες, στις 7 το απόγευμα. Απολογούμενος διά υπομνήματος, ο επί πέντε έτη κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε το σύνολο των εις βάρος του αποδιδόμενων κατηγοριών, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Όπως φέρεται να ισχυρίστηκε, ο ίδιος προ διετίας είχε διατάξει ΕΔΕ, μετά από καταγγελία για χρηματισμό του πληρώματος της πλοηγίδος από ναυτικούς πράκτορες, αλλά το πόρισμα της έρευνας βγήκε απαλλακτικό. Παράλληλα διαβίβασε την καταγγελία στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ το ίδιο έπραξε με άλλη καταγγελία, που έκανε, η φερόμενη ως θιγόμενη εταιρεία, στην παρούσα υπόθεση. Κατά τους ισχυρισμούς του λιμενάρχη, η δεύτερη αυτή καταγγελία «κατέληξε στο αρχείο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος αποποιήθηκε τα περί συγκάλυψης των συγκατηγορούμενων πλοηγών, λέγοντας ότι είναι «αμέτοχος και αναρμόδιος» στις αποδιδόμενες σε εκείνους ενέργειες, ενώ σε ό,τι αφορά χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ που κατηγορείται ότι εισέπραξε από υπάλληλο εταιρείας ρυμουλκών, φέρεται να απολογήθηκε ότι αφορούσε δωρεά για εγκατάσταση προκατασκευασμένου οικίσκου (kibo) στο χώρο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το λιμεναρχείο προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η υπηρεσία πλωτών και χερσαίων μέσων. «Δεν σκόπευα να αποκρύψω την συναλλαγή και γι’ αυτό επέλεξα να γίνει στο γραφείο μου» είπε, κατά πληροφορίες, προσθέτοντας ότι προσωπικοί λόγοι και φόρτος εργασίας δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της δωρεάς. Συμπλήρωσε δε, ότι ως λιμενάρχης εξασφάλισε αρκετές δωρεές από επιχειρήσεις και οργανισμούς για το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης (όπως επισκευές πλωτών σκαφών, δύο τζιπ, πιστώσεις για συντήρηση σκαφών κ.ά.).

Οι θέσεις των έξι πλοηγών

Τη γραμμή της άρνησης των βαρύτατων κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν ακολούθησαν στις απολογίες τους και οι έξι πλοηγοί του λιμανιού. Όσον αφορά την κατηγορία της δωροληψίας, είπαν ότι επρόκειτο για «φιλοδωρήματα», μικρής κλίμακας, κάτι, που όπως σημείωσαν, συνηθίζεται σ’ όλα τα λιμάνια του κόσμου. Για το αδίκημα της εκβίασης υποστηρίχθηκε ότι από πουθενά δεν προκύπτει οικονομική ζημιά εις βάρος της εταιρείας που φέρεται να εθίγη από την αποδιδόμενη εγκληματική δράση των κατηγορουμένων.

Στην καταγγέλουσα εταιρεία τα έριξαν οι πλοιοκτήτες

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι απολογίες και των τεσσάρων πλοιοκτητών που κατονόμασαν την καταγγέλλουσα εταιρεία ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην υπόθεση «λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά». Δια υπομνημάτων απολογήθηκαν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομική ζημιά, ενώ κατά πληροφορίες, μίλησαν με τη σειρά τους για «φιλοδωρήματα» που συνιστούν «έθιμο», αναφερόμενοι στα χρηματικά ποσά που κατηγορούνται ότι λάμβαναν, οι πλοηγοί. Για εντολές που εκτελούσαν, έκαναν λόγο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι υπάλληλοι των τεσσάρων εμπλεκόμενων εταιρειών.

Η υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη Δευτέρα όταν οι «αδιάφθοροι» των Ενόπλων Δυνάμεων συνέλαβαν τους παραπάνω κατηγορούμενους, στο σύνολό τους 18, ύστερα από πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν. Κατά την ογκωδέστατη δικογραφία, οι ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τον κεντρικό λιμενάρχη και τους πλοηγούς (που ήδη τέθηκαν σε αργία ή διαθεσιμότητα), έστησαν ένα άτυπο «καρτέλ», θέτοντας εκτός αγοράς ανταγωνιστική εταιρεία, της οποίας το πελατολόγιο καρπώθηκαν.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, η ειδική ανακρίτρια θα συνεχίσει το έργο της κι όταν αυτό περατωθεί, η υπόθεση θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στ. Τ. 
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

15/03/2026 - 2:39μμ
Κεριά και κασκόλ στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 20χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, στην Καλαμαριά (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Καταθέτει φίλος του θύματος – Βαρύ το κλίμα στη Θεσσαλονίκη

15/03/2026 - 11:46πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα – Τοπικές βροχές στα δυτικά

15/03/2026 - 8:08πμ
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

14/03/2026 - 11:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης σε ηλικία 92 ετών

14/03/2026 - 9:10μμ
(Φωτ.: seismos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

14/03/2026 - 8:42μμ
Αυτοσχέδιος βωμός με κεριά και κασκόλ του ΠΑΟΚ στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμαριά: Ο 20χρονος πέθανε από μεγάλη απώλεια αίματος – Το μαχαίρι τον βρήκε στην καρδιά

14/03/2026 - 7:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές έως τις 20 Μαρτίου

14/03/2026 - 4:09μμ
Γκράφιτι στο σημείο όπο έπεσε νεκρός ο 20χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στον 23χρονο – Οπαδική «χροιά» βλέπει η Εισαγγελία

14/03/2026 - 3:11μμ
Το τάνκερ «Maran Homer» (πηγή: marinetraffic.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση σε ελληνόκτητο τάνκερ: Η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, Maran Tankers Management

14/03/2026 - 1:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

25 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Κρίστοφερ Κόσμος φέρνει τους ομογενείς πιο κοντά στην Κρήτη, μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματός του

1 ώρα πριν
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

2 ώρες πριν
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων: Αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία η Ραφαηλίδου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign